Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ron Wood var nära att dö – överlevde mirakulöst

Mick Jagger och Ron Wood (Till höger) Foto: HENNING KAISER / AP TT NYHETSBYRÅN

I somras var Ron Wood nära att dö. Men istället återhämtade han sig mirakulöst från lungcancern och återvände för en månad sen till scenen med ett löfte om att Rolling Stones aldrig någonsin kommer att pensionera sig:

– Nej, vi kommer inte att göra det, sa han till The Telegraph i en intervju i samband med turnépremiären.

 

Bandet som i princip överlevt allt och alla verkar planera för att dö med stövlarna på.

– Jag såg John Lee Hooker inte långt innan han dog (83 år gammal 2001), och han tog med mig backstage, visade mig sin nya cd, sin nya hatt och sina nya flickvän – han rockade ända till slutet, sa Ron Wood till The Guardian i en intervju med hela bandet (minus Mick Jagger som hade röstproblem) i vintras. 

Hans baby-tvillingar busar runt hörnet, medan Wood tar en drink, och Keith Richards skryter om nattens festande:

– Jag återhämtar mig faktiskt fortfarande från en rockfest, säger han till tidningen, tänder en cigg och radar upp alla som kom till hans rum och spelade Little Richard-skivor.

"Jobbet slutar aldrig förändras"

– Och innan man vet ordet av det, så är klockan åtta på morgonen, fortsätter Richards, men understryker ändå vikten av att vara på alerten:

– Jobbet slutar aldrig att förändras. 

Men bandmedlemmarna verkar vara sig lika, och totalt ovilliga att ge upp. När turnén som nu nått Stockholm inleddes i Hamburg i början av september, så var det Ron Woods första konsert sen cancern. Han opererades under sommaren i fyra timmar efter det att en tumör upptäckts på hans en lunga, och tweetade senare till fansen:

– Tack för allt stöd idag. Jag mår fantastiskt och ser fram emot att se er på vägarna nästa månad.

En obekymrad attityd inför en sjukdom som närapå lett till slutet:

– Det var en vecka när allt hängde på en skör tråd, och det kunde ha varit ridå och dags att säga adjö, sa Wood till The Mirror, medan han för The Guardian berättade vidare om det närmast mirakulösa tillfrisknandet efter operationen:

– Det var en massa slangar som stack ut ur mig. Jag kände mig som en docka. Som en marionett.

– Men läkarna var verkligen överraskade, för nästa vecka var jag tillbaka i studion. Du brukar inte bli bättre så snabbt. 

Foto: ANDREU DALMAU / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Går på kontroller var tredje månad 

Nu går han på kontroller var tredje månad, men verkar annars leva som vanligt igen. Wood avslöjar för The Guardian att han har sex varje dag. ”Det måste man.” Men rökningen har han tvingats överge efter 50 år som kedjerökare.

Kring sin egen överlevnadsförmåga har han en egen teori:

– Både med drogerna och alkoholen, hade jag en stopp-punkt som räddade mig. Mitt i dimman, kunde jag tänka ”ett mer av de där pillren och allt kommer att vara över”.

Det har idag gått 50 år sen de brittiska myndigheterna började jaga Rolling Stones för deras narkotikabruk, och i somras lät sig Mick Jagger intervjuas av The Times för att markera årsdagen av räden på Redlands, efter vilken både han och Richards dömdes till fängelse.

– Det var inte särskilt trevligt i Brixton. Inget att rekommendera, säger han och avslöjar att han var rädd eftersom han trodde att han skulle få sitta där i tre månader. Men straffet för narkotikabrott omvandlades till villkorlig dom, och Jagger slapp ut.

Foto: PACIFICCOASTNEWS.COM / STELLA PICTURES PACIFICCOASTNEWS.COM

Idag verkar han ha en ambivalent relation till droger:

– Vi (samhället) kommer säkert alltid att ha ett drogproblem. Och vi har inte kommit på särskilt många lösningar. Men det är inget du vill hålla på med hela tiden, det kan jag säga.

För Wood verkar i alla fall den delen av livet vara passé. Rökningen var svårare att sluta med än drogerna, säger han till The Guardian.

– Men med tvillingflickorna i mitt liv, så får det dig att vilja finnas kvar längre och se dem växa. Att ha fått en andra chans (efter cancern) har gjort mig ännu mer tacksam.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!