Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Runar Sögaard flyttas efter bråk om text-tv

Runar Sögaard har utretts för flera fall av misskötsamhet.
Runar Sögaar flyttas nu till en säkrare anstalt – efter fem varningar.
Foto: JONAS ENG

Fängelset har fått nog.

Runar Sögaard bråkar med medfångar om text-tv och irriterar sig över att fängelsechefen saknar kristen bakgrund, enligt rapporter.

Efter fem varningar skickas den ekobrottsdömde ex-predikanten iväg. 

Runar Sögaard, 54, avtjänar ett år och åtta månaders fängelse för en rad ekobrott. Kriminalvården bedömde att han kunde avtjäna straffet i Svartsjö, som är en anstalt med lägsta möjliga säkerhetsklass. Men den förre predikanten har upprepade gånger varit till besvär.

Nyligen stod det klart att Söögard varit i konflikt med personal inne i fängelset och hotat med en ”mediabomb” genom att publicera en anställds namn i sociala medier och kontakta flera tidningar.

Journaler från fängelset visar att Runar Sögaard sedan dess utretts för fler fall av misskötsamhet.

Irriterad över chefens religion

14 december misstänks han ha fällt kommentarer om fängelsechefens religion – att denne saknar kristen bakgrund. Något som ex-predikanten kopplade samman med vad han upplever som dålig hantering av hans vistelse i fängelset. Sögaard nekar till att ha fällt kommentaren i fråga.

 17 december avslöjades han utanför fängelsets område och utreddes för ”avvikelse/rymning”. Men så fort Sögaard ertappades följde han med tillbaka till cellen. Det räckte att påminna ex-predikanten om att han ska följa reglerna, tyckte Kriminalvården.

På juldagen rapporterades att Runar Sögaard varit inblandad i en ”våldssituation”. I förhör säger Sögaard själv att han ville titta på text-tv – då en annan fånge blev upprörd och ville se något annat. Denne ska då och hotat med våld varpå Sögaard ställde sig upp och gjorde sig redo för självförsvar. Kriminalvården anser i det fallet inte att någon misskötsamhet är styrkt vad gäller Runar Sögaard.

Men efter totalt fem varningar och nio fall av misstänkt misskötsel har han gjort sitt i Svartsjö.

”Finns svar och förklaringar”

I ett färskt beslut står klart att han flyttas till fängelset i Täby, som har högre säkerhetsklassning: Den näst högsta, klass 2.

”Efter en samlad bedömning av vad som framkommit avseende Runar Sögaards misskötsamheter bedöms det föreligga risk för fortsatt misskötsamhet och han ska därför vara placerad i anstalt av säkerhetsklass 2 för att ordningen och säkerheten ska kunna upprätthållas. Anstalten Täby bedöms vara lämplig anstalt med passande säkerhet och sysselsättning”, står att läsa.

Det var i juni 2021 som Svea hovrätt dömde Runar Sögaard, mot sitt nekande, till fängelse i ett år och åtta månader för tre fall av grovt bokföringsbrott och 20 fall av skattebrott.

Han fick samtidigt näringsförbud.

– Det finns svar och förklaringar till allt, sa han till Expressen under hovrättsförhandlingarna. 

Han överklagade till Högsta domstolen som beslutade att inte ta upp fallet.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.