Lisa Langseth var en av årets sommarpratare i "Sommar i P1". Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXPLisa Langseth var en av årets sommarpratare i "Sommar i P1". Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Lisa Langseth var en av årets sommarpratare i "Sommar i P1". Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Alicia Vikander. Foto: RICHARD SHOTWELL / AP TT NYHETSBYRÅNAlicia Vikander. Foto: RICHARD SHOTWELL / AP TT NYHETSBYRÅN
Alicia Vikander.  Foto: RICHARD SHOTWELL / AP TT NYHETSBYRÅN

Så blev Hollywood-stjärnan Alicia Vikander upptäckt

Publicerad

Från blomsteraffären till Oscarsgalan – i dag är Alicia Vikander historisk.

I "Sommar i P1" berättar regissören Lisa Langseth om hur hon upptäckte den prisade skådespelaren.

– Hon är så bra. Ja hon är bra från första stund, säger Lisa Langseth i programmet.

Det var i februari förra året som Alicia Vikander, 28, blev historisk. Som andra svensk någonsin lyckades hon nämligen ta hem en Oscar för sina skådespelarinsatser i "The danish girl". Tidigare har bara Ingrid Bergman belönats med en Oscar.

Alicia Vikander slog dock igenom flera år tidigare. Hennes första filmroll var i Lisa Langseths drama "Till det som är vackert", som gick upp på biograferna 2010.

 

LÄS MER: Alicia Vikanders kärleksbesked med pojkvännen Michael Fassbender 

 

I "Sommar i P1" berättar nu Lisa Langseth, som själv är en prisbelönt regissör, om hur hon upptäckte Alicia Vikander i SVT:s tv-serie "Andra avenyn". Lisa Langseth förklarar att hon ville ha ett okänt ansikte till huvudrollen som Katarina.

– Vi castar och castar men vi hittar ingen okänd som klarar av att göra Katarina rättvisa. Folk runt mig i produktionen börjar tröttna, "är det inte bättre att bara ta någon lite äldre som vi vet funkar? Någon som i alla fall gått scenskolan", säger Lisa Langseth i "Sommar i P1" och fortsätter:

– Jag fortsätter ensam. Åker runt på folkhögskolor i Småland och Dalarna. Någonstans måste hon väl finnas. Till slut börjar vi gå igenom småroller som synts i tv-serier och såpoperor. Tar in folk på löpande band. Och så plötsligt en dag så står hon där.

 

Lisa Langseth om Alicia Vikander

Lisa Langseth berättar sedan om det första mötet med Alicia Vikander, som då jobbade som butiksbiträde i en blomsteraffär.

– Hon har sökt scenskolan men inte kommit in och nu vet hon inte vad hon ska ta sig för. Hon funderar på att börja plugga på Handelshögskolan. Och hon är så bra. Ja hon är bra från första stund.

Lisa Langseth berättar också hur hon, efter att förproduktionens pengar tagit slut, fortsätter att filma Alicia Vikander hemma i sitt vardagsrum. Hon beskriver hur Alicia Vikander bara blev "bättre och bättre".

 

LÄS MER: Vikanders förvandling – visar upp musklerna 

 

Till slut får Alicia Vikander rollen och resten är, som man brukar säga, historia.

"Till det som är vackert" tilldelades en Guldbagge för bästa manus. I filmen spelade också Samuel Fröler. Alicia Vikander spelade också i Lisa Langseths kritikerrosade dramafilm "Hotell".

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag