Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Rolf Lassgårds livsändring – pausen från karriären

Rolf Lassgård
Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Rolf Lassgård i tv-serien "Jägarna" 2018.
Foto: CMORE

Efter succén med "En man som heter Ove" och "Den döende detektiven" ville Rolf Lassgård ta en paus – och var ledig i ett helt år.

Nu berättar den aktuella skådespelaren om beslutet att testa på pensionärslivet.

– Jag tog den ledigheten nu i stället, och har praktiserat lite som pensionär, säger Rolf Lassgård.

Rolf Lassgård är tillbaka i rollen som Erik Bäckström när "Jägarna" blir tv-serie på C More. 

Men sedan inspelningarna av serien har Lassgård tagit en paus, och valt att vara ledig i ett helt år – något han hade planerat i flera år, men inte kunnat komma till skott med.

– Jag gjorde det en sväng, jag har varit ledig ett år. Det var inget dramatiskt med det, jag hade egentligen tänkt göra det efter "Den döende detektiven" och Ove och det där, men då gick det inte. Det blev det här med Oscars och allt, och det var ju kul, och sen satte "Jägarna" i gång. Så jag tog den ledigheten nu i stället, och har praktiserat lite som pensionär. Det är inget att vara rädd för, säger Rolf Lassgård om sitt beslut att ta en paus.

Skådespelaren valde att förvalta sin lediga tid genom att ta hand om sitt hem – och se över sin inverkan på klimatet genom att lägga om delar av sin kost.

– Jag har varit väldigt praktisk, och målat mitt hus. Sedan fick jag lite klimatångest, mer än vanligt, och valde att nu när jag hade tid att dyka ner lite i vegetarisk kost och lära mig att laga det på daglig bas, så det blir enkelt. Jag vill inte köpa färdiga sojabiffar och sånt, det ska vara rätter som utgår från vegetariskt, och det var väldigt roligt! Jag blev mätt och så. Jag vill få ner min köttkonsumtion, säger Rolf Lassgård.

Men nu är skådespelaren redo att jobba igen, och har flera spännande projekt för framtiden. Men exakt vad vill han inte berätta.

– Framtiden kan jag inte säga så mycket om. Det är saker och ting på gång, säger han kryptiskt.Krävande inspelningar: "Fick skavanker"

Enligt Rolf Lassgård var inspelningen av "Jägarna" både roliga och krävande. Han berättar att de till och med kunde resultera i skador.

– Det var som alla de här, de är utmanande och tuffa, men otroligt roliga. precis som det ska vara. Jag fick lite skavanker, jag hade några blåmärken över hela armen, men det händer ju. Det var ingen olycka eller så, ibland gör man samma sak flera gånger vilket gör att det sätter i gång och blöder, säger han vant.

Att de tidigare filmerna har blivit sådana kultklassiker och tittarfavoriter spelade in i att hela teamet kände högra krav och press för att det ska bli så bra som möjligt.

– Det är en press, men det gäller att vända den pressen till något kreativt och positivt. Vi hade väldigt höga kvalitetskrav på sig själv. Det dröjde 16 år mellan ettan och tvåan, och nu har det gått fem år till. 21 år mellan första och den här, redan det är ju häftigt, säger han och fortsätter:

 – När vi började diskutera serie så skulle det formas en story också, mitt krav var bara att det, vi hade en ribba från de första "Jägarna"-filmerna dit vi ville nå, och när vi såg möjligheterna att nå dit så körde vi, säger skådespelaren. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.