Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rolf Lassgård briljerar i tv-serien ”Jägarna”

Rolf Lassgård spelar huvudrollen som Erik Bäckström i tv-serien ”Jägarna”, som har premiär 14 november på C More. Foto: C More.
Rolf Lassgård och Johan Marenius Nordahl i ”Jägarna”. Foto: C More.
Rolf Lassgård. Foto: C More.

Storslagen, modern och spännande. Tv-serien ”Jägarna” har brinnande energi och Rolf Lassgård briljerande i huvudrollen – ingen kommer bli besviken. 

Jämfört med de två filmerna är tv-serien ”Jägarna” på en annan nivå. Tempo, manus, regi och skådespeleri bidrar till att de sex nya avsnitten känns fräscha och uppdaterade, trots att det mesta inom berättelseramen är familjärt. 

Erik Bäckström är tillbaka i Norrbotten. Äldre, lagom bitter, stundvis uppgiven. Han tycks ha sökt ensamheten, hittat den och därför isolerat sig från omvärlden. 

Sedan en strimma ljus: den lokala gruventreprenören Markus behöver hjälp efter hot från vad som påstås vara miljöaktivister. Erik ser sin chans, en möjlighet att återigen göra det som han gör bäst. 

Eriks brorson, polisaspiranten Peter, blir involverad i utredningen och sakta men säkert börjar ett spänningens schackspel mellan huvudpersonerna; vad går att bevisa, vad är sanning och vad är lögn.

Som sig bör väntar den slutliga konfrontationen runt seriens sista hörn, men merparten av vägen dit är överraskande nervpirrande och medryckande. 

 

Fakta om serien:

”JÄGARNA”

Manus: Stefan Thunberg, Björn Carlström

Regi: Jens Jonsson

Med: Rolf Lassgård, Pelle Heikkilä, Johan Marenius Nordahl, Johannes Kuhnke, Pasi Haapala, Sampo Sarkola, Ia Langhammer, Annika Nordin, Anna Azcarate, Caroline Johansson Kuhmunen. 

Premiär: 14 november på C More. Serien är planerad att sändas våren 2019 i TV4. 

Lassgård imponerar i tvära känslosvängningar

Naturligtvis levererar Rolf Lassgård, som får möjlighet att spela ut mycket av det som finns i hans rejäla gestaltningsomfång. Särskilt imponerande är hur Lassgård låter de inre tvivel och det bagage som Erik Bäckström bär på vara en ständig del av rollfiguren. Det syns i hans ansikte och märks i replikerna. 

Lassgård får även möjlighet till de tvära känslosvängar som blivit hans signum; ilskan som exploderar och sorgen, tårarna, rädslan som plötsligt tränger fram. 

Samtidigt som det självfallet är mycket att hänga i julgranen, vore det inte lika utsökt om inte Lassgård hade en bra berättelse att luta sig mot. 

Det har han här. 

Stefan Thunberg och Björn Carlström har mejslat fram en koncentrerad spänningshistoria med effektiva om än inte helt oväntade vändningar. Med Jens Jonsson som regissör lyfter även det visuella utan att scenerna blir onödigt pråliga. Jonsson är dessutom en mästare på att nyttja skådespelare till max. Det är få sekvenser under de sex avsnitten som kunde ha gjorts bättre. 

Detta blir framför allt påtagligt när ”Jägarna” misslyckas. Mot slutet av serien finns exempelvis en störande scen som visar det som tittaren redan kunnat räkna ut. Ett slags upprepning i flera led som kan upplevas som förolämpande, men framför allt stör berättelsens framåtrörelse i hur den hamrar in det man sedan länge är medveten om. 

Trots det lyckas ”Jägarna” med ett synnerligen snyggt konststycke i hur serien tas i mål. Det sjätte avsnittet är nervkittlande så länge som möjlighet och bjuder på ett logiskt och näpet avslut utan krusiduller.

”Jägarna” är en storslagen tv-serie, likt filmerna byggd av operainfluenser, bastanta känslor och moralisk tvetydighet, där rätt och fel inte är svart och vitt.

Med tanke på hur väl serien lyckas, bör detta vara sista gången Erik Bäckström syns i rutan eller på bioduken. 

 

 

Fotnot:

”Jägarna” har premiär 14 november på C More. Serien sänds våren 2019 i TV4. Stefan Thunberg och Björn Carlström har skrivit seriens manus. Jens Jonsson regisserar. I rollistan finns Rolf Lassgård, Pelle Heikkilä, Johan Marenius Nordahl, Johannes Kuhnke, Pasi Haapala, Sampo Sarkola, Ia Langhammer, Annika Nordin, Anna Azcarate, Caroline Johansson Kuhmunen. För den här recensionen har jag sett alla sex avsnitt.