Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rolling Stones karriär kantad av skandaler

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Rolling Stones långa karriär har kantats av droger, sexskandaler, rättegångar och död. Men de har en näst intill omänsklig förmåga att resa sig på nio.
Foto: Sascha Steinbach
Mick Jagger tillsammans med Marianne Faithful 1967. Faithful hade innan Jagger varit tillsammans med både Brian Jones och Keith Richards.
Brian Jones var bandmedlemmen som fick sparken på grund av sitt paranoida och våldsamma beteende. Här med flickvännen Anita Pallenberg, som istället blev tillsammans med Keith Richards. Brian Jones hittades livlös i sin pool 1969 efter en vild festnatt. Han blev 27 år.
Foto: J. Wilds
Den 17 mars i år kablades nyheten ut om att Mick Jaggers flickvän L´Wren Scott tagit sitt liv. Jagger anklagades senare av L´Wrens syster för att han inte sörjt nog mycket, utan fortsatt som om ingenting hade hän.
Foto: Richard Young/Rex
Keith Richards har även har kämpat mot en hel del. Under en spelning i Sacramento fick han en krftig elchock på scenne och var medvteslös i sju minuter. Alla trodde han hade dött, men plötsligt slog han upp ögonen och frågade vad hans kulle köra för extranummer.
Foto: Edi Engeler
Richards har även tvingats till två operationer på grund av skallskador och hjärnblödning. Detta efter att han trillade ner från en palm i Fiji för åtta år sedan.
Foto: Brian Rasic/Rex
Ron Woods har haft stora alkoholproblem. Under turnén 2007 åkte han in och ut på behandlingshem sju gånger.
Foto: Robert Cianflone
1 / 8

NEW YORK. I mars var tragedin framme igen. Mick Jaggers flickvän L’Wren Scott begick självmord i sin lägenhet på Manhattan.

Ännu en motgång i Rolling Stones långa karriär, som kantats av droger, sexskandaler, rättegångar och död.

Men de har en närmast omänsklig förmåga att resa sig på nio.

Nu är de ute på en ny världsturné.

Rolling Stones var inte ensamma om att ha ett öppet sinne till otillåtna substanser under 60-talet. Londons nattliv var i full swing. Konstnärer, skådespelare och musiker praktiserade fri kärlek och experimenterade med droger.

Flera av Beatles mästerverk spelades när bandet var hängivna LSD-fantaster.

Rolling Stones körde på precis lika hårt. Men under 60-talet handlade det framför allt om sprit och marijuana. Droger som, med jämna mellanrum, satte krokben för medlemmarnas omdöme.

Rolling Stones formades till ett riktigt band av skolkompisarna Keith Richards och Mick Jagger 1962. Till en början handlade repertoaren nästan uteslutande av covers.

1964 fick de sin första listetta, med "It’s all over now". Låten var skriven av Bobby Womack - soullegendaren som avled i fredags vid en ålder av 70 år - och inspelad av hans band Valentinos med blygsamma framgångar tidigare samma år.

Bandkompisarna trodde Richards hade dött

Listsuccén fick den strävsamma orkestern att öka takten ytterligare. Under hösten gjorde de en kort turné i USA. För en reporter berättade gitarristen Brian Jones att han mellan spelningarna hade haft sex med 64 kvinnor. På 19 dagar.

Följande år tog bandet nästa kliv.

De turnerade i USA igen. Efter en spelning i Sacramento i Kalifornien fick Keith Richards smeknamnet "The Man death forgot". Han fick en kraftig elchock på scenen och var medvetslös i sju minuter. Bandkompisarna trodde att han dött. Men plötsligt slog Keith upp ögonen och frågade "Vad ska jag köra för extranummer?".

De fick sin första USA-etta med en låt Jagger och Richards själva skrivit, " (I can't get no) Satisfaction" och firade med middag på restaurangen Mr Chow’s i London.

– Keith kom dit med en stor påse kokain, som han la upp på bordet. Sedan bjöd han runt, helt öppet. För varje ny rätt tog han en lina. För honom var det bara ännu ett tillbehör, berättade BBC-journalisten Bob Harris.

Generös syn på sex och samliv

Stones festade kopiöst, och praktiserade en generös syn på sex och samliv. Marianne Faithfull var först ihop med Brian Jones och sedan Keith Richards innan hon hade sex med Mick Jagger.

Mick Jagger fick skamliga förslag från Birgitte Bardot, Tina Turner, Carly Simon och Linda Eastman (senare Linda McCartney). Han tackade ja till samtliga. Enligt biografin "Mick: The wild times and mad genius of Mick Jagger" har sångaren fortsatt utöka kändiskvoten med Madonna, Angelina Jolie, Uma Thurman och Carla Bruni. Samt David Bowie. Uppgifterna är dock obekräftade.

Bill Wyman har berättat att han låg med 278 kvinnor 1964-65.

Det ihärdiga partajandet verkade inte ha några negativa konsekvenser på bandets musik. Rolling Stones flyttade fram positionerna för varje album på 60-talet. Men privat var det värre.

Jones död ett mysterium

I kulisserna skakades Stones av sitt första stora kärleksbråk.

Den italienska supermodellen Anita Pallenberg var tillsammans med Brian Jones i ett förhållande av drogmissbruk och våldsamheter.

Under en stormig semester på väg till Marocko lämnade Pallenberg Jones, som blivit sjuk, på en akutmottagning i Toulouse, Frankrike. Hon och Keith Richards blev omedelbart ett par. Kort senare fick Brian Jones sparken från bandet till följd av sitt våldsamma och paranoida beteende.

Enligt nära vänner till Jones försvann han efter det personliga nederlaget in i ett tungt drogmissbruk. Men gitarrbegåvningen hittade tröst i svenska modellen Anna Wohlin.

Hon var med den ödesdigra festnatten till den 3 juni 1969, "en orgie i sprit och droger" som slutade i tragedi. Tidigt nästa morgon hittades nämligen Brian Jones livlösa kropp i hans pool. Han blev 27 år.

Mord? Självmord? En fånig olycka?

Hans död förblir ett mysterium.

Om Rolling Stones var skakade av tragedin visade de ingenting utåt. De öste bara på.

Tre besökare dog

I december spelade de i Altamont, Kalifornien. Hells Angels ansvarade för säkerheten, som var undermålig. En åskådare höggs ihjäl av en Hells Angels-medlem. Åtskilliga blev misshandlade, ytterligare tre besökare dog i villervallan.

70-talet var en lång seglats på de olika världshaven. Rolling Stones åkte dit för knarkinnehav. Keith Richards bar allehanda vapen som "självförsvar". 1973 skrev han in sig själv på en avvänjningsklinik i Schweiz för att byta ut sitt blod efter allt drogmissbruk.

Tre år senare tänkte han ta sitt liv, sedan Richards och Anita Pallenbergs dotter Tara dött, tio månader gammal. Pallenberg lyckades tala honom till rätta.

Samma år släppte bandet albumet "Black and blue". Bandet tänkte göra reklam för skivan med en bild på en kvinna med blåtira och texten "The Rolling Stones beat me black and blue", men kampanjen drogs in.

1977 kom albumet "Some girls", och en ny kontrovers. Svarta radiostationer i USA bojkottade bandet som en följd av titellåtens textrad "Black girls just wanna get fucked all night".

Dejtade 13-åring

När Bill Wyman, 47, började dejta 13-åriga Mandy Smith 1983 tyckte till och med bandmedlemmarna att det var väl magstarkt. Wyman blev utfryst, men fick inte sparken. Först efter tio år tog han själv beslutet att hoppa av.

Så dags hade Keith Richards lyckats bli kvitt sitt heroinmissbruk, och Stones dragit ned på partytempot.

1998 trillade Keith Richards ner från en stege i sitt privata bibliotek. Han svimmade och bröt tre revben. 2006 trillade han ner från en palm i Fiji och skadade sig så allvarligt att Stones fick ställa in en hel massa spelningar, bland annat en konsert i Sverige. Två operationer i Nya Zeeland på grund av skallskador och hjärnblödning räddade hans liv. Men han var i dålig form på Ullevi sommaren 2007. Det var även Ron Wood, som fått akuta alkoholproblem och åkt in och ut på olika behandlingshem hela sju gånger under samma turné.

I en intervju med New Musical Express samma år berättade Richards att han snortat kokain blandat med sin döda pappas aska. Något han senare dementerade.

Jaggers senaste tragedi

Den senaste tragedin är färsk. Mick Jaggers flickvän L’Wren Scott hängde sig själv i en lägenhet i New York den 17:e mars. Rolling Stones ställde in några spelningar i Oceanien och Mick Jagger flög till USA. Samtidigt kom det fram att Jagger börjat dejta en ung ballerina några veckor innan det tragiska självmordet. Till New York Post sa nyligen L’Wrens syster Jan Shane.

– Det är sorgligt. Han bara fortsätter som om ingenting har hänt.

Samtidigt är det kanske förklaringen till varför bandet klarat sig genom drygt 50 år av skandaler, kontroverser och tragedier.

Rolling Stones kommer först. Allt annat är sekundärt.

Stones brottsregister

■ 12 februari, 1967

Den brittiska polisen fick tips om en drogstinn fest hemma hos Keith Richards. Vid tillslagets arresterades Richards och Mick Jagger. De dömdes till fängelse i ett år, respektive tre månader. Domen överklagades, och upphävdes.

■ 10 maj, 1967

Brian Jones arresterades för innehav av marijuana, samt distribution av samma drog till bandkompisarna Richards och Jagger. Domaren lät honom slippa undan med en varning.

■ 21 maj, 1968

Andra gången Brian Jones åkte dit för marijuanainnehav - och den här gången blev det rättegång. Försvaret åberopade mental ohälsa, och Jones slapp ännu en gång fängelse. Däremot fråntogs han rätten till utresevisum för bandets turnéer.

■ 24 maj, 1968

Mick Jagger och flickvännen Marianne Faithfull haffades av polisen efter ännu ett tips. Paret hade en mängd marijuana i sitt hem, och fick böter.

■ 18 juli, 1972

Keith Richards och Mick Jagger omhändertogs av Rhode Island-polisen inför en konsert i Boston. De hade misshandlat en närgången fotograf. Publiken i Boston Garden fruktade en inställd konsert, då klev stadens borgmästare upp på scenen och förklarade att han personligen släppt ut rockstjärnorna ur arresten.

■ 26 juni, 1973

Polisen i London gör ett tillslag hemma hos Keith Richards. De hittar olika former av cannabis, heroin, piller, brända skedar och kanyler. De beslagtar även en revolver och en stor mängd ammunition. Ärendet slutade återigen i domstolen.

■ 5 juli, 1975

Ron Wood och Keith Richards stoppas av polisen i Arkansas för vårdslös körning. De hittar kokain och en stor jaktkniv. En irriterad Keith passerade nykterhetstestet. Episoden slutar med böter.

■ 27 februari, 1977

Den kanadensiska polisen hittar en massa heroin på Keith Richards hotellrum. Han åtalas för distribution och får utresesförbud i två månader, som hävs först när han får lämna landet för att ta in på ett behandlingshem i USA. Åtalet lades sedan ned när Richards erkände sig skyldig till innehav. Han fick en villkorlig dom.

■ 2 december, 1990

Ron Wood, som kämpat med alkoholproblem, arresteras av polis i London efter ett bråk med sin flickvän. Polisen misstänker misshandel, men bevis saknas och Wood slipper undan med en varning.

Det här är Rolling Stones

• Mick Jagger, 70, sång 1962-2014

• Keith Richards, 70, gitarr 1962-2014

• Ron Wood, 67, gitarr 1974-2014

• Charlie Watts, 73, trummor 1962-2014


Tidigare medlemmar:

• Brian Jones, 27 (död 1969), gitarr 1962-1969

• Mick Taylor, 65, gitarr 1969-1974

• Bill Wyman, 77, bas 1962-1993

Källor:

"Exile on Main Street" av Robert Greenfield, "Life" av Keith Richards, Rolling Stone, Sunday Mirror, New York Post.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.