Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Runar Sögaard i skuldtvist – nu kopplas domstolen in

Runar Sögaard.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Runar Sögaard.
Foto: PHILIP PETTERSSON

En obetalad skuld på 37 000 kronor har lett till att Runar Sögaard hamnat i en tvist. Sögaard bestrider Kronofogdens föreläggande, målet har nu överlämnats till tingsrätten som ska avgöra frågan.

Trots ett föreläggande från Kronofogden har pastorn och tv-profilen Runar Sögaard inte betalat tillbaka en skuld på 37 000 kronor till en man. 

Kronofogdemyndigheten beslutar att lämna över målet till Nacka tingsrätt. Skälet uppges vara att Runar Sögaard bestrider yrkandet i sin helhet, det rapporterar nyhetsbyrån Siren.Dömdes till fängelse

2015 dömdes Runar Sögaard till två månaders fängelse för bokföringsbrott. 

Han hade inte lämnat in årsredovisningar till Bolagsverket i tid gällande ett bolag där han satt som ensam styrelseledamot.

Efter att ha dömts i tingsrätten överklagade han till Svea hovrätt som fastställde tingsrättens dom.

Enligt hovrätten hade Runar Sögaard ”uppsåtligen åsidosatt sina förpliktelser som styrelseledamot genom att inte se till att de aktuella årsredovisningarna upprättades i tid.” Senare beviljades han så kallad intensivövervakning, vilket innebar att han fick avtjäna straffet i hemmet, med fotboja. 

Efterspel efter obetald faktura

Nyligen rapporterades det att Runar Sögaard blivit polisanmäld av Hall Media. Upprinnelsen var en obetald faktura. Strax före valet bjöd Sögaard in Jimmie Åkesson till mässhallen Elmia i Jönköping för att tala inför kristna väljare. Senare meddelades dock att hyran på 54 000 kronor inte var betald, något som Jönköpings-Posten uppmärksammade. Sögaard betalade då fakturan, och skrev ett Facebookinlägg om artikeln.  

Det ledde till att Hall Media polisanmälde Runar Sögaard. Dels anmäldes han för olaga hot, eftersom kommentarsfältet till inlägget innehöll en kommentar där en användare skrev att någon borde skjuta knäskålarna av reportern. Den andra delen av anmälan handlade om brott mot upphovsrätten, eftersom Sögaard olovligen använt en bild på reportern. Enligt P4 Jönköping uppgav Runar Sögaard att han inte kunnat ha koll på kommentarsfältet på grund av medicinering.

Expressen har sökt Runar Sögaard.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.