Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Runar Sögaard överklagar sin fängelsedom

Foto: SUVAD MRKONJIC / EXPRESSEN SUVAD MRKONJIC

Fängelsedömde Runar Sögaard vill att rättegången om bokförings- och skattebrott görs om – eller att Svea hovrätt frikänner honom.

Det skriver han i sitt överklagande.

Den 7 februari dömdes kändispastorn Runar Sögaard till fängelse i ett år och åtta månader för tre fall av grovt bokföringsbrott liksom 20 fall av skattebrott.

– Jag är inte orolig, jag tar det här med en axelryckning. Rättegången är felaktigt genomförd, sa han då.

Nu har Sögaard och hans advokat Leif Gustafson lämnat in överklagande till Nacka tingsrätt.

”Runar Sögaard yrkar att hovrätten i första hand undanröjer den överklagade domen och återförvisar målet till tingsrätten för vidare handläggning och i andra hand att hovrätten med ändring av tingsrättens dom ogillar åtalet i dess helhet samt upphäver beslutet om närningsförbud”, står att läsa.

Skulle tjäna miljoner på betong i Iran

Domen mot Runar Sögaard gäller ett bolag han drivit ihop med en anhörig. Bolagets syfte var att bedriva ledarskapsutbildningar och investeringar i värdepapper och fastigheter. Planen var att tjäna miljontals kronor – bland annat genom att ge sig in i Irans betongbransch och brasilianskt mode.

Men bolaget försattes i konkurs i november 2017 och Runar Sögaard åtalades för grovt bokföringsbrott.

Efter rättegången vid Nacka tingsrätt dömdes Sögaard tidigare i år till fängelse för flera fall av skattebrott och grovt bokföringsbrott.

”Det var udda...”

Runar Sögaard har hävdat att rättegången vid Nacka tingsrätt inte gick korrekt till eftersom hans släkting, som också var med och drev bolaget, inte kunde närvara. Sögaard ville därför inte uttala sig under förhandlingen i tingsrätten.

Kammaråklagare Jonas Svanfeldt vid Ekobrottsmyndigheten sa:

– Rättegången blev dock något udda eftersom Runar hade instruerat sin försvarare att inte hålla sakframställning. Inte heller uttalade han sig själv. 

LÄS OCKSÅ: Runar Sögaard dömd till fängelse