Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ryska "Hunger games" en bluff - svenska Mats lurad

Mats Goldberg.
Jennifer Lawrence i "Hunger games".Foto: LIONSGATE/SPLASH NEWS / LIONSGATE/SPLASH NEWS SPLASH NEWS

Ryska tv-programmet ”Game2:Winter” hade liknats vid ett verklighetens "Hunger games".

Men nu avslöjas det att allt var en bluff, iscensatt av en rysk miljardär.

– Det är inte jätteroligt, väldigt snopet, säger den enda svenska deltagaren, Mats Goldberg, i ett pressmeddelande.

Ryska tävlingen ”Game2:Winter” sades bli "Hunger games" i verkligheten - men nu visar sig allt vara en bluff.

Det kommande tv-programmet var en tänkt överlevnadstävling där 30 deltagare skulle spendera nio månader på en ö i Ryssland och överleva. Upphovsmakarna hade tidigare konstaterat att de inte skulle ingripa vid eventuell varken våld, mord eller våldtäkt - i tävlingen skulle allt vara tillåtet.

Men under onsdagen publicerade den ryska miljardären Jevgenij Pyatkovsky en video på Youtube, där han avslöjade att han hade hittat på allt för att visa hur lätt det är att få uppmärksamhet och gratisreklam.

Svenska Mats Goldberg var den enda skandinav, och en av 120 stycken, som hade gått vidare till att vara med i tävlingen. Tvåbarnspappan, som utbildar sig till äventyrsledare, är besviken över bluffen.

– Det är inte jätteroligt, väldigt snopet. Det var mer hetlevrat i går när jag upptäckte det, nu har jag accepterat det. Visst känns det som att jag och de andra som sökt har blivit utnyttjade. En ryss som låg på andra eller tredje plats hade redan sålt hus och lagt om sina lån för det här, säger Mats Goldberg.

 

LÄS MER: Mats vill vinna ryska ”Hunger games”

 

Mats Goldberg besviken på bluffen med ryska Hunger games

 

LÄS MER: Så gör sig svensken redo för ryska ”Hunger Games”

 

Men han ser också positivt på det, och är glad för vad han har lärt sig, och alla de han hunnit lära känna.

– Det finns en vinst med det här ändå, jag har fått mycket ny kunskap, nya vänner och följare, säger han.

Nu har Goldberg andra planer på vad han ska spendera tiden med - han vill uppmärksamma den ökande fascismen i Europa genom en lång vandring.

– Jag ska vandra dödsmarschen från Auschwitz till Bergen-Belsen, 50–60 mil, för att belysa vikten av att aldrig glömma det som hände under andra världskriget nu när rasismen och fascismen är på frammarsch. Jag har min farmor och farfar att tacka för att jag finns i dag. Det som de fick utstå i Auschwitz ska ingen behöva uppleva, säger Mats Goldberg.