Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Edvin Rydings liv efter succén

Skådespelaren om uppmärksamheten efter "Young Royals"
Edvin Ryding i rollen som prins Willhelm på internatskolan Hillerska.
Foto: JOHAN PAULIN / NETFLIX
Edvin Ryding tidigare i somras på premiären av Zebrarummet.
Foto: Karin Törnblom/TT / TT NYHETSBYRÅN
Edvin Ryding och Omar Rudberg.
Foto: TT NYHETSBYR¿N
Edvin Ryding tidigare i somras på Rockbjörnen.
Foto: Charlotte Brunzell/TT / TT NYHETSBYRÅN

I vintras fyllde han 18 år och Edvin Ryding har redan en lång karriär bakom sig. 

Men framför allt framför sig. 

För Expressen berättar han om hypen efter succén ”Young Royals”, utländska fansen och den nya säsongen av ”Gåsmamman”. 

– Det kan komma in hundratals meddelande i minuten, berättar stjärnskottet. 

I somras blev Edvin Ryding prins Wilhelm med hela världen. Den dramatiska kärlekshistorien mellan Wilhelm och klasskompisen Simon i ”Young Royals” hamnade snabbt på topplistorna över mest strömmade serier på Netflix.

På bara några veckor fick Ryding över en miljon följare på Instagram. 

– Det känns stort och surrealistiskt. Jag är samma människa jag alltid varit, men nu vill jättemånga följa mig och se vad jag gör varje dag. Folk vänder sig på gatan och vill ta bilder. 

Ryding har på sig en lång kappa och bär skoldatorn under armen. HP-datorn är fylld av anekdotiska klistermärken från hans liv.  

– Den här från när jag åkte Nattvasan förra året. Den här är från ett ställe på Söder som har jättegod öl och pizza. Och den här är från pappas jobb. 

För några veckor sedan började han sista året på gymnasiet där han läser samhällsprogrammet med inriktning beteendevetenskap. Innan intervjun har han haft mössprovning i skolan, trots att det nästan är ett år kvar till studenten. 

– Jag har inte bestämt vad det ska stå på mössan. Men det blir nog bara mitt namn. 

Går ut skolan om ett år

Ryding gjorde sitt första skådisjobb redan som femåring i miniserien ”Mannen under trappan” och har sedan dess spelat i bland annat ”Fröken Frimans krig, ”Gåsmamman” och ”Älska mig”. 

Parallellt med skådespeleriet har han gått i skolan precis som andra i hans ålder. 

– Det finns ingen praxis för att vara barnskådespelare och gå skolan. Nu är jag ingen barnskådis längre. Men jag har kört på det som funkar för mig, jobbat så hårt som möjligt när jag är i skolan. 

– Det kan vara så att jag inte hinner med en inlämning, att jag missar ett prov eller att det blir för mycket. Men jag har bra lärare som bryr sig om min hälsa, det är jag väldigt tacksam över. 

Känner du av betygshetsen som andra i din ålder?

– Jag har ambitionen att få bra betyg. Men jag vet att med tanke på att jag är borta mycket att jag inte kan satsa på högsta betyg i alla ämnen. Men jag har vänner som lägger betydligt mycket mer fokus på att få högsta betyg. 

Rollen som följt med honom längst i karriären är den som Linus Ek i dramaserien ”Gåsmamman”. När serien började var han på väg in i tonåren.

– Jag var tolv när första säsongen spelades in. 

– Jag har vuxit upp med de här människorna, både framför och bakom kameran. Det är några av mina närmsta vänner som är med på projektet. Människor jag kan söka stöd hos både privat och professionellt. Det känns fint att jag fått en bonusfamilj hos familjen Ek. 

Edvin Ryding, Alexandra Rapaport och Grynet Molvig i Gåsmamman.
Foto: JOHAN PAULIN / TV4/C MORE
Edvin och Alexandra.

Skildrar förnedringsvåld 

”Gåsmamman” är en svensk version av den nederländska serien ”Penoza” och kretsar runt familjen Ek och den undre världen. I säsong fem, som hade premiär i veckan på C More, har Edvin Rydings karaktär vuxit upp och blivit alltmer inblandad i intrigerna. 

– Jag är supertacksam för att Linus får ta plats i storyn på nya sätt. Det har varit en utmaning, men det är också det som får mig att utvecklas som skådis. 

– I denna säsong hamnar jag i slagsmål för första gången och vi har försökt skildra förnedringsvåld, utan att säga för mycket. Det är alltid kul att filma slagsmålsscener.

Varför det?

– Det är ett så kroppsligt skådespel och att man får det att se verkligt ut. Sedan är det en rolig process att koreografera ett slagsmål och få det att se snyggt ut i kameran. 

Även om Edvin Ryding varit ett välkänt ansikte länge märker han stor skillnad efter sommarens framgångar med ”Young Royals”. 

Det finns nu ett tydligt före och efter, menar han. 

– Det har kommit många nya elever till skolan som inte är vana att se mig i korridorerna. Jag märker av att det blir blickar och mycket smygfilmande, säger han men poängterar att han kan leva ”normalt” också. 

– Jag åker fortfarande kollektivtrafik. Men jag såg faktiskt att någon att smygfotat mig när jag skulle gå på bussen och skrivit: ”Behöver man åka buss om man har en miljon följare?”.

”Åkte från Sydafrika för att träffa mig”

Men framgångarna sträcker sig långt utanför Sveriges gränser. Efter ”Young Royals” har både Edvin Ryding och Omar Rudberg, som spelar Simon i serien, fått en enorm fanskara utomlands. 

– Jag har folk som skriver till mig varje dag. Det är konstigt att det är folk från typ Guatemala eller Franska Guinea som är intresserade av mig. 

– Utanför TV4 träffade jag ett gäng som hade snackat ihop sig på Twitter för att åka till Stockholm. De här människorna kom från Frankrike, Italien Portugal, någon var också från Moçambique och Sydafrika. Vilket är helt sanslöst att de kom till Sverige och hoppades på att få träffa mig eller Omar. Det var så kul att få träffa dem och ett bevis på att vi har nått ut till hela världen. 

Har du fans som kommer hem till dig också?

– Inte som jag har märkt, men jag har fått höra det från grannar.

Edvin Ryding berättar att hans inkorg på Instagram har fyllts med oräkneliga dm:s under sommaren.

– Det kan komma in hundratals meddelanden i minuten. Jag försöker läsa en del, men det är omänskligt att läsa allt. Alla skriver så fint om Young Royals, Fröken friman och Gåsmamman. Det klart det kan bli stressigt, men det går över.

Svarar du på meddelandena?

– Jag svarar ibland. Jag njuter jättemycket av att prata med publiken och ha konversationer om serier och filmer. Sen kanske jag råkar vara med i filmen vi diskuterar. Men det är intressant att läsa hur de tolkar vissa scener. 

Tänker du mer på vad du lägger ut nu?

– Ja det gör jag och det måste jag göra. Det jag lägger ut och det jag säger får ju konsekvenser på ett annat sätt, för det når ut till fler.

Intima scenerna: ”Det var ovant”

Historien om prinsen Wilhelm som förälskar sig i klasskompisen Simon har berört många. Edvin Ryding och Omar Rudberg har hyllats för deras kemi och de intima scenerna. 

– Intimitet är en viktig del av berättelsen. Det kan tillföra så mycket till berättelsen, om de scenerna görs bra. Och jag förstår att folk är nyfikna.

Under inspelningen jobbade intimitetskoordinatorn Sara Arrhusius för att hjälpa skådisarna och teamet med de intima scenerna. Det var första gången Ryding fick den typen av stöd. 

– Det var ovant till en början, jag har ingen erfarenhet av att jobba så, att man kollar av samtycke och har den typen av dialog. Men man kom in i det och det kändes väldigt tryggt att ha Sara där. 

– Det finns en intimgarderob som tas fram med skyddande lager. För att det aldrig ska vara kön mot kön, det ska kännas bekvämt och tryggt. Det kan innebära att man har flera lager kläder, men det kan också vara kuddar eller extra underkläder.

Du har tidigare berättat att ”Young Royals” har hjälpt folk att komma ut, hur känns det?

– Det känns storslaget. Finns det ett före eller efter Young Royals, så betyder det allt. Jag blir jätterörd att folk skriver att serien gav de modet att komma ut.

Edvin Ryding fyllde myndig tidigare i vintras. Han visar upp sitt körkort och berättar att han inte hade tid att köra upp förrän i somras. Nu kan han ta sig vart han vill, bokstavligt talat. 

– Hollywood har inte hört av sig än. Men min ambition är att jobba utomlands efter att jag tagit studenten.

– Jag funderar på att söka in på scenskolan, men jag vet att det är svårt att få ledigt för att filma då. Och jag kan inte tänka mig att inte filma på tre år. 

Edvin Ryding: ”Jag har fans i Guatemala”

Edvin Ryding om hur det har varit att växa upp på en filminspelning, uppmärksamheten efter succén med ”Young Royals” och de intima scenerna.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.