Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ruben Östlunds festnatt efter tunga Oscarmissen

Den svenske stjärnregissören var inbjuden till Jay-Z och Beyonces fest.
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL
Foto: SVEN LINDWALL

LOS ANGELES. Ruben Östlund var nominerad till tre Oscar. 

Det blev ingen. 

Efteråt väntade fest hos Beyoncé, och en uppmaning till tjurridning. 

Det blev som Ruben Östlund befarat. 

”Triangle of sadness” vann ingen Oscar, trots att den var nominerad i tre kategorier: Bästa regi, bästa film och bästa manus. 

Han fick dessutom rätt om vilken av konkurrenterna som skulle åka hem med statyetterna: ”Everything, everywhere all at once”. 

Att vara nederlagstippad gjorde dock att han kunde njuta mer av galan. 

– När du är tippad som vinnare byggs det upp sådana förväntningar och sådan press, så jag vet flera av de andra regissörerna som kanske är där och slåss lite med ”Everything, everywhere, all at once”, de ser man kommer inte ha så kul på galan utan de kommer att sitta där och vara nervösa, sa han till Expressen inför prisutdelningen.

Henrik Dorsin kände samma sak under sin första Oscarsgala. 

– Ruben hade pratat ned det ganska mycket innan, men man sitter ju ändå och hoppas, säger han. Och det var ju bra jubel när ”Triangle of sadness” nämndes. 

– Men det var det unga gängets tur kändes det som, säger Dorsin.

Henrik Dorsin.
Foto: SVEN LINDWALL

Mötet med stjärnan

Dorsin fick en kram av Cate Blanchett utanför toaletterna under en reklampaus i tv-sändningen. Det var värt mycket för komikern.

– Då säger hon ”Thank you” och ger mig en stor kram. Det var det enda jag behövde höra. Nu kan jag åka hem, säger Dorsin och ler.  

– Jag sa ”Thank y o u” och ”I hope you win”. Jag har inte sett hennes film, men hon ska alltid vinna tycker jag. 

Efter Oscarsgalan väntade en måltid på The Governors Ball, förberedd av stjärnkrögaren Wolfgang Puck samt champagne från Brad Pitts Champagne Fleur de Miraval.

Mixologen Charles Joly bjöd samtidigt på drinkar döpta  ”Director’s Martini” och ”Showtime Margarita”. Ruben Östlund hade också en inbjudan till Vanity Fair’s klassiska fest på Wallis Annenberg Center for the Performing Arts, samt Beyoncés och Jay Z:s fest på anrika hotellet Chateau Marmont. Utanför entrén väntade en rad av exklusiva bilar under natten för att hämta och lämna gäster. Byggnaden bevakades av polis och vakter. 

På plats på artistparets exklusiva mottagning fanns även Rihanna, som upprätt på Oscarsgalan med Ludwig Göranssons Oscarnominerade ”Lift me up”.

Avspärrningen utanför Chateau Marmont där Jay-Z och Beyonce har sin fest efter Oscarsgalan.
Foto: SVEN LINDWALL

Tjurridning på efterfest

Ruben Östlund hann dock inte komma till den fest som Svenska Filminstitutet, SF Studios och Film i väst ordnade på lyxhotellet Sunset Marquis, Dit kom i stället Henrik Dorsin, skådespelarkollegan Arvin Kananian och producenten Erik Hemmendorff. 

Östlund anslöt i stället senare till Dorsin och de andra från ”Triangle of sadness” på filmbolaget Neons fest på Saddle Ranch Chop House, en bar med vilda västern-tema. 

I den klassiska nattklubben på Sunset Boulevard kan man rida en mekanisk tjur, och i inbjudan kunde man läsa att festinspirerad klädsel och tjurridning uppmuntrades, uppger Hollywood Reporter. 

Neon har arbetat med små medel för att Östlund skulle vinna en Oscar. I stället för att satsa på stora reklamaffischer riktade till jurymedlemmar har man satsat på föredrag och event som att låta andra skådespelare från tv-serierna ”White lotus” och ”Succession” läsa manuset på en teater. 

Nu nådde man inte hela vägen fram, men de som varit inblandade i projektet fick i natt chansen att fira filmens framgångar.

LÄS MER: Här är vinnarna på Oscarsgalan

LÄS MER: Här är de som var bäst klädda på Oscarsgalan 2023

LÄS MER: Maria Brander: Östlund skriver historia – och är knappast mätt

LÄS MER: Intervju med Ruben Östlund: ”Man blir en ignorant typ”

”Klart de är besvikna”

Det blev inga svenska statyetter på nattens gala.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.