Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ruben Östlund: "Jag är rädd för att vinna"

Ruben Östlund.Foto: MEHDI CHEBIL/IBL
Foto: ISABELLE VAUTIER
Ruben Östlund. Foto: PHILIPPE FARJON/IBL

Det har gått 66 år sen en svensk regissör plockade hem Guldpalmen i Cannes. Ruben Östlund har med andra ord goda chanser att bli historisk under söndag kväll. 

Men regissören som nobbar Hollywood och beskriver Cannes som ”ytligt” är ändå inte helt säker på om han verkligen vill vinna:

– Jag är lite rädd att det gör att man tappar motivationen. Då finns det ju bara en väg, och det är neråt, säger han på plats på festivalen. 

Vistelsen i Cannes börjar gå till sin ända, och Ruben Östlund, 43, har precis kommit i ordning igen efter veckans obehagliga inbrott.

– Vi pratade med försäkringsbolaget och polisen, och det var inga konstigheter. Datorerna hade vi ju backup på, även om det är jobbigt, så har vi kommit över det.

Huvudet är i stället fyllt av spekulationer om hur det ska gå, och vem som vinner. 

– Det är väldigt många som tycker att ”The Square” är värd Guldpalmen. Det är den och ”Loveless” (av ryske Andrey Zvyagintsev) man brukar nämna. Men så finns det ju med Guldpalmen också ett uns av att man ska ha förtjänat det. Även om det inte ska vara så. Bästa film ska ju vinna.

Du menar att man måste bevisa sig, och inte kan vinna på första försöket?

– Jo, men då måste juryn vara lite fräck. Det tog ju några år innan Lars von Trier vann.

Svenska regissören Ruben Östlund.Foto: YANN COATSALIOU/AFP

Ruben Östlund: "Alla pratar om apscenen"

Vad säger folk till dig om filmen?

– Det är ju fjärde gången jag är här, och nu när lite yngre filmregissörer känner igen en och säger: Är det du? Jag har lite svårt att hantera det, det blir så lustigt.

– Men många tycker om den, och alla pratar om den här apscenen.

Ja, på galapremiären spelade Terry Notary (en av skådespelarna) apa på röda mattan. Har ni något spektakel planerat för prisceremonin?

– Nej. Men galapremiären blev ju ett antiklimax. Terry skulle haft på sig armförlängare, men de kom bort med bagaget.

 Men ni fick i alla fall stående ovationer…

– Ja, i elva minuter! Någon klockade det.

Ruben Öfstlund – första svensk att nomineras på 17 år

Filmfestivalen i Cannes arrangeras för sjuttionde gången, och avrundas på söndagskvällen med prisutdelning.

Ruben Östlund är nominerad till festivalens finaste pris, Guldpalmen, för sin film ”The Square” med bland andra Elisabeth Moss, Dominic West och Claes Bang i rollerna. 

Det är första gången på sjutton år som en svensk film nominerats.

Tidigare har Alf Sjöbergs ”Hets” (1946) och ”Fröken Julie” (1951) vunnit. Till de svenska filmerna kan man även räkna danske Bille Augusts ”Pelle Erövraren” (1988) och ”Den goda viljan” (1992).

Ruben Östlund har tidigare tävlat i sidosektioner med ”De ofrivilliga”, ”Play” och ”Turist”. För ”Turist” vann han jurypriset.

 

Du har också blivit bjuden på fest av Jake Gyllenhaal?

– Ja, han hade sett ”Turist” (Östlunds förra film) och det hade Uma Thurman också, och tyckte väldig mycket om den. 

– Annars är jag helt ointresserad av det där. Det som är bra med stjärnor är att de drar uppmärksamhet, så att det blir ett tryck på filmerna. Cannes är ett extremt ytligt ställe.

Jake Gyllenhaal hyllade Ruben Östlund film.Foto: PIERO OLIOSI/POLARIS

Har du fått några internationella erbjudanden?

– Det kommer ju från de amerikanska bolagen mest, men jag är inte så intresserad av det. Jag vill ha kontroll över filmproduktionen, och jag tycker att vi har bevisat att vi kan producera själva även på engelska.

Ruben Östlund: "Jag blir besviken om jag inte vinner"

Vad tror du om dina reaktioner på prisutdelningen?

– Jag blir ju besviken om jag inte vinner något, och om jag vinner då är jag lite rädd att det gör att man tappar motivationen.

– Får man ingenting kan man ju triggas av det – nu ska vi visa dem!

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.