Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så är Torgny Mogrens liv efter skid-karriären

Hittat kärleken. "Det ser bra ut, jag har en ny kärlek och vi har ju båda två barn", säger Torgny Mogren om livet som särbo med Carola Almgren, 43. Foto: SVT/Janne Danielsson

Torgny Mogren avslutar första omgången av "Mästarnas mästare" med berättelser om dopinganklagelsen som förstörde VM 1989 och kampen mot Gunde Svan.

Även i dag minns han med ilska, och berättar nu om sitt liv efter skidåkningen - med skilsmässa och ny kärlek.

- Det ser bra ut. Jag har en ny kärlek, säger Torgny Mogren om livet som särbo med Carola Almgren, 43.

Så avgörs det i kväll

1. Psykpingis

Deltagarna ska bolla en pingisboll på ett racket samtidigt som de står på ett podium. Den som orkar längst vinner.

2. Trampa druvor

Deltagarna ska samla vindruvor och lägga i en tunna för att sedan trampa dem. Den som först fyller en karaff vinner.

3. Sisyfos

Den klassiska grenen sisyfos - där deltagarna ska rulla en boll (80 kg för herrar och 60 kg för damer) upp och ner för en backe. I år är det ett extra varv, totalt 2,5 varv. Först i mål vinner.

I kvällens "Mästarnas mästare" är det dags för skidhjälten Torgny Mogren, 49, från Mora att hyllas med sin egen dag. Och karriären bjuder på både upp- och nedgångar.

Bland annat berättar Mogren om den mångåriga konkurrensen med Gunde Svan. Något han än i dag får frågor om.

- Många säger ju fortfarande att det är synd att jag tävlade samtidigt som Gunde. Men jag anser att han är världens kanske bäste skidåkare, och det var ju en drivkraft för mig att få träna och tävla med honom. Det var kanske tvärtom det som gjorde att det gick så bra, säger Torgny Mogren till Expressen.

Anklagades felaktigt

I sitt program tar han också upp dopningsanklagelserna i Lahtis 1989. Mogren anklagades felaktigt för bloddoping efter att ett test utförts felaktigt med blodresten från en annan åkare kvar på instrumenten - och uppladdningen inför vad som skulle bli hans första VM-guld förstördes.

- Det är det mest bittra eller jobbiga jag var med om. Hela världen rasade samman för mig och jag fick åka i väg mitt i uppladdningen kvällen innan femmilen, för att få höra att de gjort ett misstag.

"Fick knappt en ursäkt"

Ingen trodde honom när han bedyrade sin oskuld - i stället svek alla. Och även efter att han rentvåtts hände ingenting.

- Jag fick knappt en ursäkt, en klapp på axeln. Och efteråt hände ingenting. Ju mer man tänkte på det desto märkligare var det. Ingen gjorde någonting och hela VM-byn hörde bara att jag varit bloddopad, säger Mogren som fick ett silver trots allt.

Vad som inte kommer fram i kvällens avsnitt är hur livet förändrats för Mogren efter karriären - något han endast pratade om då kamerorna slocknat.

Efter karriären gick han direkt till ett jobb hos sponsorn FM Mattsson - som han haft avtal med om utbildning och jobb efter karriären.

- Jag började jobba en månad efter karriären, det var kanon för mig. Och det blev den här naturliga övergången, folk frågade ju hela tiden om karriären så det blev inte det här med att telefonen plötsligt tystnat, säger Mogren.

Jobbar kvar

Han jobbar kvar på samma företag i dag, och reser landet runt som säljare och kundansvarig. Samtidigt har han skilt sig från mamman till de två tonåriga sönerna - och funnit en ny kärlek i Carola Almgren, 43, sedan 2010.

- Det ser bra ut. Jag är ju skild sedan ett antal år, det är bra många år sedan nu. Jag har en ny kärlek och vi har ju båda två barn. Vi försöker hitta på något tillsammans allihop, men ofta är vi utan barn när vi träffas, säger han om livet som särbo.

"Kom ifrån varandra"

Sönerna har han varannan vecka.

- Man får jobba ganska mycket när man inte har barnen på veckorna. Annars kräver de mycket uppmärksamhet och man tar det lite lugnare, säger han.

Om skilsmässan 2006 säger Torgny Mogren:

- Det blev att man kom ifrån varandra på något sätt. Vi hade varit tillsammans ganska länge och så. Vi har en bra relation i dag, det måste man ha för att få det att funka.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!