Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Runar om dödshoten: Vi svävar i livsfara

"JAG HAR VÄNNER SOM ÄR MUSLIMER". Min sekreterare Mariam i Los Angeles är muslim. Jag umgås med muslimer. Det är befängt att jag skulle ha något emot dem. Det stämmer inte" säger Runar Sögaard. Efter hans uttalande om att Muhammed "var en pedofil som gifte sig med nioåringar" lever predikanten under dödshot.
Runar Sögaard har fått flera dödshot i mejl och telefonsamtal.
Nu berättar han om skräcken för att Amadeus och exfrun Carola ska utsättas för ett attentat.
Jag, min son, min familj svävar i livsfara.
Runar Sögaard kom, trots den skarpa hotbilden mot honom, utan livvakter för att bli intervjuad i TV4. Hans uttalande under en predikan om att Muhammed "var en pedofil som gifte sig med nioåringar" har lett till ett ramaskri bland muslimer i såväl Sverige som utomlands. En fatwa, en dödsdom, har utfärdats av extremister, och den kände predikanten har alltsedan dess hållit en mycket låg profil.

"En fruktansvärd tid"

När Expressen träffar honom i samband med en intervju för TV4:s "God natt, Sverige" med Kristian Luuk är han mycket pressad, men väljer att kommentera turbulensen: – Hur skulle du må om du fått en fatwa utfärdad efter dig? Inte så bra, antar jag. Runar Sögaard fortsätter: – Jag, min familj, min exfru och son är hotade till livet på grund av det här. Mina nära och jag svävar i livsfara. Det är en fruktansvärd situation, en fruktansvärd tid.

Misslyckat skämt

Han försöker förklara uttalandet om Muhammed: – Det var ett skämt som misslyckades. Jag skämtade om olika religioner inför en sluten församling där stämningen var uppsluppen. Du kan gå på en föreställning med Johan Rheborg och Robert Gustafsson, de skämtar mycket hårdare, men då är det okej att driva med muslimer. Allt kan misstolkas om man vill. Runar är orolig att sonen Amadeus och exfrun Carola ska utsättas för ett attentat.

"Jag umgås med muslimer"

Runar Sögaard sväljer och säger vidare: – Jag har vänner som är muslimer. Min sekreterare Mariam i Los Angeles är muslim. Jag umgås med muslimer. Det är befängt att jag skulle ha något emot dem. Det stämmer inte. Vill du be om ursäkt för pedofiluttalandet? – Har det på något sätt misstolkats så självklart ber jag om ursäkt. Jag kunde ha uttryckt mig annorlunda, och det var aldrig min mening att på något sätt misskreditera muslimer. Jag har inte gått till attack på islam. Det är befängt att påstå det. Jag ångrar uttrycket. Vad händer nu, Runar? – Nu ska jag hem till min son och lägenheten. Säkerheten på TV4 var förhöjd med anledning av Runar Sögaards besök. Vid ankomsten togs han in en bakväg. Under intervjun med Kristian Luuk säger Runar Sögaard: – Jag har fått ta emot allvarliga hot. Dödshot. Via mejl, telefon och polisen. Jag har ändrat rutiner, använder inte samma vägar längre. Jag vill inte gå in på vilken form av skydd jag har.

Barnäktenskap

Samtidigt säger Runar Sögaard angående Muhammed: – Han förlovade sig med en sexåring. Gifte sig med samma flicka när hon var nio år. Hon kunde inte tala och tappade håret i skräck för honom. Hon sprang sin väg. FN-konventionen förbjuder barnäktenskap. Det förekommer inom islam. Det är utbrett i Iran och Pakistan. Det är upp till var och en vad det ska klassas som. – Men min avsikt har aldrig varit att såra.oroar sig FÖr carola. "Jag, min familj, min exfru och son är hotade till livet på grund av det här".

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!