Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Runar Sögaard polisanmäld för hot

Runar Sögaard har blivit polisanmäld för olaga hot och bildstöld.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Bråket med Jönköpings-Posten drog i gång efter Sögaards möte med Jimmie Åkesson.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Predikanten Runar Sögaard polisanmäls av Jönköpings-Postens ägare – som menar att han gjort sig skyldig till olaga hot och bildstöld.

Upprinnelsen till bråket var en obetald hyra efter Sögaards möte med Jimmie Åkesson strax före valet.

Runar Sögaard själv menar att han är oskyldig, uppger P4 Jönköping.

Jönköpings-Postens ägare, mediekoncernen Hall Media, har polisanmält Runar Sögaard för olaga hot och brott mot upphovsrättslagen.

Strax före valet bjöd Sögaard in Jimmie Åkesson till mässhallen Elmia i Jönköping för att tala inför kristna väljare. Senare meddelades dock att hyran på 54 000 kronor inte var betald. Jönköpings-Posten skrev om den uteblivna betalningen, något man nu motiverar med det höga nyhetsvärdet:

”Predikanten Runar Sögaard är en rikskändis och det handlar om ett kommunalt bolag som inte har fått in sina pengar”, skriver tidningskoncernen Hall Medias ledning i en debattartikel.

Runar Sögaard försvarade sig med att han hade legat på sjukhus och därför missat fakturan, som betalades. 

”... även detta berättar förstås Jönköpings-Posten för sin publik. Rak och ärlig journalistik med ett högt allmänintresse. Inga konstigheter”, skriver ledningen.

Därefter drog ett drev i gång, menar Hall Medias ledning. Runar Sögaard ska ha publicerat ett inlägg på Facebook där han önskade att reporterns ”grävande journalistik skapar en stor svart grop där du kan sitta och begrunda vad din oärlighet, falskhet och taskiga moral orsakar för människor du kastar dig över och svartmålar för din egen vinning och uppmärksamhets skull”. 

Till inlägget publicerades en bild på reportern.

Koncernen polisanmäler Sögaard

Jönköpings-Posten väljer nu att polisanmäla Runar Sögaard. Dels anmäls han för olaga hot, eftersom kommentarsfältet innehöll en kommentar där en användare skrev att någon borde skjuta knäskålarna av reportern. Den andra delen av anmälan handlar om brott mot upphovsrätten, eftersom Sögaard olovligen använt en bild på reportern.

Enligt P4 Jönköping uppger Runar Sögaard att han inte kunnat ha koll på kommentarsfältet på grund av medicinering. Att han olovligen använt bilden förklarar han med att han ”tagit bilden från sociala medier och att den därför är fri att använda”.

Expressen har sökt Runar Sögaard.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.