Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rush-trummisen Neil Peart är död – blev 67 år

Nöjets årskrönika: Det här minns vi mest från 2019
Neil Peart blev 67 år.Foto: JORDAN STRAUSS / AP TT NYHETSBYRÅN
Peart hyllas som en av tidernas skickligaste trummisar.Foto: OWEN SWEENEY / AP TT NYHETSBYRÅN

Den kanadensiska rockmusikern Neil Peart är död, skriver Rolling Stone.

Peart spelade trummor och skrev låtar för bandet Rush.

Han blev 67 år gammal.

Rush-trumslagaren tillika låtskrivaren Neil Peart är död. 67-åringen somnade in den 7 januari i amerikanska Santa Monica, till följd av en hjärntumör, rapporterar Rolling Stone.

Den ikoniska musiktidningen beskriver Peart som virtuos, och en av rockens största trummisar med en ”flamboyant, ändock precis” stil.

Elliot Mintz är talesperson för Peart-familjen, och har bekräftat musikerns frånfälle som en följd av 3,5 års cancersjukdom.

Gick i pension för familjen

Rush bildades under sommaren 1968 i en förort till Toronto i Kanada, och Peart anslöt 1974 inför bandets första turné.

I 2013 valdes det progressiva rockbandet in i Rock and Roll Hall of Fame, och bandet är en av de bästsäljande rockgrupperna i Nordamerika.

2018 lät gitarristen Alex Lifeson meddela att bandet skulle läggas ner. Neil Peart gjorde sin sista turné med bandet 2015 innan han gick i pension för att tillbringa mer tid med hustrun Carrie Nuttall och dottern Olivia.

I ett uttalande kallar bandkollegerna Geddy Lee och Alex Lifeson sin kompanjon för ”vän, själabroder, och bandkamrat i över 45 års tid”.

”De som vill utrycka sina kondoleanser kan välja en välgörenhetsorganisation och göra en donation i Neil Pearts namn. Vila i frid, broder”, skriver bandet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.