Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Runar Sögaards angrepp i fängelset: ”Vill skapa krig?”

Runar Sögaard undrar om personalen i fängelset vill ”skapa krig”.
Foto: JONAS ENG

Ekobrottslingen och ex-predikanten Runar Söögard, 55, fortsätter sprida besvär bakom galler.

Han skickades från Täby till Österåker – där började profilen prata om ”krig” med personalen.

Från Österåker till Asptuna – med fyra nya fall av misskötsamhet på en månad.

Efter upprepade larm fick fängelset i Svartsjö nog av Runar Sögaard i början av 2022. Ekobrottslingen flyttades till anstalten i Täby – som har högre säkerhetsklass – efter att han bland annat kommenterat fängelsechefens religiösa bakgrund, utretts för rymning och varit i bråk om text-tv.

Tidigare har han också hotat med att skapa en ”mediabomb” genom att publicera en anställds namn i sociala medier.

De återkommande rapporterna har fått polisprofessor Leif GW Persson att reagera i ”Nyhetsmorgon”:

– Han tycks vara kolossalt gnällig.

– Han är ingen sån där idealisk intagen för han är i konflikt med all personal och en god andel av de övriga intagna – trots att de som sitter på en sån anstalt är genomsnittligt ganska harmlösa.

Ville sitta på toaletten

I april bytte Runar Sögaard fängelse till Österåker. Snart hamnade han i nya misskötselrapporter: Han frågade en kvinna i personalen om hon ville ”skapa krig”.

Bakgrunden är att ex-predikanten inför en permission krävde att få ringa ett antal telefonsamtal. När fängelset lät meddela att Runars samtal inte var tillräckligt brådskande tappade han humöret, enligt Kriminalvårdens rapport. 

”De personliga påhoppen (…) rörde klienthandläggarens kunskaper om fängelselagar, han säger 'det är häpnadsväckande att du som klienthandläggare inte kan fängelselagen', och frågar även klienthandläggaren om hon 'vill skapa krig?”, står i fängelsejournalen.

Själv säger Sögaard i förhör att det är ett ”vanligt sätt att uttrycka sig”. Han anser sig också ha applicerat en leende och avslappnad attityd.

Senare ville ekobrottslingen protestera genom att sitta på toaletten i stället för att utföra sina arbetsuppgifter. När fängelset hotade med en rapport för arbetsvägran gick han med på att tillbringa dagen utanför dass.

Österåker-anstalten finner honom skyldig till misskötsamhet. Men den här gången blir det ingen formell varning – bara en påminnelse om att dylika metoder kan leda till uppskjuten villkorlig frigivning.

Efter ”krig”-frågan bytte Sögaard fängelse på nytt.

Denna gång hamnade han, på egen begäran, i Asptuna.

Fyra nya fall i augusti

Där fortsatte raden av rapporter om misskötsamhet.

I augusti hamnade han i Kriminalvårdens papper fyra gånger:

 6 augusti hoppade han över den obligatoriska närvarokontrollen och varnades.

14 augusti vistades han i bar överkropp där det inte var tillåtet. Den här gången slapp han varning.

 20 augusti skippade han ett till upprop och varnades ånyo.

 24 augusti uppstod en dispyt om lånade kläder. Sögaard ansåg sig ha lämnat tillbaka plaggen, men Kriminalvården tyckte att det gått till på ett felaktigt sätt. Ingen varning.

Runar Sögaard dömdes i juni 2021 av Svea hovrätt, mot sitt nekande, för tre fall av grovt bokföringsbrott och 20 fall av skattebrott.

– Jag är inte orolig, jag tar det här med en axelryckning. Rättegången är felaktigt genomförd, sa ex-predikanten, som samtidigt fick näringsförbud.

– Det finns svar och förklaringar till allt.

Han överklagade till Högsta domstolen, som beslutade att inte ta upp fallet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.