Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Runar Sögaard åtalas – riskerar nu fängelse

Runar Sörgaard åtalas för tre brott och riskerar nu fängelsestraff. Foto: MARTINA HUBER
Foto: NILS PETTER NILSSON

Runar Sögaard åtalas för grova ekonomiska brott och riskerar nu fängelse. 

Enligt åtalet ska han i ett bolag ha låtit bli att bokföra miljonbelopp.

Runar Sögaard nekar till alla anklagelser.

– Det är inte han som har varit ansvarig för bolaget, säger Sögaards advokat Leif Gustafson. 

Runar Sögaard åtalas på fredagen för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och urkundsförfalskning.

I stämningsansökan beskrivs Runar Sögaard som "faktiskt företrädare" för bolaget NL Global Group AB.

Sögaard har inom ramen för bolagets verksamhet underlåtit att bokföra stora belopp, enligt åtalet.

Redovisade inte till Skatteverket

Under räkenskapsåret 2013/2014 underlät Sögaard och en släkting att bokföra cirka 1,5 miljoner kronor i insättningar och uttag, samt intäkter om cirka 390 000 kronor, enligt åtalet.

Under räkenskapsåret 2015/2016 uppgick summan som Runar Sögaard och släktingen underlät att bokföra till cirka 9,2 miljoner kronor, står det att läsa i stämningsansökan. 

Vidare ska Runar Sögaard och släktingen mellan 2013-2016 låtit bli att redovisa åtminstone 957 000 kronor till Skatteverket. Bolaget har i fakturor angett till sina kunder att de ska betala moms – utan att sedan deklarera eller betala av detta till Skatteverket.

 

LÄS MER: Runar Sögaards dolda sjukdom – berättar nu 

 

Brotten anses grova 

De misstänkta brotten mot bokföringslagen och skattebrottslagen anses vara grova, bland annat eftersom de avsett betydande belopp, skriver man.

Runar Sögaard anklagas även för att ha manipulerat innehållet i en faktura, för att sedan använda den förfalskade handlingen som verifikation i bolagets bokföring. 

Släktingen anklagas även för brott mot aktiebolagslagen. 

Påföljden för grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott är fängelsestraff på mellan sex månader och sex år. Urkundsförfalskning kan ge fängelse i upp till två år. 

Runar Sögaard nekar till brott

Enligt Runar Sögaards advokat har Sögaard inte varit medveten om några eventuella felaktigheter, och menar att om det har funnits sådana har han inte varit ansvarig för bolaget. 

– Han förnekar att han har gjort sig skyldig till något brott, säger Runar Sögaards advokat Leif Gustafson och fortsätter:

– Han har varit aktiv i ett bolag men det är inte han som har varit ansvarig för bolaget, det är väl det primära. Bolaget har haft en styrelse och ägare och han har varit den som har agerat och varit operativ i bolaget. Målet handlar om vem som är juridiskt ansvarig för påstådda brister i bokföring.

Åklagaren yrkar att Runar Sögaard ska meddelas näringsförbud från den dag dom i målet meddelas. 

 

LÄS MER: Bert och Runar i bråk om flyktingpengar 

 

Dömdes 2015 för bokföringsbrott

NL Global Group AB bedrev "global organisationsutveckling, internationell ledarskapsutveckling och utbildning samt investering i värdepapper och fastigheter och därmed förenlig verksamhet", enligt Bolagsverket. 

Bolaget försattes i konkurs den 6 november. 

Så sent som 2015 dömdes Runar Sögaard till två månaders fängelse för bokföringsbrott. Senare beviljades han så kallad intensivövervakning, vilket innebar att han fick avtjäna straffet i hemmet, med fotboja. 

Expressen söker Runar Sögaard.