Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Runar Sögaard får tillbaka vapen – efter nytt beslut

Runar Sögaard får tillbaka sina vapen av polisen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Runar Sögaard.Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Runar Sögaard får tillbaka sina två skjutvapen.

Det efter beslut i förvaltningsrätten som upphäver polisens val att beslagta kändispastorns vapen i samband med fängelsedomen som togs i februari.

– Det var väldigt skönt att polisen fick den här knäppen på näsan, säger Runar Sögaard.

Den 7 februari dömdes kändispastorn Runar Sögaard, 51, till fängelse i tjugo månader för tre fall av grovt bokföringsbrott, liksom 20 fall av skattebrott.

I samma veva beslagtog polisen Runar Sögaards två skjutvapen, ammunition och tillståndsbevis – med hänvisning till domen, och en tidigare dom för två fall av bokföringsbrott 2014.

Kändispastorn överklagade fängelsedomen och beslutet att frånta honom vapen.

Får rätt mot polisen

Nu får Runar Sögaard rätt mot polisen i förvaltningsrätten angående beslagtagandet – och har åter rätt att inneha vapen.

– Det var väldigt skönt att polisen fick den här knäppen på näsan, säger Runar Sögaard.

Flera faktorer spelade in i förvaltningsrättens beslut. Som att Runar Sögaard nu överklagar domen i hovrätten då den ska tagits på ofullständigt underlag.

”Polismyndighetens bedömning är grovt felaktig eftersom omhändertagandet uteslutande har motiverats med bedömningen i Nacka tingsrätts dom och domen har överklagats eftersom rättegången genomförts med ett ofullständigt underlag.” skriver domstolen angående beslutet.

Runar Sögaard får tillbaka vapen

Dessutom uppger domstolen att polis endast vid specialfall ska beslagta vapen med stöd av en icke lagakraftvunnen dom. Vilket Runar Sögaards fall inte uppges vara då ”det brott han mot sitt bestridande dömts för inte är av sådant slag att ett omhändertagande framstår som motiverat”.

”Polismyndigheten har således inte haft fog för sitt beslut att omhänderta Runar Sögaards vapen”, står att läsa i domen.

Om Runar Sögaard fälls för ekobrott i hovrätten finns det risk för att han åter blir av med rätten att inneha vapen, men det är inte särskilt troligt enligt domen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.