Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ruben Östlunds oro om jobbet – och sina två barn

Framgångsrik regissör och tvåbarnspappa.
Foto: MATHILDA TENNYSDOTTER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ruben Östlund har kommit fram till att han inte ska skämmas över att han älskar att jobba mycket.
Foto: THOMAS JOHANSSON / TT NYHETSBYRÅN

Han är en av Sveriges mest framgångsrika regissörer, men också tvillingpappa.

I podcasten ”Chef dilemma” berättar Ruben Östlund om oron för att inte vara tillräckligt närvarande med barnen.

– Jag skämdes lite för att jag var så besatt över mitt arbete och tyckte det var så roligt, säger han i podcasten.

Ruben Östlund, 46, är just nu upptagen med att klippa sin senaste film, ”Triangel of sadness”, som kommer ha premiär senare under året.

Men han är också tvåbarnspappa. I podcasten ”Chef dilemma” berättar han om svårigheterna man ställs inför, att vara en närvarande far – och samtidigt vara framgångsrik på jobbet.

– När man är ansedd att vara framgångsrik så finns det någon sorts förutfattad mening per automatik, inget som någon har sagt till mig, att man inte är en närvarande förälder. Det finns en förutfattad mening om att framgångsrika människor inte är närvarande som föräldrar.

Tipset från kompisen

För att få vägledning har han tagit hjälp av en kompis, vars pappa också ansågs vara framgångsrik och som spenderade mycket tid på jobbet.

– Jag skämdes lite för att jag var så besatt över mitt arbete och tyckte det var så roligt. Då sa han att: Jag älskar att min pappa älskade sitt arbete. Det gav mig en bild av hur jag ville vara i framtiden.

– Jag har aldrig upplevt att jag har stört mina föräldrar när jag har ringt dem eller behövt deras hjälp eller frågat om hjälp.

Nu hoppas Östlund att hans barn ska se på honom på samma sätt, och aldrig tveka inför risken att störa honom.

– Så fort någon frågar om min uppmärksamhet av mina barn så vill jag kunna lägga det jag gör åt sidan och inte säga ”Nej stäng dörren, jag sitter och arbetar”. Den typen av kultur har jag aldrig haft hemma och aldrig haft med dem, säger han i ”Chef dilemma”.

Happy Jankell om relationen till pappa Thorsten Flinck: ”Komplex”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.