Rundströms ilska mot SVT: ”Så förbannad”

Marianne Rundström sa upp sig från SVT i protest.
Foto: TV4
I "Nyhetsmorgon" berättar hon om beslutet.
Foto: TV4
Marianne Rundström.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Marianne Rundström sa upp sig från SVT i protest mot deras regelverk att medarbetare ska gå i pension efter fyllda 67 år.

När hon gästade onsdagens "Nyhetsmorgon" berättade hon om känslorna vid uppsägningen.

– Då var det faktiskt en period av sorg som snarare övergick i att jag blev så förbannad, säger Marianne Rundström i programmet. 

Marianne Rundström, 67, slutade på SVT för ett år sedan efter att hon valde att säga upp sig i protest mot SVT:s regelverk om att medarbetare ska gå i pension efter fyllda 67. Hon sa upp sig efter 22 år på kanalen. 

I TV4:s "Nyhetsmorgon" berättar Rundström om tankarna innan beslutet. 

– Jag kom på det ett par år innan att "herregud jag håller på att åka ut nu" och då var det faktiskt en period av sorg som snarare övergick i att jag blev så förbannad. Det gäller ju inte SVT exklusivt utan hela arbetslivet, att det inte finns ett intresse av att ta tillvara på erfarenhet, säger hon i programmet. 

Det var när Marianne Rundström såg att kanalen tog in unga ersättare som hon fick en tydlig känsla av att hon inte längre var önskvärd. Hon menar att det inte var någon behaglig eller kreativ känsla, och det blev svårt att ge sitt bästa. 


LÄS MER: Marianne Rundström nya karriär efter 22 år på SVT 


Marianne Rundström: "Det är lite skambelagt"

Efter Marianne Rundströms beslut att lämna kanalen fick hon, och får fortfarande, starka reaktioner från folk. Hon berättar att det inte var något hon hade förväntat sig och att många tackar henne för att hon har gett dem en röst utåt som belyser ämnet. 

– Jag tror faktiskt att det är lite skambelagt och man vill inte prata om det här just för att känslan är "jag blir bortvald". Det är ju inget man går ut och stoltserar med, säger Rundström i "Nyhetsmorgon". 

Vidare säger Rundström att hon inte menar att unga inte ska få komma in i arbetslivet, men att det är mixen av åldrar och erfarenheter som är det bästa. 

– Ta tillvara på alla människors erfarenheter, möjligheter och styrkor. Det är ju dumma arbetsgivare som inte gör det, det är korkat. 

Nu föreläser Marianne Rundström på mässor som News55 anordnar och skriver även krönikor för deras sajt. 


LÄS MER: Minister: Orimligt att tvingas i pension vid 67 ◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.