Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blev de miljonärer på utskälld buskis

Stefan Gerhardsson och Krister Classon
Foto: Anders Ylander
Stefan Gerhardsson och Krister Classon
Foto: Leif Gustafsson
Jojje Jönsson som karaktären "Dag-Otto"
Foto: Per Wissing

Deras buskis har hånats av etablissemanget.

Men Stefan & Krister skrattar hela vägen till banken.

Här är humorduons miljonimperium.

– Jag ska inte sticka under stol med att det känns som en revansch, säger Krister Classon.

Stefan & Kristers miljonimperium

1987 bildade Stefan Gerhardsson och Krister Classon sitt första bolag Produktionsgruppen i Halland tillsammans med andra halländska nöjesprofiler. Efter succén med "Skåpbubblor" bytte bolaget namn till Nöjespatrullen. Då fanns bara Stefan och Krister samt medgrundarna Janne Andersson och Bosse Andersson kvar i bolaget.

År 2000 börsnoterades bolaget, som vid det här laget även övertagit driften av Lisebergsteatern samt inlett samarbeten med Bert Karlsson och Hasse Wallman. I dag heter moderbolaget 2E Group. I koncernen ingår 2Entertain, Wallmans Nöjen, Hansen Event & Conference som bland annat arrangerat Volvo Ocean Race samt biljettförsäljningsbolaget Showtic. Huvudkontoret ligger fortfarande i Falkenberg och "koncernspråk" är Halländska.

Stefan & Krister i siffror

Enligt det senaste bokslutet från 2E Group, som Stefan och Krister är med och äger genom en ansenlig mängd aktier, omsatte bolaget 848 753 000 kronor 2014. Resultat efter finansnetto landade på 51 667 000 kronor.

Krister Classon

Ålder: 60

Bor: Fegen, Halland

Fastställd förvärvsinkomst 2014: 456 500 kronor

Överskott av kapital 2014: 1 742 279 kronor

Stefan Gerhardsson

Ålder: 57

Bor: Falkenberg, Halland

Fastställd förvärvsinkomst 2014: 318 700 kronor

Överskott av kapital 2014: 2 018 291 kronor

Sedan revyn "Skåpbubblor" från 1988 har Stefan Gerhardsson och Krister Classon radat upp succé efter succé. I "Full fräs", "Hemvärn & påssjuka" och "Bröstsim & gubbsjuka" har karaktärer som Birger, Olvert och Dag-Otto fått svenskarna att skratta.

Trots framgångarna har Stefan & Krister aldrig gått hem hos etablissemanget. Krister Classon minns särskilt en recension i Smålands-Posten. Buskisduon hade gjort två utsålda föreställningar i Växjö men recensenten var måttligt imponerad.

– Han skrev något om att han efter första akten inte alls förstod varför folk tyckte att det var så kul. I pausen fick han se att det berodde på att publiken bara bestod av Bingolottospelande Gekås-besökare. Han tyckte väl att de var en lägre stående ras, säger Krister Classon, 60.

Men alldeles oavsett om du gillar Stefan & Kristers humor eller inte är chansen stor att du, kanske oavsiktligt, gett dem dina pengar.

I dag är duon bland de största ägarna av ett av Sveriges största nöjesimperium – 2E Group. Genom koncernen, som går som en raket på börsen, äger Stefan och Krister bland annat Oscarsteatern, Hamburger Börs, krogen Golden Hits, Lisebergsteatern, ett stort eventbolag samt biljettföresäljningsföretaget Showtic.

Stefan & Kristers bolag omsätter nära 850 miljoner kronor

Under 2014 omsatte 2E Group nära 850 miljoner kronor medan resultatet efter finansnetto landade på 51,7 miljoner kronor.

Känns det som en revansch?

– Det ska jag väl inte sticka under stol med att det gör. Men det är inget som jag går runt och tänker på, säger Krister Classon.

Vad är hemligheten?

– Vi har två producenter som verkligen älskade, och fortfarande älskar, det här. Den glädjen smittar av sig på andra. Vi har också varit väldigt noga med att behandla alla lika. Bara för att du är en populär skådespelare ska du inte få några fördelar. Det är väldigt viktigt att man inte särbehandlar.

Men Krister Classon tror också att det hela rör sig om en stor portion tur.

– Så här i efterhand kan jag känna att vi kanske kom rätt i tiden. Vi har alltid varit lite ekivoka på scen. I dag är alla ekivoka. Om vi hade startat i dag hade det nog aldrig lyckats. Då hade folk tyckt att det var för snällt och därmed inte värt någonting.

Krister Classon gick i pension som 50-åring

I dag lever Krister Classon som pensionär.

– Det blev väldigt mycket institution av det, man var tvungen att göra nya föreställningar hela tiden. Om man ska göra det här måste man nästan älska det mer än sin familj och det gjorde jag definitivt inte, säger han och tillägger:

– Sedan 80-talet har vi sparat i pensionsförsäkringar i stället för att ta ut jättehöga löner. En kompis till mig skulle ta ut sin pension när han var 55 men dog när han var 54. Då bestämde jag mig för att det där fasen inte ska hända mig.

När Krister Classon får frågan om vad han har för relation till pengar drar han en gammal anekdot från när han var 15 år gammal och skulle köpa en moped.

– Det var en Puch Dakota som kostade 1 465 kronor. Jag jobbade alla lov men hade bara tjänat ihop 1 100 kronor. Då frågade jag min far om vi inte kunde gå till banken och låna resten av pengarna men det sa han absolut nej till. ”Du köper inget innan du sparat till det”. Sedan dess har jag aldrig handlat om jag inte har pengar till det. Aldrig någonsin.

"Dag-Otto" blev utan

Jojje Jönsson, 60, som spelar brevbäraren "Dag-Otto" har varit med sedan starten. Men när Stefan och Krister beslöt sig för att starta eget i slutet av 80-talet tackade Jojje Jönsson nej.

– Jag hade inte de pengarna. Det var inga stora pengar men för mig var det fantasisummor. Dessutom hade jag en känsla av att om jag hade gått in med pengar så hade bolaget gått i konkurs direkt. Och det har jag fortfarande, säger Jojje Jönsson och skrattar.

– Jag har så mycket otur när det gäller sådant.
Jöjje Jonsson får lön av Stefan & Krister

I dag är Jojje Jönsson anställd och får lön av sina gamla kolleger. Men han ångrar inte att han tackade nej.

– Nej det är inget jag går och grämer mig över. Nu är det så här. Dessutom tycker jag att de som pysslar med aktier och sådant där använder en stor del av sin vakna tid till att bekymra sig över ekonomin och det har jag ingen lust med, säger han och tillägger:

– Mycket vill ha mer, man blir aldrig nöjd. Jag ville göra det jag var bäst på, att stå på scen och ha kul.

Är det en känga till dina kolleger?

– Nej, det vet jag inte. Inte till mina närmaste kolleger i alla fall. Men så fort du får mer pengar än vad du behöver ska det förvaltas. Jag är nöjd så länge jag kan betala räkningarna. Har man lite pengar kvar i slutet av månaden har man kommit långt.

– Det finns så många som måste vrida och vända på vartenda öre så det känns nästan lite skämmigt att glida omkring. Hur mycket pengar behöver man egentligen?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.