Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Runar Sögaard om det hotande fängelsestraffet: ”Det gör ont”

På måndag släpper Runar Sögaard sin nya bok ”Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem”.
”Hela den här saken känns bisarr och väldigt obehaglig”, säger Runar Sögaard om rättsprocessen.
Foto: JONAS ENG
Runar Sögaard.
Foto: JONAS ENG

På måndag släpper Runar Sögaard sin nya bok ”Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem”.

För Expressen berättar han om livet i dag, förväntan inför boksläppet och om fängelsedomen han överklagat.

– Jag ser fram mot att få den här saken ur världen. Jag känner mig trygg, säger Runar Sögaard.

Den okände norrmannen Runar Sögaard blev en av Sveriges mest omskrivna personer när han i maj 1987 i tyska Frankfurt, träffade artiststjärnan Carola Häggkvist, som han också gifte sig med i maj 1990.

Kändisparet, som har sonen Amadeus tillsammans, skilde sig 2000.

Runar Sögaard gifte sig igen 2008 med Jessica Panzar, som då hette Karlsson. Paret skilde sig för tre år sedan och har två gemensamma barn.

Nu släpper en av Norges mest omskrivna personer i Sverige en ny bok. ”Gud gav oss tio bud – jag har brutit mot nio av dem” handlar om Runar Sögaards liv under första halvlek som han på fotbollsspråk beskriver det i boken.

– Det känns både härligt och läskigt. Det är en bok jag haft i mig ganska länge nu. Men det är alltid läskigt att jag blottat strupen. Jag har varit brutalt ärlig mot mig själv och min omgivning.

Runar Sögaard: ”En bisarr anklagelse”

Runar Sögaards liv har kantats av svarta rubriker och löpsedlar. Han har stått i offentlighetens ljus i över tre decennier efter romansen med Carola Häggkvist.

– Jag vill med boken ge min bild av mitt liv, säger Runar Sögaard när Expressen träffar honom på ett hotell i södra Stockholm.

Han är ledigt klädd, med jeans och brun skinnjacka och är i bra form.

I vintras blev Runar Sögaard dömd till fängelse i ett år och åtta månader.

Han dömdes av tingsrätten för grovt bokföringsbrott vid tre tillfällen och skattebrott vid 20 tillfällen under tidsperioden 1 maj 2013 - 31 augusti 2016. 

 Expressen har tidigare berättat att kronofogden jagar honom för skulder i mångmiljonklassen. 

Du har överklagat fängelsedomen, hur ser du på den i dag?

– Det är en bisarr anklagelse. Jag, min advokat och mitt huvudvittne, var inte med under rättegången. Den som var medåtalad och satt i styrelsen och var ägare i bolaget har fått sin dom. Han fick dagsböter.

I fjol dömdes Runar Sögaard till fängelse i ett och åtta månader.
Foto: JONAS ENG

Är du orolig?

– Jag ser fram mot att få den här saken ur världen. Jag har aldrig ägt bolaget och har heller inte haft något styrelseansvar där. Jag hade inte ens fullmakt för skatt- och momsredovisning.

– Jag hade inte någon befogenhet att gå in och göra sådana saker. Hela den här saken känns bisarr och väldigt obehaglig med en åklagare som gör sådana anklagelser och som är så långt ifrån verkligheten och sanningen. Det gör ont och känns läskigt. Jag har en god tillförsikt när överklagan ska behandlas. Jag känner mig trygg.

Åklagaren har också överklagat domen mot Runar Sögaard och kräver ett längre fängelsestraff för honom. Fälls han i hovrätten kan domen bli kring två års fängelse. 

Runar Sögaard hävdar:

– Det är väldigt vanligt att man som egenföretagare lägger ut bokföringen på någon som är expert på det, vilket även är något som Skatteverket rekommenderar på sin hemsida. Problemet är att det är jag som blir ansvarig om redovisningsbyrån inte gör sitt jobb. Det är så systemet ser ut, och jag är tyvärr inte den första som råkar illa ut för att det ser ut på det här sättet. Även fast nära 20 000 bokslut lämnas in för sent varje år, så ligger givetvis det yttersta ansvaret på mig.

Runar bär dock ansvaret själv, enligt åklagaren och tingsrätten.

Så försörjer sig Runar Sögaard i dag

Runar Sögaard bor numera i Oslo.

– Men jag är förstås mycket i Sverige. Jag far fram och tillbaka mellan Oslo och Stockholm. Mina yngsta söner är åtta och tio år gamla. Så varannan vecka är jag pappa.

Hur försörjer du dig i dag?

– Jag arbetar som mentor och chefsutvecklare inom näringslivet . Det har också blivit väldigt mycket skrivande. Jag har mycket att göra just nu, både med min nya bok om med två biografier som jag blivit ombedd att skriva av två kända och högt profilerade svenska personer.

Vilka namn handlar det om?

– Det kan jag inte berätta just nu.

Runar Sögaard tror att många kommer att bli förvånade när de läser hans bok.
Foto: JONAS ENG

Du föreläser också en del hel – hur mycket har du kunnat göra det under coronapandemin?

– Jag föreläser, men det är förstås lite mindre just nu under dessa coronatider, men mycket är online.

Har du själv klarat dig från att bli sjuk?

– Nej, jag blev sjuk i somras, men det var inte så allvarligt. Jag klarade mig bra även om smaken och mitt luktsinne försvann ett tag.

Runar Sögaard är några minuter sen till intervjun med Expressen.

– Jag är mitt uppe i ”16 Weeks of Hell”. Det är tufft, men det går bra. Nu ska jag även försöka bygga på mig lite muskler också, säger han och skrattar.

Du fick diabetes för några år sedan. Hur mår du i dag med träning ett par timmar om dagen och en annan kosthållning?

– Bra, jag är helt friskskriven från min diabetes. Den försvann helt när jag lade om min kost och gick ner i vikt. Jag hade ett stort sockerberoende tidigare.

”Jag har talat om vad som är sant”

Det har varit en intensiv period i Runar Sögaards liv inför hans boksläpp på måndag.

– Boken kommer ut i Sverige, Norge och Finland, så det är fullt upp. Jag håller även på att läsa in en ljudbok på svenska.

Hur mycket pengar får du för att skriva boken?

– Det vet jag inte. Det är min manager som sköter det mesta. Men allt beror ju på vad den säljer.

Hur känns det inför boksläppet på måndag?

– Det känns bra att jag har berättat och gett min sanning. Jag har talat om vad som är sant eller inte sant.

”Många saker som sagts och skrivits om mig har tagits ut vissa sammanhang och varit rena lögner”, säger Runar Sögaard.
Foto: JONAS ENG

Kommer många att bli förvånade när de läser boken?

– Ja, det tror jag i alla fall. Norska journalister som läst den tycker att det är en ärlig och uppriktig bok. Många saker som sagts och skrivits om mig har tagits ut vissa sammanhang och varit rena lögner.

Ser du dig själv som en författare nu?

– Det här är min tredje bok jag vet inte vilken tidpunkt jag kan kalla mig för författare. Men jag skrev den här boken själv och det var ett tydligt önskemål från förlaget.

Vad tänkte du då?

– Det var annorlunda. Jag trodde först att det skulle vara en spökskrivare, men jag valde att göra som förlaget sa och det är jag väldigt glad över nu. Det blev min berättelse med mina ord.

Hur ser du på din framtid?

– Den ser både spännande, utmanande och rolig ut. Jag har stor tillförsikt det som kommer att ske under de närmaste åren. Det är full fart. Mycket jobb och flera spännande projekt.

Släpper självbiografi.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.