Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Röses kemi med världsstjärnorna – i Oscarsvinnarens storsatsning

Författaren och före detta Expressen-journalisten Liza Marklund var med under inspelningen av ”The Postcard Killings” som pågick i Stockholm under påskhelgen. Foto: Cecilia Burman
Skådespelaren Eva Röse spelar en svensk polischef i filmen och samarbetar med en amerikansk polis som spelas av ”The Walking Dead”-stjärnan Jeffrey Dean Morgan. Här framför Expressens fiktiva redaktion, vars amerikanska kolumnist spelar en huvudroll i filmen. Foto: Cecilia Burman
Regissören Danis Tanovic och Liza Marklund snackar mellan tagningarna. Liza skrev originalmanus till filmen, som förväntas få premiär nästa år. Foto: Cecilia Burman
Under påskhelgen kunde turister och solbadande Stockholmare få en skymt av ”The Walking Dead”-stjärnan Jeffrey Dean Morgan och ”The Good Fight”-skådespelaren Cush Jumbo som spelar huvudrollerna i den internationella thrillern ”The Postcard Killings”. Teamet har varit i Sverige i åtta dagar och filmat. Foto: Cecilia Burman
”Det är verkligen kul att de tog sig tid och pengar att faktiskt filma i Stockholm. Det blir ett högre produktionsvärde, och de är verkligen jättenöjda! Stockholm har levererat” säger Liza Marklund. Foto: Cecilia Burman
Foto: Cecilia Burman
Foto: Cecilia Burman
1 / 9

Liza Marklunds bästsäljare ”The Postcard Killers” blir film, och under påsken var Hollywood-stjärnor som ”The walking dead”-ikonen Jeffrey Dean Morgan på plats i Stockholm för att spela in delar av filmen.

Eva Röse, som gör en roll som svensk polis, hyllar Hollywood-kollegerna och regissören under deras Sverige-besök.

– Det känns som att skådespelare världen över connectar väldigt fort. De är chosefria och roliga, säger Eva Röse.

Det är skärtorsdag och solstrålarna bränner över Djurgårdsbron i Stockholm. På brygghuset som tillhör Sjöcaféet repeterar den amerikanska skådespelaren Jeffrey Dean Morgan, känd som skurken Negan i tv-serien ”The Walking Dead”, och brittiska Cush Jumbo (”The Good Wife”, ”The Good Fight”) sina repliker. De ska strax spela mot varandra i en scen ur filmen ”The Postcard Killings”. 

Filmen bygger på boken från 2010 som Liza Marklund skrev med sin amerikanska kollega, deckarförfattaren James Patterson. Intrigen kretsar kring en serie spektakulära mord som inträffar i Europa – mord som förgås av vykort som skickas till lokala tidningsredaktioner. 

En av dem som får ett vykort är Expressen-journalisten Dessie Leonard (Jumbo), en amerikansk kolumnist som bor och verkar i Sverige. Tillsammans med en amerikansk polis, Jacob Kanon (Morgan) vars dotter blivit mördad under sin bröllopsresa i Europa, börjar hon nysta i fallet.  

Marklund hoppfull 

Liza Marklund har anlänt till inspelningen, och ska strax lyssna på dialogen mellan skådespelarna i ett par hörlurar när kameran rullar. 

– Det är här alla pusselbitarna faller på plats och de inser vad de har att göra med. Det är en nyckelscen, berättar Marklund. 

Hon skrev de första versionerna på filmmanuset tillsammans med Tove Alsterdal redan för sex-sju år sedan, och under årens lopp har en rad olika regissörer och skådespelare varit aktuella för projektet. 

Slutligen landade filmen i regissören Danis Tanovic händer, som vann en Oscar för bästa utländska film för ”Ingenmansland” 2002. 

– Det har varit en lång resa, som det ofta är med film. De följer vårt originalmanus förvånansvärt väl, även om man har bytt ut några platser och plockat in någon ny karaktär. Jag tycker att det är ett bra slutmanus, och det här är en begåvad grupp människor så jag hoppas de får ihop ett bra resultat. De har förutsättningarna för det i alla fall, säger Liza Marklund. 

”Låste in mig på hotellrummet”

För bosniska Danis Tanovic blir ”The Postcard Killings” hans första film i spänningsgenren. 

– Det är en psykologisk thriller och vi filmar över hela Europa, med fantastiska skådespelare, så när erbjudandet kom hoppade jag på direkt, säger en svartklädd Tanovic som är tacksam över den heta vårsolen. 

Hans fru bodde i Stockholm när de träffades för många år sedan, och han beskriver Sverige som ”för kyligt för hans temperament”. 

– Varje gång jag har varit i Stockholm har det varit kallt. Första gången jag kom hit var det 20 minusgrader, så jag låste in mig på hotellrummet, lade mig i badet och tittade på film i fyra dagar. Min fru var inte så glad då, ler han. 

Han är nöjd med den åtta dagar långa inspelningen i ett sommarvarmt Stockholm, som inneburit helikopterscener i skärgården, en biljaktsscen vid Söder Mälarstrand och polisanstormning vid Mariatorget. För den svenska delen av teamet ansvarar servicebolaget Hey Film Sweden, som berättar att det är totalt 75-80 filmarbetare från Sverige, USA och Storbritannien inblandade. 

Danis Tanovic öser lovord över Eva Röse när hon kommer på tal. Hon spelar en svensk polis som hjälper filmens huvudroller att lösa mordgåtan. 

– Vi älskar henne. Hon är underbar, professionell och vänlig, och har verkligen tagit hand om oss. Jag sa till henne att vi borde göra en svensk actionfilm tillsammans. Som utspelas under sommaren förstås, understryker han. 

Eva Röse tillbaka i polisuniform

Några timmar senare har filmteamet lämnat Djurgården och förflyttat sig till Kungsholmen, där de ska filma Eva Röses rollfigur, en svensk polischef som anländer till det som ska föreställa Expressens redaktionsbyggnad, dit ett vykort har skickats.   

En röd och vit Expressen-skylt har satts upp på fasaden, och gatan har spärrats av. Nyfikna boende spanar från sina balkonger när blåklädda statister från företaget Filmpolis anländer. För Eva Röse är miljön med blinkande blåljus bekant, efter att ha porträtterat polisen Maria Wern i både tv-serie- och långfilmsformat. 

Hon beskriver sin rollkaraktär i ”The Postcard Killings” så här:

– Tuff, proffsig och hon viker sig inte för den här amerikanska kollegan som hon tycker är en cowboy. Han tycker att svenskarna går för mycket efter reglerna, och hon tycker att han hetsar på. Så deras olika personligheter krockar kan man säga, vilket är roligt. 

Du spelar mot bland andra Cush Jumbo och Jeffrey Dean Morgan, två tunga namn från USA och Storbritannien. Hur är de att arbeta med? 

–  Väldigt roligt. Väldigt enkelt, det känns som att skådespelare världen över connectar väldigt fort. De är chosefria och roliga. Nu har inte Agneta (Röses karaktär) haft så många scener med Dessie, som spelas av Cush, men det är kul att se att när hon kom till Stockholm gick hon på Dramaten för att se en föreställning, precis som när jag är i London passar jag på att se teater där, och det kunde vi liksom synka kring. Hon älskar teater, och jag älskar teater, det är fint att man kan mötas i det. Då kände jag att det är lite lika oavsett var man är. 

Röse hyllar också regissören Danis Tanovic.

– Vi funkar jättebra ihop, jag är väldigt glad över att få jobba med Danis och alla i teamet. Jag känner mig bekväm i hans sällskap och han verkar ha stort förtroende för det jag gör, så man får liksom sköta sitt, säger Eva Röse. 

Filmen ”The Postcard Killings” planeras få premiär någon gång under nästa år.  

Reporter: Cecilia Burman

The Postcard Killings

Premiär: År 2020

Regissör: Danis Tanovic

Medverkande skådespelare: Jeffrey Dean Morgan, Connie Nielsen, Cush Jumbo, Eva Röse, Lukas Loughran med flera. 

Baseras på: Kriminalromanen ”The Postcard Killers” (2010) av Liza Marklund och James Patterson.