Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så blev deras liv efter "Skärgårdsdoktorn"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Succégäng. Huvudkaraktärerna i den älskade serien "Skärgårdsdoktorn". Foto: SVT
Foto: SVT.

En av våra mest älskade tv-serier är tillbaka i rutan.

"Skärgårdsdoktorn", som sågs av nästan två miljoner människor på 90-talet, lockar återigen storpublik när den nu går i repris.

Expressen tog reda på vad de älskade skådespelarna gör i dag.

- Jag får mycket positiva kommentarer om serien fortfarande, säger Samuel Fröler som spelade huvudkaraktären Johan Steen i succéserien.

Berättelsen om läkaren Johan Steen, hans dotter Wilma och livet på lilla Saltö i Stockholms skärgård har fängslat och roat miljoner. Nu visas tv-serien "Skärgårdsdoktorn" i repris och varje vecka får Johans Steens äventyr runt 600 000 svenskar att återigen bänka sig framför tv:n. Serien är även ett av de populäraste programmen i SVT:s Öppet arkiv där över 40 000 personer klickat i gång något av avsnitten.

Blir igenkänd

Serien sändes första gången åren 1997-2000 och Samuel Fröler, som spelade doktor Johan Steen, minns tiden med "Skärgårdsdoktorn" med glädje.

- Det var väldigt trevligt och väldigt kul. Ett stort och ambitiöst projekt av SVT som det var väldigt roligt att vara med i, säger Samuel Fröler.

Än i dag blir skådespelaren förknippad med sin karaktär i serien.

- Det är klart att jag blir igenkänd av folk, framför allt nu när serien går i repris. Folk är väldigt glada och jag får mycket positiva kommentarer om serien fortfarande. Så det är bara trevligt, säger Samuel Fröler.

Marie Richardson spelade Johan Steens fru Eva och hon delar Samuel Frölers uppfattning om att inspelningarna var en härlig tid.

- Jag har bara positiva minnen. Vi var ett kul gäng och det var fina miljöer. Det var jätteroligt att filma med Samuel Fröler, Ebba Hultkvist och Sten Ljunggren. Däremot fick jag vattkoppor mitt under inspelningen så sminket fick problem med alla prickar, berättar skådespelerskan.

"Det var ju ganska stor skillnad"

Även Ebba Hultkvist (numera Hultkvist Stragne), som spelade Wilma, har positiva minnen från "Skärgårdsdoktorn". Men hon berättar att längden på produktionstiden var lite jobbig eftersom hon var tonåring under tiden serien visades på tv.

- Det var väldigt kul att spela in, men det var ju alltid 1,5 års fördröjning mellan inspelning och sändning. Jag kommer ihåg att vi spelade in första avsnitten när jag gick i sexan och så visades de inte förrän jag gick i åttan. Det var ju ganska stor skillnad, skrattar Ebba.Foto: Foto: Lars Epstein

Gunilla Röör
Ålder: 53.
Bor: Hägersten i Stockholm.
Familj: Man och barn.
Spelade: Helena Solberg.
Gunilla Röör har arbetat med både film, tv och teater efter "Skärgårdsdoktorn". Bland mycket annat har hon varit med i filmen "Sprängaren", tv-serierna "Livet i Fagervik" och "Bibliotekstjuven". I höst är Gunilla Röör aktuell i pjäsen "Stulna juveler" på Stadsteatern i Stockholm och hon är även verksam som professor vid högskolan för scen och musik i Göteborg.


Ebba Hultkvist Stragne

Foto: Foto: Sven Lindwall


Ålder: 29.
Bor: Stockholm.
Familj: Gift, väntar sitt första barn.
Spelade: Wilma Steen.
Ebba  har sedan "Skärgårdsdoktorn" spelat mycket teater, samtidigt som hon  pluggat ekonomi och marknadsföring. Jobbar nu som PR-konsult i  Stockholm. 2007 deltog hon i tv-programmet "Let's Dance".
Foto: Foto: Lennart Rehnman

Anders Nyström
Ålder: 80.
Bor: Stockholm.
Familj: Gift, barn och barnbarn.
Spelade: Kapten Stenberg.
Anders spelade doktor Schenker i Viveka Lärns "Saltön" och medverkade även i "Svaleskär". I vintras spelade han Isak i "Fanny och Alexander" på Dramaten.
Hanna Alström
Ålder: 32.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Familj: Ja.
Spelade: Siri Terselius.
Hanna Alström gick efter "Skärgårdsdoktorn" på scenskolan och arbetar i dag som skådespelare. Bland annat har hon varit med i tv-serierna "Cleo", "Livet i Fargervik" och "Blomstertid". Hanna Alström har också arbetat mycket på teaterscenen och var för ett par år sedan med i filmen "En gång i Phuket". Just nu arbetar hon med den andra säsongen av SVT:s serie "Äkta människor.Foto: Foto: Sven Lindwall

Pia Halvorsen
Ålder: 47.
Bor: Stockholm.
Familj: Gift med Jacob Nordenson, två barn.
Spelade: Fröken Berg.
Pia har haft flera mindre roller sedan "Skärgårdsdoktorn", bland annat i "Wallander", "Beck" och i tv-serien "Äkta människor". Just nu är hon aktuell som Ylva i "Fjällbackamorden: Ljusets drottning"


Jacob Nordenson
Ålder: 60.
Bor: Stockholm.
Familj: Gift med Pia Halvorsen, två barn.
Spelade: Calle Trana.
Jacob Nordenson arbetar som skådespelare. Han har bland annat varit med i tv-serierna "Pistvakt", "Möbelhandlarens dotter" och "Gynekologen i Askim" samt i filmerna "Någon annanstans i Sverige" och "Luftslottet som sprängdes". Jacob Nordenson syns också på teaterscenen och i sommar spelar han i "I sista minuten" på Stockholms stadsteater.


Foto: Foto: Stefan Söderström


Katarina Ewerlöf
Ålder: 53.
Bor: Gamla stan i Stockholm.
Familj: Sambon Nils af Uhr.
Spelade: Maria Lindelius.
Katarina Ewerlöf har synts flitigt på tv och på bioduken sedan "Skärgårdsdoktorn". I sommar arbetar hon med Colin Nutleys film "Medicinen" och i höst spelar hon i pjäsen "Johnny Boy" på Stockholms stadsteater.


Ingvar Hirdwall

Foto: Foto: Ylwa Yngvesso


Ålder: 78.
Bor: Stockholm.
Familj: Gift, har barn och barnbarn.
Spelade: Ewe.
Ingvar har efter "Skärgårdsdoktorn" blivit kanske mest känd som den djupsinnige grannen i Beck-filmerna. I övrigt har han gjort mycket teater, bland annat Becketts "Krapps sista band" på Stockholms stadsteater. Just nu spelar han in filmen "Miraklet i Viskan" som beräknas ha premiär nästa år.


Robbie Baines
Ålder: 31.
Bor: Hägersten i Stockholm.
Familj: Mamma, fem halvsyskon.
Spelade: Petter.
Efter "Skärgårdsdoktorn" medverkade Robbie Baines i filmen "Sherdil" och spelade även pizzabud i ett avsnitt av tv-serien "Rederiet". I dag har stjärnan lämnat skådespeleriet bakom sig och arbetar som applikationstekniker på H&M.
Raymond Nederström
Ålder: 71.
Bor: Mölle.
Familj: Fru, barn och barnbarn.
Spelade: Herr Persson.
Har efter "Skärgårdsdoktorn" spelat med Riksteatern, bland annat har han gjort pjäserna "Jeppe på berget" och "Elefantmannen". I dag är han pensionär men gör lite skådisjobb på fritiden, exempelvis spelade han chaufför i tv-serien "Bron".Foto: Foto: Christian Örnberg

Lennart Jähkel
Ålder: 56.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Spelade: Olle Nyholm.
Lennart Jähkel har haft fullt upp med skådisjobb sedan han syntes i "Skärgårdsdoktorn". Stjärnan har bland annat medverkat i tv-serierna "Pistvakt" och "c/o Segemyhr" samt i filmer som "Populärmusik från Vittula". I sommar är Lennart Jähkel bioaktuell i "Tyskungen", en filmatiseringen av Camilla Läckbergs roman med samma namn.


Henrik Linnros


Ålder: 30.
Bor: Stockholm.
Familj: Gift, har två barn.
Spelade: Henrik Lundgren.
Efter att ha gjort flera barnroller på 90-talet, bland annat i "Juloratoriet" gjorde Henrik allt mindre skådespeleri efter Skärgårdsdoktorn. Dock hade han en liten roll i "Ondskan". Nu för tiden pluggar Henrik geologi i Stockholm. Syssling till Oskar Linnros.Foto: Foto: Linda Wikström

Göran Forsmark
Ålder: 58.
Bor: Stockholm.
Familj: Ogift.
Spelade: Tomas Terselius.
Göran har medverkat i flera tv-serier och filmer sedan "Skärgårdsdoktorn", bland annat "Den tatuerade änkan", "Populärmusik från Vittula", "Livet är en schlager" och julkalendern "Tjuvarnas jul". Har enligt honom själv fått "väldigt många prästroller" efter rollen som prästen Tomas Terselius.
Foto: Foto: Emil Nordin

Marie Richardson
Ålder: 54.
Bor: Stockholm.
Familj: Gift, 2 barn.
Spelade: Eva Steen.
Har haft en framgångsrik skådespelarkarriär och arbetat med bland andra Stanley Kubrick och Ingemar Bergman. Har även spelat i storfilmer som "Ondskan", Jonas Gardells tv-serie "Torka aldrig tårar utan handskar" och Johan Falk-serien. Just nu aktuell med "Känn ingen sorg". Gift med Jakob Eklund.Foto: Foto: Sara Pettersson

Samuel Fröler
Ålder: 55.
Bor: Stockholm.
Familj: Fru och sex barn.
Spelade: Doktor Johan Steen.
Samuel Fröler är anställd på Stockholms stadsteater och har arbetat mycket där sedan "Skärgårdsdoktorn", bland annat har han medverkat i pjäserna "Juloratoriet" och "Ett drömspel". Samuel Fröler har också arbetat framför kameran i exempelvis långfilmerna "Livvakterna" och "Till det som är vackert" samt den norska tv-serien "Seks som oss".Sten Ljunggren
Ålder: 74.
Bor: Stockholm.
Familj: Gift, barn och barnbarn.
Sten Ljunggren har efter "Skärgårdsdoktorn" bland annat spelat den ensamme Birger i "Tillsammans", och har även haft roller i "Populärmusik från Vittula", "Pistvakt" och "Fyra år till". Just nu spelar han rollen som Gloucester i Shakespeares "Kung Lear" på Stockholms stadsteater.Helena Brodin
Ålder: 77.
Bor: Stockholm.
Familj: Gift, barn och barnbarn.
Spelade: Berit Rapp.
Helena är numera pensionär. Hon avslutade skådespelarkarriären efter "Skärgårdsdoktorn".Foto: Foto: Lars Nyberg

Göran Engman
Ålder: 60.
Bor: Södermalm i Stockholm.
Familj: Sambo, barn och barnbarn.
Spelade: Sören Rapp.
Göran Engman har sedan "Skärgårdsdoktorn" mest arbetat på Uppsala stadsteater där han är fast anställd. I höst är han aktuell i teaterns uppsättning av "Hamlet". Vid sidan av teaterscenen har Göran Engman också medverkat i några tv-serien och gjort rösten till flera tecknade filmer. Han har också hunnit med att bli morfar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.