Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rundströms revansch – efter avslutet på SVT

EFTERFRÅGAD MODERATOR. I helgen modererar Marianne Rundström fyra seminarier vid Sigtuna litteraturfestival. "Med Lena Andersson och Jan Guillou ska jag till exempel prata om folkhemmet i litteraturen, berättar Marianne Rundström.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Marianne Rundström ska vid Sigtuna litteraturfestival 5 maj även moderera ett samtal med Martina Haag och Bea Uusma om hur systerskap kan spela in i den kreativa processen.
Foto: OLLE SPORRONG
Marianne Rundström intervjuas av Expressens Karin Sörbring om hur arbetslivet ser ut sedan hon sade upp sig efter 22 år på SVT.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
"Jag är väldigt nöjd med friheten och tycker att man kan uppmuntra andra som närmar sig en ålder där de vet att de inte är lika efterfrågade längre att inte vara rädda för det. Det var jag själv. Det tog jättelång tid innan jag vågade ta det där steget, men det var mycket, mycket lättare än jag trodde", säger Marianne Rundström.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Marianne Rundström minglar med Anne Lagercrantz, divisionschef på SVT, vid David Lagercrantz boksläpp av "Millennium 4" (2015).
Foto: MAGNUS LILJEGREN - STELLA PICTURES / STELLA PICTURES - SWEDEN MAGNUS LILJEGREN
"Det tog några månader att komma in i den nya rytmen", säger Marianne Rundström till Expressens Karin Sörbring om att slippa ställa väckarklockan på 03.55 för att sända "Gomorron Sverige".
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Marianne Rundström i SVT.
1 / 8

Hon sade upp sig i förtid från "Gomorron Sverige" några månader innan hon föll för SVT:s åldersgräns.

Nu har Marianne Rundström en ny, spännande karriär.

– Jag tror att jag har haft 34 uppdragsgivare sedan i somras. Det är väldigt roligt att i den ålder jag är möta efterfrågan och uppskattning. På SVT hade jag en stark känsla av att jag avvecklades. Nu känner jag att jag får utvecklas, säger den 67-åriga journalisten.

Marianne Rundström sitter vid köksbordet i sin lägenhet i centrala Stockholm och förbereder fyra seminarier inför helgens litteraturfestival i Sigtuna. 

– Det är så bra så med mig, det är skönt att vara en fri människa. Nu känner jag att jag – med stöttning utifrån - får utvecklas, att jag är efterfrågad och att uppdragsgivare tycker att jag har något att bidra med. Det är en jäkla kul känsla, förklarar hon.

Marianne tillägger: 

– Jag känner genomgående att jag har väldig nytta av min kunskap och erfarenhet.

Marianne Rundström har även varit ute på mässor med nyhetssajten "News55", där hon är krönikör, och på bibliotek och talat om sin bok "Passé, de ofrivilliga pensionärerna".

– Nu börjar jag bli ganska trött på mig själv och min fråga, säger hon med ett skratt.

Marianne Rundströms bok "Passé, de ofrivilliga pensionärerna" har fått ett enormt gensvar. Här intervjuas Rundström av Expressens Karin Sörbring.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Men det är ju något som verkligen ligger i tiden?

– Ja, verkligen. Boken kom väldigt vältajmat. Där hade jag tur och kanske lite känsla för att det skulle beröra. Jag har fått ett ofantligt gensvar på boken och det har tagit en del tid. Sedan är jag ute och modererar ett par gånger i månaden.

Har modererat för Regeringskansliet och Karolinska institutet

Vilka slags uppdrag tackar du ja till?

– Nu i helgen ska ju jag vara moderator på Sigtuna litteraturfestival. Förra veckan jobbade jag för Regeringskansliet, där Nordens socialministrar skulle diskutera äldreomsorg ur ett personalperspektiv. På måndag ska jag göra ett rundabordssamtal på Karolinska institutet om vårdvetenskap. Ibland sänder jag "Karlavagnen" i P4 och så gör jag en stor utbildning för SNS (Studieförbundet näringsliv och samhälle, reds anm) för höga chefer. 

Fakta/Jobbade på SVT i 22 år

NAMN: Inga Marianne Rundström.

ÅLDER: 67.

YRKE: Journalist, föreläsare, författare, moderator.

BOR: Lägenhet i centrala Stockholm.

SOMMARSTÄLLE: På Väddö.

FAMILJ: Tre söner, tre barnbarn.

FÖDD OCH UPPVUXEN: Född i Bollnäs. När Marianne var tre år flyttade familjen till ett villakvarter i Rönninge söder om Stockholm, där hon senare fick en sju år yngre syster.

MAMMA VAR: Inga Rundström, hattmodist och hemmafru (dog 2013, 91 år gammal).

PAPPA VAR: Tore Emanuel Rundström, stins (dog 1986, 65 år gammal).

UTBILDNING: Studier i Uppsala. Journalisthögskolan i Göteborg.

KARRIÄR I URVAL: Kört spårvagn, varit lärarvikarie och jobbat i vården. Saabs informationsavdelning. Lokalradion i Karlstad, P1 Stockholm ("Dagens Eko", "Studio Ett", "Tendens", "Förmiddag), SVT och "Gomorron Sverige" sedan nyåret 1995-96. Har lett "Agenda", valvakor och partiledardebatter.

GODA EGENSKAPER: "Hetsar sällan upp mig, är ingen snåljåp".

SÄMRE EGENSKAPER: "Kan vara hiskeligt rastlös".

När jag intervjuade dig första gången, 2004, sade du att du egentligen aldrig har sökt ett jobb. Är det fortfarande så att uppdragsgivarna kommer till dig?

– Ja, det är faktiskt fortfarande så. Jag har inte ens hunnit göra min hemsida. Så småningom ska jag väl nischa in mig lite mer, för nu är det en diversehandel som innehåller väldigt mycket. Det är kul och påminner mycket om mitt förra jobb med alla ämnen och alla samhällets delar. Nästan alla som vi möter med SNS-utbildningen som jag håller är till exempel politiker och makthavare som jag har mött i morgonsoffan, så jag är grundad i det jag gör. Jag trivs jättebra.


LÄS MER: Därför sade Marianne Rundström upp sig från SVT 


I 22 år jobbade Marianne Rundström på SVT. Hon saknar kollegorna, men inte att behöva ställa väckarklockan på 03.55, förklarar hon för Expressens reporter.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

På vilket sätt är din nya tillvaro friare än på SVT-tiden?

– Framför allt märks det i relation till väckarklockan. Jag tar nästan inga jobb som börjar före tio om förmiddagarna. Jag är värd det, tycker jag, efter alla år då klockan ringde 03.55.

"Jag tar nästan inga jobb som börjar före tio om förmiddagarna. Jag är värd det, tycker jag"

Kan du sova då?

– Ja, jag har inga som helst problem med det. Det tog några månader att komma in i den nya rytmen. Det är väldigt skönt att jag inte behöver gå till en arbetsgivare och fråga om lov vad jag får göra och oftast få nobben. 

Fick oftast nobben att göra saker utanför SVT

Kändes det så på SVT?

– Ja, vi fick ju oftast inte göra något utanför uppdraget på SVT. Men jag ställde frågan ändå. Utåt var det tråkigt att svara att "nej, jag fick inte göra det", för det var inte alltid jag kunde förstå logiken i varför jag fick nej. Nu kan jag använda mitt eget omdöme och tacka ja och nej.


LÄS MER: Marianne Rundström om stödet efter avhoppet från SVT 


Är det något som du själv vill framhålla?

– Nej, jag är väldigt nöjd med friheten och tycker att man kan uppmuntra andra som närmar sig en ålder där de vet att de inte är lika efterfrågade längre att inte vara rädda för det. Det var jag själv. Det tog jättelång tid innan jag vågade ta det där steget, men det var mycket, mycket lättare än jag trodde. Och det ger en oerhörd självkänsla att känna att man inte bara är bortglömd och passé och förbi. 

"Det ger en oerhörd självkänsla att känna att man inte bara är bortglömd och passé och förbi"

– Expressen hade en jättebra krönika om det i veckan!

Ja, du menar Linda Nordlunds ledartext "Vem vill ha en 25-åring som chef"?

– Det är så kul när unga människor som Linda också höjer rösten. Man kan vara rädd för att någon ska säga att det är en bitterkärring som sitter och är rädd om sitt eget jobb, men det är inte det som det handlar om. Det är fint att även unga människor förstår att det finns någonting att ta vara på och att alla blir äldre. Ingen som får leva vidare kommer undan åldrandet.


LÄS MER: "Jag har aldrig varit bättre än nu", säger Marianne Rundström 

Marianne Rundström närvarar när Micael Bindefelds stiftelse delar ut ett stipendium till Jacob Mühlrad, 2017.
Foto: OLLE SPORRONG

Då du i fjol avslöjade att du sade upp dig från SVT sade du att du mest av allt oroade dig för att du skulle sakna jobbarkompisarna och arbetsgemenskapen. Hur har det gått?

– Det kan jag tycka är nästan enda nackdelen som jag kan se, att man inte går till ett ställe varje dag och morgonfikar och snackar om vad man såg på tv i går kväll. Jag träffar ju nya människor hela tiden och gjorde till exempel i går ett stort personporträtt på Inga-Britt Ahlenius för "Senioren", men det blir inte samma kontinuitet. Den kan jag sakna. Det tror jag är ett problem för nästan alla som står i den här uppbrottstiden, att man mister den där tillhörigheten. Den får man fixa på andra sätt.

Marianne Rundström läser massor av böcker och går på utställningar, något som hon har nytta av i sin nya roll som moderator.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Hur gör du då, för att känna tillhörighet?

– Nu är jag ute på många ställen där jag har uppbyggda relationer, men det går inte att ersätta den riktigt. Jag har funderat på att sätta mig på ett frilanskontor för att få den biten. 

"Blir inte inbjuden till premiärer längre"

Vilka releasefester tackar du ja till och vad avstår du från?

– Det har förändrats, att jag inte blir inbjuden till premiärer och sådant längre. Det försvann direkt när jag slutade på SVT. 

Men jag tycker att jag ser vimmelbilder på dig i olika sammanhang?

– Mycket mera sällan än tidigare, i alla fall. Mycket av det jag gick på tidigare var för all del roligt, men nu väljer jag att gå på sådant som jag är sugen på och som passar in i tiden. 


LÄS MER: Mariannes revansch efter SVT: 34 uppdragsgivare


Hinner du vara mer i ditt sommarhus på Väddö än tidigare?

– Nej, det har inte blivit mer tid där, men det ska det bli framöver. Nu ska jag jobba väldigt mycket fram till 17 maj, sedan ska jag vara vara ledig ett tag till dess att jag behöver förbereda uppdrag i Almedalen. Då ska jag försöka uppleva den där försommaren som är så härlig.

Hur är tiden med barnbarnen nuförtiden?

– Kanske träffar jag dem lite mer numera. Ringer mina barn och vill ha hjälp kan jag nuförtiden oftast svara ja. Och så kan jag ta egna initiativ för att jag kan styra min tid på ett helt annat sätt. Det där med att styra sin tid är en må-bra-faktor. 

– Det är helt underbart med barnbarnen, men det ersätter inte min yrkesverksamma tid, den vill jag fortsätta med. Den input och stimulans jag får därifrån behöver jag. Det är två helt olika saker tycker jag, precis som då man hade egna småbarn.

Längtar inte tillbaka till SVT

Du gjorde dina sista "Gomorron Sverige"-sändningar strax före midsommar i fjol. Kan du någon gång längta tillbaka?

– Nej, det gör jag inte, men det kan hända att det börjar suga i den tarmen när valrörelsen börjar röra på sig lite mer. Då är det möjligt att jag kommer att känna lite saknad. Nu får jag i någon mån utlopp för det genom att moderera i Almedalen och skriva krönikor för News55. Jag får ju tycka någonting numera, det är härligt!

Du skojade på sociala medier om att du är redo att rycka in om David Lindgren behöver hjälp att programleda Melodifestivalen. Vill du det?

– Nej, nej, det var ett skämt. Jag jobbade på underhållningssidan ett tag och det var inte min bag, det var jag inte bra på. 

Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN

Hur många exemplar har du sålt av "Passé - de ofrivilliga pensionärerna"?

– Det har jag faktiskt ingen aning om. Jag ser att den har väckt uppmärksamhet och gett genomslag.

Hur gör du för att hålla dig i form?

– Jag går nästan varje morgon före frukost, stora delar av Kungsholmen runt längs vattnet. Och så tränar jag mycket mer regelbundet än tidigare. Jag går på gruppträning på Nordic Wellness. 

"Är fortfarande singel"

Hur har det gått på relationsfronten?

– Jag är fortfarande singel.

En del tycker att det är knepigare att träffa en partner om man är en offentlig person?

– Jag har tyckt att det har varit ett jättestort hinder för att gå ut på den sortens dejtingsidor, men det kan jag kanske tänka mig att göra nu.

Har du någon kontakt med dina SVT-kollegor?

– Ja, jag ska få på en AW om en stund och på måndag ska jag på middag hos en annan programledare.


LÄS MER: Marianne Rundström: Jag har aldrig varit bättre än nu 

Har du planer på att jobba efter att du är 65 år?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.