Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Roy Andersson vann Guldlejonet i Venedig

Roy Andersson tar emot Guldlejonet. Foto: Claudio Onorati / Epa / Tt
Sofia Coppola är en av de som tidigare mottagit det prestigefyllda priset. Foto: Francois Mori
Roy Andersson. Foto: Justina Rosengren

Roy Andersson vann Guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig. Det är första gången en svensk tilldelas det prestigefyllda priset.

– Jag har aldrig varit med om liknande. Ett sådant mottagande. Folk står på gatorna och hurrar och hurrar, säger han till Expressen.

Roy Andersson, 71, vann – som första svensk någonsin – det prestigefyllda priset Guldlejonet vid filmfestivalen i Venedig, Italien.

Strax innan klockan 20 spatserade han, skakig, upp på scenen i Venedig för att ta emot sitt lejon för filmen ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” – hans första långfilm på sju år.

– Jag är lite skakig. Grazie mille, tusen tack, tack så mycket. Det är en stor ära att få det här priset på Venedigs filmfestival i Italien, ett land som har levererat så många mästerverk i filmhistorien, sa han i sitt tacktal och fortsatte med att hylla italienska filmer.

Mest fokus gav han Vittorio De Sicas ”Cykeltjuven”, nummer ett på hans inspirationslista.

– Hade jag inte sett några av dem hade jag inte blivit regissör.

När Expressen pratar med Roy Andersson kan han knappt röra sig – folk kommer fram från alla håll för att gratulera.

– Det är en sådan enormt vänlig och positiv stämning och attityd. Jag har aldrig varit med om liknande. Ett sådant mottagande. Folk står på gatorna och hurrar och hurrar och så vidare när man kommer, ungefär som giro d'Italia, längs kanterna. Det är enormt alltså, enormt är det! säger han.

Han berättar att han misstänkte att han skulle vinna ett pris redan under dagen, då flera fotografer började fotografera honom när han satt på ett kafé.

– Då hade det nog läckt ut någonting. Men att det skulle bli lejonet, det kunde jag inte ... det kan man inte förutsäga. Nej, nej, nej, säger en fortsatt skakad regissör.

”Även utan pris är jag väldigt nöjd”

Trodde du att du skulle vinna något pris?

– Jag tycker då att filmen är så pass välgjord och bra och intressant och viktig, den är så bra och välgjord i mina ögon så att även utan pris är jag väldigt nöjd, men desto roligare då när man får pris också. Det påverkar ju också när man ska börja med ett nytt projekt, folk som kan investera och så vidare, de olika fonderna i Europa.

I morgon söndag åker Roy Andersson till Toronto för den internationella filmtestivalen där. I natt däremot ska han festa.

– Jag står här med ett glas champagne som jag aldrig får dricka ur. Jag pratar i telefon hela tiden, haha.

Roy är en fantastisk filmare

Även från filmens distributörer hörs glädjeropen.

– Det är helt fantastiskt roligt. Vi är vanvettigt glada. Det är första gången en svensk vinner Guldlejonet och Roy är en fantastisk filmare, han förtjänar verkligen det här, säger Eva Esseen Arndorff, vd på Triart Film, till Expressen.

Venedigs internationella filmfestival räknas som en av de allra tyngsta filmfestivalerna i världen. Så sent som i fjol tävlade en svensk film på festivalen - då var det Lukas Moodyssons "Vi är bäst!".

Vinnarfilmen ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron” är en tredje och fristående del i Roy Anderssons ”levandetrilogi”. De två andra filmerna är ”Sånger från andra våningen” – som vann priset Jury Prize vid flmfestivalen i Cannes 2000 – och ”Du levande”.

I filmen syns bland andra Holger Andersson, Nils Westblom och Charlotta Larsson.

Den har svensk premiär den 14 november.

Annons:
Expressen Refunder Julklappar

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!