Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter succén – gör egen rysk version

Stellan Skarsgård har en av rollerna i ”Chernobyl”.Foto: HBO / HBO

Hyllade ”Chernobyl” går inte hem hos alla.

Nu producerar rysk statlig television en ny tv-version av kärnkraftskatastrofen – som enligt dem porträtterar sanningen.

– Det finns en teori om att amerikaner hade infiltrerat Tjernobyls kärnkraftsverk, säger regissören Alexey Muradov till ryska tidningen Komsomolskaja Pravd

HBO-serien ”Chernobyl” tokhyllas världen över. Men det svenskregisserade programmet möter på motstånd i Ryssland.

Nu uppger rysk statligt ägd tv att man gör en egen tv-serie av den historiska händelsen, skriver The Guardian.

Men denna skiljer sig markant från HBO:s upplaga.

Till skillnad från ”Chernobyl” kommer den ryska versionen utgå från att en spion från den amerikanska underrättelsetjänsten CIA var på plats i kärnkraftverket när Tjernobylkatastrofen ägde rum. Denna amerikanska spion kommer att i serien jagas av en rysk agent.

HBO:s ”Chernobyl” anklagas för partiskhet

Trots att serien är fiktion, har regissören bakom den ryska upplagan – Alexey Muradov – hintat om något annat.

Regissören menar nämligen att den ryska versionen skildrar det som verkligen hände under den dödliga katastrofen 1986.

– Det finns en teori om att amerikaner hade infiltrerat Tjernobyls kärnkraftsverk, och många historiker förnekar inte heller att den dagen som explosionen ägde rum befann sig en agent från fiendens underrättelsetjänst på plats, säger regissören Alexey Muradov till ryska tidningen Komsomolskaja Pravd.

Både rysk statlig television och kvällspress har anklagat ”Chernobyl” för att vara partisk. Kritiken innefattar bland annat att HBO inte porträtterat den hjälteinsats sovjetisk räddningstjänst utförde under katastrofen.

Den ryska versionen av kärnkraftskatastrofen kommer att filmas i Vitryssland och därefter sändas på ryska tv-kanalen NTV.