Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Roy Andersson vinner silverlejon för bästa regi

Vann silverlejonet för bästa regi vid filmfestivalen.
Regissören Roy Andersson på filmfestivalen i Venedig med skådespelarna Anders Hellström och Tatiana Delaunay från ”Om det oändliga”Foto: JOEL C RYAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Roy Andersson får ett silverlejon.Foto: CLAUDIO ONORATI / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Roy Andersson prisas som bästa regissör på filmfestivalen i Venedig, skriver festivalen på sin hemsida.

Han vinner ett silverlejon för filmen ”Om det oändliga”.

Prisutdelningen på filmfestivalen i Venedig pågår under lördagskvällen och det prestigefyllda priset silverlejonet som delas ut för bästa regi tilldelades i år svenska filmmakaren Roy Andersson.

Bland övriga prisvinnare finns filmen ”Joker” av Todd Phillips som får ett guldlejon för bästa film och filmen ”J'accuse” av Roman Polanski får juryns stora pris.

Ariane Ascaride (”Gloria Mundi”) vinner pris för bästa kvinnliga skådespelare och Luca Marinelli (”Martin Eden”) för bästa manliga. Filmskasparen Yonfan från Hongkong prisas för bästa manus, för hans film ”No.7 Cherry Lane”.

Roy Andersson prisas för ”Om det oändliga”

Roy Andersson har beskrivit ”Om det oändliga” som ”en besläktad men fristående” fortsättning på hans filmer ”Sånger från andra våningen”, ”Du levande” och ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”, enligt Di Weekend.

Han fick 2014 ett guldlejon för bästa film på samma festival för ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” och 2000 fick han juryns stora pris på filmfestivalen i Cannes för ”Sånger från andra våningen”. 

”Sånger från andra våningen” vann också fem guldbaggar, bland annat för bästa film och bästa regi.

”Om det oändliga” hade världspremiär i Venedig den 3 september och kommer på svenska biografer den 15 november i år.

Här är några nyheter från idag att hålla koll på.