Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så blev ”Avengers” störst i världen

Avengers: Infinity WarFoto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Kevin FeigeFoto: VEEREN CVS / BESTIMAGE / STELLA PICTURES / FAMEFLYNET FAMEFLYNET FRANCE

”Avengers: Infinity war” är nu den film som globalt dragit in mest pengar under sin öppningsperiod - någonsin. 

Nästa år kommer uppföljaren och för bland andra Robert Downey Jr., Chris Evans, Scarlett Johansson och Chris Hemsworth förväntas det vara ett avsked till en av Hollywoods mest inkomstbringande filmfabriker. 

– Det är en bitterljuv känsla, men en positiv sådan, menar Scarlett Johansson. 

Här är hemligheten bakom Marvels framgångar och skälet till att det senaste superhjälteeposet gör sådan braksuccé. 

Kevin Feige, som alltid bär keps, är en snubbe så alldaglig att han kan traska förbi dig på gatan och du skulle ändå inte känna igen honom. 

Kanske just därför är Kevin Feige killen som har byggt ett imperium med hjälp av superhjältar. 

Den senaste filmens i hans herravälde, ”Avengers: Infinity war”, gick rakt in som nummer ett i flera länder runt om i världen och hade en global öppningsperiod starkare än någon annan film någonsin. 

I USA drog ”Infinity war” in drygt 258 miljoner dollar. Internationellt landade summan nära 383 miljoner dollar. 

Siffrorna gör att ”Avengers”-filmen besegrade tidigare rekordhållaren ”Star Wars: The Force Awakens” (248 miljoner dollar) i USA, medan ”The Fate of the Furious” snällt får ställa sig på andraplats globalt. 

Att ”Infinity war” lockade så många tittare och samlade ihop cirka hundra miljoner dollar mer än ”The Fate of the Furious” är särskilt imponerade med tanke på att superhjälteeposet ännu inte haft premiär i Kina, där den förväntas gå som tåget. 

Även i Sverige finns ett stort intresse för ”Avengers: Infinity war”. Med 227 000 biobesök under de fem första dagarna står filmen för årets hittills största öppning, liksom den största öppningen i april någonsin. 

Däremot och till skillnad från USA: både ”Star Wars: The Force Awakens” och ”Star Wars: The Last Jedi” lockade under sina fem första dagar fler personer med 422 000 respektive 345 000 biobesökare.

- I tio år byggde Marvel metodiskt ett universum med rollfigurer, världar och berättelser som ledde fram till ”Infinity war”. I och med att man gjorde just det skapade man ett event som ingen i filmindustrin upplevt tidigare, sa Dave Hollis, distributionschef på Disney, i en kommentar om ”Avengers”-filmens framgångar.

För att förstå vägen till Marvels framgångar och den mest ambitiösa superhjältefilmen hittills måste man backa bandet till 1993, året när Marvel Films skapades. 

Då licensierade företaget sina superhjältar till andra filmstudios - exempelvis gjordes de i början av 2000-talet populära ”Spider-Man”-filmerna av Sony Columbia Pictures. 

Kevin Feige, 44, var då en av personerna som med alla medel möjliga försökte övertyga sina chefer om vikten av att ta och få kontroll över rättigheterna till de superhjältar som numera älskas världen över. 

Köptes för 4,3 miljarder

2007 blev Feige chef för Marvel Studios. Ett år senare var det premiär för ”Iron man” med Robert Downey Jr. i huvudrollen. Ytterligare ett år senare köptes Marvel av Disney för 4,3 miljarder dollar. 

Kevin Feige fick fortsätta som chef. 

De 17 första filmerna i Marvels franchise med Feige som producent drog in mer än 13 miljarder dollar. Framgångarna fortsatte sedan med ”Thor: Ragnarök” och ”Black Panther”. 

Hemligheten?

Kevin Feige gjorde tidigt allt han kunde för att övertala skådespelarna om sin högtflygande vision: en rollfigur som var huvudattraktionen i en film, var sedan tänkt att vara en del av en ensemble i en annan film för att därefter göra ett kort inhopp i en tredje film; ett slags pollination av stjärnglans som dragkraft för tittarna inte skulle kunna motstå filmerna. 

Stellan Skarsgårds jättekontrakt

Samuel L. Jackson var en av de första att skriva på. Hans kontrakt gällde nio filmer. Svenska skådespelaren Stellan Skarsgård, som medverkade i de två första ”Thor”-filmerna och även i ”The Avengers”, hade ett liknande kontrakt. 

Men: efter den film vars riktiga titel ännu inte avslöjats, men som kallas för ”Avengers 4” och är uppföljaren till ”Infinity war”, går kontrakten ut för flera av de skådespelare som varit tongivande för Marvels filmframgångar. 

Bland andra Robert Downey Jr. (Iron Man), Chris Evans (Captain America), Scarlett Johansson (Black Widow), Mark Ruffalo (Hulken), Chris Hemsworth (Thor) och Jeremy Renner (Hawkeye) förväntas alltså lägga sina kappor, dräkter och sköldar på hyllan - vilket betyder att flera av dessa rollfigurer också kan dö i nästa års ”Avengers”-spektakel. 

- Det är en bitterljuv känsla, men en positiv sådan, sa Scarlett Johansson till Vanity Fair i slutet av förra året. 

Och Kevin Feige lovar ett definitivt avslut för de elva år av modern filmhistoria som byggt Marvels imperium: 

- Det kommer finnas två distinktiva perioder: allt innan ”Avengers 4” och allt efter ”Avengers 4”. Och jag vet att det inte kommer ske på det sätt som alla förväntar sig. 

Samtidigt innebär det på intet sett någon slags slut för Marvels och Disneys försök att hänga kvar som regenter av biografer världen över. 

- Vi har ytterligare 20 filmer som vi planerar som är helt annorlunda än något som vi har släppt tidigare. Och det är helt medvetet, säger Kevin Feige till Vanity Fair. 

 

FAKTA OM FILMEN

”Avengers: Infinity War”

Manus: Christopher Markus, Stephen McFeely. 

Regi: Anthony Russo, Joe Russo. 

Producent: Kevin Feige.

Skådespelare: Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Josh Brolin, Scarlett Johansson, Chris Evans, Benedict Cumberbatch, Mark Ruffalo, Tom Holland, Chadwick Boseman, Chris Pratt, Gwyneth Paltrow, Zoe Saldana, Elizabeth Olsen, Tom Hiddleston, Paul Bettany, Sebastian Stan, Karen Gillian, Dave Bautista, Bradley Cooper, Carrie Con, Letitia Wright och många fler. 

 

”AVENGERS: INFINITY WAR” PÅ BIO

Drog in 258,2 miljoner dollar i USA under sin öppningshelg. Internationellt beräknas summan vara 382,7 miljoner dollar. Alltså 640,9 miljoner dollar sammanlagt, vilket är större än den tidigare rekordhållaren ”The Fate of the Furious” som tjänade 541,9 miljoner dollar under sin öppningsperiod. 

 

I Sverige var det 227 000 biobesökare som valde ”Avengers: Infinity War” under filmens fem första dagar. Det kan jämföras med 152 000 för ”Avengers: Age of Ultron” och den första ”Avengers”-filmen, som sålde 123 000 biljetter under sin öppningsperiod, som visserligen bara var tre dagar. 

 

”Star Wars: The Force Awakens” och ”Star Wars: The Last Jedi” är de två största öppningarna i Sverige någonsin sett till biljettintäkter. Under de fem första dagarna var det 422 000 respektive 345 000 som såg dem i Sverige. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.