Martin Rolinski. Foto: Sven Lindwall
Martin Rolinski. Foto: Sven Lindwall

Rolinski: De borde söka anställning på lagligt företag

Publicerad
Uppdaterad
De fyra åtalade i The Pirate Bay-målet dömdes till rekordstort skadestånd - och ett år i fängelse.
Martin Rolinski, sångare i BWO, menar att de dömda borde söka anställning på företag som sysslar med laglig fildelning.
- De borde vara lite kreativa, säger han
Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm Warg och Carl Lundström fälldes tidigare i dag i målet om The Pirate Bay.
De åtalade dömdes till ett års fängelse vardera – och 30 miljoner kronor i skadestånd.
BWO är en av de svenska popgrupper som tidigt tog ställning mot illegal fildelning.
Så här kommenterar sångaren Martin Rolinski domen:
– Har man inte har bott under en sten de senaste åren så vet man att det finns bra, lagliga tjänster för fildelning, säger han till Expressen.se och fortsätter:
– Att prata om Pirate Bay känns så 2002. De borde söka anställning på ett av dessa lagliga företag och vara lite kreativa.

"Får inte betalt för sitt arbete"

Intresseorganisationen STIM, som förvaltar rättigheterna till svenska musikartister verk skriver i ett pressmeddelande att det känns bra att rättsväsendet har satt ner foten.
– Personerna bakom The Pirate Bay har skapat en plattform för illegal fildelning av musik och andra alster i en närmast industriell omfattning. Verksamheten innebär att de som skapat musik och annan kultur inte får betalt för sitt arbete, skriver Kenth Muldin, vd på STIM i pressmeddelandet och fortsätter:
– Det är olagligt och strider mot upphovsrätten, därför känns det bra att rättsväsendet nu har satt ner foten och markerat att dessa lagöverträdelser innebär rättsliga påföljder.
– Fildelning innebär fantastiska möjligheter att sprida musik och annan kultur, men musikskaparna måste kunna få betalt för sitt arbete, skriver han slutligen.

"Slag i luften"

Henrik Vogel är chefredaktör för tidningen Musikermagasinet.
Han är kritisk till dagens dom.
– Än en gång har vi bevittnat ett gigantiskt slag i luften i kampen mot piratkopierad musik och film, skriver han i ett pressmeddelande.
– Pirate Bays verksamhet är visserligen olaglig och jag invänder i princip inte mot den fällande domen. Däremot har jag mycket svårt att se att domen kommer att leda till minskad illegal nedladdning.
–Därför menar jag att musikbranschen borde ägna sina resurser åt att stödja och marknadsföra de lagliga och fungerande tjänster för att konsumera musik som faktiskt finns i dag.
– Vidare framstår domen som oproportionerligt hård med tanke på att de åtalade inte är fällda för upphovsrättsbrott, utan enbart till medhjälp, skriver Henrik Vogel i pressmeddelandet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag