Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Runar Sögaard straff blir ändrat – får fotboja

Runar Sögaard ansökte om så kallad intensivvårdsövervakning, vilket nu har beviljats enligt dokument från Kriminalvården Foto: Suvad Mrkonjic
Foto: Magnus Jönsson

Runar Sögaard dömdes till två månaders fängelse för bokföringsbrott.

Nu har han beviljats fotboja och får avtjäna straffet i hemmet.

I november i fjol dömdes Runar Sögaard i Nacka tingsrätt till två månaders fängelse för bokföringsbrott. Domen överklagades och prövades i hovrätten som i februari i år fastställde fängelsestraffet.

"Hovrätten instämmer i tingsrättens bedömning att Runar Sögaard i objektivt hänseende har gjort sig skyldig till två fall av bokföringsbrott", stod det i domen mot livscoachen och nöjesprofilen.

 

LÄS MER: Sögaard överklagar: "Ska inte ha fängelse".

 

Domen grundar sig i årsredovisningar som inte lämnats in i tid. Det är tredje gången Sögaard döms för samma brott.

"Självklart anser jag att domen är mycket märklig! Rätten anser att det gjorts med uppsåt av mig trots att redovisningsbyrån under ed vittnade och berättade att det var deras fel på grund av personalproblem och personalbrist", skrev Sögaard i ett mejl efter tingsrättens dom.

Hans advokat Leif Gustafson sade då:

– Jag har inte pratat med Runar men kan säga att det finns en möjlighet att det kan vara intressant att pröva det hela vägen. Det är mycket som talar för att det överklagas. Jag har underättat honom, men jag skulle gissa att han önskar få upp det en instans till, säger han.

Runar Sögaard försökte också få prövningstillstånd i Högsta domstolen men fick i slutet av mars avslag. Han har också ansökt om så kallad intensivövervakning, vilket nu har beviljats enligt dokument från Kriminalvården. Det betyder att han får avtjäna straffet i sitt hem.

"Sögaard uppfyller kraven för intensivövervakning och bedöms som lämplig för verkställighetsformen", står det i handläggarens motivering.

– Det är alltså fotboja. Jag informerade honom om den möjligheten och han har valt att gå vidare med det. Han har fått information av mig hur det går till och så, säger advokaten Leif Gustafson nu.

Enligt beslutet från Kriminalvården började straffet att avtjänas den 24 april. Enligt strafftidsbeslutet som också är utfärdat av Kriminalvården är slutdatum för domen 23 juni och tidigaste dag för villkorlig frigivning 3 juni.

 

LÄS MER: Runar Sögaard i personlig konkurs.

 

Runar Sögaard dömdes sommaren 2013 till att betala runt en halv miljon kronor till det amerikanska företaget On Strategies. Pengarna kom då aldrig in, och i början av året begärdes livscoachen i konkurs av företaget - en ansökan som i dag ska ha återkallats, enligt Runar.

Enligt Kronofogden hade Sögaard då drygt 1,5 miljoner kronor i obetalda fordringar. Kronofogden utredde hans tillgångar och fann att han inte hade några utmätningsbara tillgångar och inte heller någon känd inkomst.

Sögaard har även tidigare haft ekonomiska problem. 2012 gick hans bolag Next Level Consulting i konkurs.

Expressen har sökt Runar Sögaard.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.