Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rumänien stoppas från Eurovision Song Contest

Den 12 maj skulle den rumänska artisten Ovidiu Anton ha tävlat i semifinal två av Eurovision Song Contest 2016.
Frans tävlar för Sverige i Eurovision song contest.Foto: Olle Sporrong

Rumänien stoppas från Eurovision Song Contest 2016.

EBU har beslutat att den rumänska public service-kanalen Televiziunea Română (TVR) inte längre får ta del av deras medlemskap – på grund av en skuld.

Nu stryks landets artist ur startfältet i musiktävlingen.

Den 12 maj skulle den rumänska artisten Ovidiu Anton ha tävlat i semifinal två av Eurovision Song Contest 2016. Men nu stryks artisten och hans bidrag "Moment of silence" från tävlingen.

Anledningen är att Rumänien inte längre får vara med och tävla i Eurovision Song Contest. EBU (European Broadcasting Union) har beslutat att den rumänska public servicekanalen Televiziunea Română (TVR) inte längre får ta del av deras medlemskap, något som krävs för att få ställa upp i tävlingen.

 

LÄS MER: Gina Dirawi får uppdrag under Eurovision

Rumänien stoppas från Eurovsion Song Contest 2016

Rumänien stoppas från musiktävlingen i Sverige på grund av en innestående skuld på tio miljoner euro, det vill säga drygt 91 miljoner svenska kronor, som landet har till EBU. Skulden skulle ha betalats senast den 21 april – nämligen i går.

– Det är så klart ett tråkigt besked. Vi hade sett fram emot att välkomna den rumänska delegationen till Stockholm. Vi fick ett tidigt varsel från EBU om att detta kunde inträffa och har planerat för det. Nu justerar vi i startordning och repetitionsschema i semifinal två och fortsätter vårt arbete med produktionen för de 42 deltagande länderna, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för Eurovision Song Contest 2016, i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: Mark Levengoods kritik mot Rysslands bidrag

EBU: "Det är beklagligt"

Eurovision Song Contest går av stapeln i Globen i Stockholm mellan den 10-14 maj. EBU beklagar i pressmeddelandet att de har varit tvungna att utesluta ett land ur tävlingen, men att det inte går att göra på något annat sätt i dagsläget.

– Det är beklagligt att vi var tvungna att vidta denna åtgärd. Vi är besvikna över att alla våra försök att lösa den här frågan inte har fått något svar från den rumänska regeringen, säger Ingrid Deltenre, EBU:s generaldirektör, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Under de senaste veckorna har EBU noterat finansministeriets förslag att TVR skulle kunna bli förklarade att vara i ekonomiskt obestånd, som i sin tur kan leda till en djupgående omstrukturering av bolaget.

 

 

Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.