Tv-serien Pistvakt och Lennart Jähkels rollfigur Sven-E har tagit klivet upp till bioduken.
Tv-serien Pistvakt och Lennart Jähkels rollfigur Sven-E har tagit klivet upp till bioduken.

"Roligt att sätta Sven-E på hal is"

Publicerad
Uppdaterad
Teatern som blev tv-serie som blev show har blivit långfilm.
Allt är förändrat - men Lennart Jähkels raggsockor är desamma.
- Det här är ett mer nyanserat porträtt av Sven-E, säger Lennart Jähkel.
"Pistvakt" började som en parodi på "Baywatch". I stället för silikonerade modeller i röd baddräkt fick vi tre bröder i Helly-Hansen-tröjor. De tre bröderna som sköter en lift i de svenska fjällen mötte tv-publiken första gången 1998. - Vi fick mycket uppmärksamhet, men folk var verkligen indelade i två läger: folk som älskade den och de som inte förstod, berättar Lennart Jähkel.

Standardfras som satte sig

De som älskade serien snappade snabbt upp Lennarts rollfigur Sven-E:s standardfras: "Fjöl av!" Även i dag förföljs han av uttrycket. - Ja, senast var bara några dagar sedan när jag åkte taxi. Oftast är det kul - det beror på sammanhanget. I fredags tog pistbröderna steget till bioduken. - Vi spelade in i en stor ishall i Luleå. Vi gick omkring i konstsnö hela dagarna. Man var konstant krasslig i halsen - och alla andra hade munskydd. Men jag tror inte det var så farligt - snön var gjord av papper och plast, berättar Lennart Jähkel. Pjäs, tv-serie, show, långfilm. Vad kommer härnäst? - Haha, vi brukar skoja om det. Vi har pratat om pusslet. Med tre bitar.

Lennart Jähkel om sina rollfigurer

Kurt Wallander "Talismanen"
 • "Det var en polisroll så där handlade det om att leverera repliker. Man spelar en roll som man föreställer sig att poliser är sedan man sett andra gestalta tv-poliser. Jag träffar inte så många poliser." Lennart "Sex, hopp och kärlek"
 • "Det här är ingen macho kille, utan en karaktär med mer känslighet. Det är intressant - och alltid svårare - att göra." Arne "Så som i himmelen"
 • "En rättfram och självklar man. Jag tyckte om rollen för det var ett så roligt sammanhang. Spännande att jobba med Kay Pollak." Sven-E "Pistvakt" "Det var ett kärt återseende att få ta upp rollen igen. Det var roligt att sätta honom på hal is."

  Tack för att du hjälper oss!

  Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

  Stort tack!

  Tack!

  Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

  En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

  Thomas MattssonAnsvarig utgivare

  Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

  Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

  Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

  "Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

  Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


  Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


  Annons:
  Till Expressens startsida

  Mest läst i dag