Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Runars svar till Leif GW inifrån fängelset

Runar Sögaard har gjort sig omöjlig i fängelset och skickas i väg. Leif GW Perssons kommenterar Runars bråk i "nyhetsmorgon".
Runar Sögaard berättar i en stor intervju med Aftonbladet om sin tid i fängelset – och säger att han blir orättvist behandlad.
Foto: JONAS ENG
Leif GW Persson har kallat Runar Sögaard för ”gnällig”.
Foto: TV4

Efter ett 20-tal varningar i fängelset kan nu Runar Söögards villkorliga frigivning skjutas upp. 

Inifrån fängelset berättar ex-predikanten för Aftonbladet hur han anser att varningarna har börjat trilla in omotiverat, att ”påståenden har fabricerats” – men han svarar också Leif GW Persson som tittare kallat Sögaard för ”kolossalt gnällig”. 

– Då förlorar han all respekt hos mig, säger han till tidningen. 

Runar Söögard, 55, avtjänar just nu ett fängelsestraff på anstalten Beateberg utanför Stockholm. Han är dömd till ett år och åtta månaders fängelse för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott plus ytterligare 20 dagar för en tidigare villkorlig dom som nu omvandlats till fängelse.

Två tredjedelar av straffet har han avtjänat månaden den 9 januari – och planen är då att han ska bli villkorligt frigiven ”om det inte finns synnerliga skäl”.

Men efter ett 20-tal varningar och 30 rapporter har Kriminalvården inlett ett ärende om uppskjuten villkorlig frigivning, enligt Aftonbladet.

Dessutom har ex-predikanten flyttats mellan olika anstalter – Beateberg är den femte. 

Någon som kommenterat Runar Söögards tid i fängelset är kriminalprofessorn Leif GW Persson, 77.

– Han är ingen sån där idealisk intagen för han är i konflikt med all personal och en god andel av de övriga intagna – trots att de som sitter på en sån anstalt är genomsnittligt ganska harmlösa, sa Leif GW i ”Nyhetsmorgon”. 

– Nu har man flyttat honom till klass 2 i stället, det är för att han är så besvärlig att han inte går att ha i den miljön.

Och professorn skrädde inte orden: 

– Han tycks vara kolossalt gnällig, fortsatte Leif GW Persson. 

Sögaards svar till Leif GW Persson

Inifrån fängelset berättar nu Runar Söögard för Aftonbladet om sin ilska mot GW:s ord. 

– Jag har tidigare haft stor respekt för Leif GW. Men när han sitter och säger så där utan att veta något om vad som faktiskt har hänt, då förlorar han all respekt hos mig.

Efter upprepade larm fick fängelset i Svartsjö nog av Runar Sögaard i början av 2022. Ekobrottslingen flyttades till anstalten i Täby – som har högre säkerhetsklass – efter att han bland annat kommenterat fängelsechefens religiösa bakgrund, utretts för rymning och var i bråk om text-tv.

Och i april bytte Runar Sögaard fängelse till Österåker. Snart hamnade han i nya misskötselrapporter: Han frågade en kvinna i personalen om hon ville ”skapa krig”. 

Hävdar att påståenden är påhittade

Men till Aftonbladet säger expredikanten att alla varningar har börjat trilla in omotiverat.

– De har lagt ord i min mun, de har fabricerat påståenden, lögner som är så horribla.

Sögaard säger också att interner har sagt till honom att han behandlas hårdare och annorlunda än andra. 

En anonym anställd inom Kriminalvården säger till tidningen att Sögaard inte har behandlats schyst i fängelset. 

– Han har fått stämpeln som en jobbig jäkel och då sjunker också toleransnivån. Det beror på att vi har klienter som inte är så charmiga, där det kan hända saker och det är inte alla som har orken att differentiera.

Ur arkivet: Runar Sögaard flyttas efter bråk om text-tv

Fängelset har fått nog. Runar Sögaard bråkar med medfångar om text-tv och irriterar sig över att fängelsechefen saknar kristen bakgrund, enligt rapporter. Efter fem varningar skickas den ekobrottsdömde ex-predikanten iväg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.