Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rolinski: De borde söka anställning på lagligt företag

Martin Rolinski. Foto: Sven Lindwall
De fyra åtalade i The Pirate Bay-målet dömdes till rekordstort skadestånd - och ett år i fängelse.
Martin Rolinski, sångare i BWO, menar att de dömda borde söka anställning på företag som sysslar med laglig fildelning.
- De borde vara lite kreativa, säger han
Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg och Carl Lundström fälldes tidigare i dag i målet om The Pirate Bay.
De åtalade dömdes till ett års fängelse vardera – och 30 miljoner kronor i skadestånd.
BWO är en av de svenska popgrupper som tidigt tog ställning mot illegal fildelning.
Så här kommenterar sångaren Martin Rolinski domen:
– Har man inte har bott under en sten de senaste åren så vet man att det finns bra, lagliga tjänster för fildelning, säger han till Expressen.se och fortsätter:
– Att prata om Pirate Bay känns så 2002. De borde söka anställning på ett av dessa lagliga företag och vara lite kreativa.

"Får inte betalt för sitt arbete"

Intresseorganisationen STIM, som förvaltar rättigheterna till svenska musikartister verk skriver i ett pressmeddelande att det känns bra att rättsväsendet har satt ner foten.
– Personerna bakom The Pirate Bay har skapat en plattform för illegal fildelning av musik och andra alster i en närmast industriell omfattning. Verksamheten innebär att de som skapat musik och annan kultur inte får betalt för sitt arbete, skriver Kenth Muldin, vd på STIM i pressmeddelandet och fortsätter:
– Det är olagligt och strider mot upphovsrätten, därför känns det bra att rättsväsendet nu har satt ner foten och markerat att dessa lagöverträdelser innebär rättsliga påföljder.
– Fildelning innebär fantastiska möjligheter att sprida musik och annan kultur, men musikskaparna måste kunna få betalt för sitt arbete, skriver han slutligen.

"Slag i luften"

Henrik Vogel är chefredaktör för tidningen Musikermagasinet.
Han är kritisk till dagens dom.
– Än en gång har vi bevittnat ett gigantiskt slag i luften i kampen mot piratkopierad musik och film, skriver han i ett pressmeddelande.
– Pirate Bays verksamhet är visserligen olaglig och jag invänder i princip inte mot den fällande domen. Däremot har jag mycket svårt att se att domen kommer att leda till minskad illegal nedladdning.
–Därför menar jag att musikbranschen borde ägna sina resurser åt att stödja och marknadsföra de lagliga och fungerande tjänster för att konsumera musik som faktiskt finns i dag.
– Vidare framstår domen som oproportionerligt hård med tanke på att de åtalade inte är fällda för upphovsrättsbrott, utan enbart till medhjälp, skriver Henrik Vogel i pressmeddelandet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!