Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Roger Pontare kan dömas till fängelse

Artisten Roger Pontare kan dömas till fängelse efter att ha åkt fast för rattfylleri.
Foto: SVEN LINDWALL

Roger Pontare, 71, kan dömas till fängelse, efter att ha åkt fast för rattfylleri i Örnsköldsvik.

Artisten ska bland annat ha kört upp på en trottoar och kört mot enkelriktat.

– Gärningen ska enligt mig bedömas som grov, säger kammaråklagare Ida Annerstedt till Expressen.

Roger Pontare, en av Sveriges mest kända artister, åkte fast för grov rattfylla på eftermiddagen den 28 januari, vilket Örnsköldsviks Allehanda rapporterade om först.

Det var ett vittne som uppmärksammade att Roger Pontare körde på ett sätt som var en påtaglig fara för trafiksäkerheten, mellan Umeå och Örnsköldsvik.

– Jag kan tänka mig att jag också hade blivit brydd om jag kört bakom en som bara vinglar och far, säger Roger Pontare till till ÖA.

Vinglade och körde in i refug

Utöver att Pontare greps med 1,7 promille i blodet hade han vinglat över körbanan, kört in i en refug, kört upp på en trottoar och kört mot enkelriktat, enligt stämningsansökan som Expressen läst.

I förhör erkände artisten genast brottet. Kvällen innan hade det blivit en hel del alkohol, har han berättat i förhör. Dagen efter vaknade han på hotell, kände sig påverkad men ville komma hem. Till ÖA säger han att han hade med sig sin alkoholmätare i bilen, men det blev inte av att han använde den.

Åklagare: Högre maxstraff

Nu säger kammaråklagare Ida Annerstedt att hon bedömer gärningen som grov av två anledningar.

– Gärningen ska enligt mig bedömas som grov av två anledningar; dels på grund av körningen och dels på grund av den höga alkoholkoncentrationen. Gärningen har ett högt straffvärde, säger hon till Expressen.

Maximistraffet för grovt rattfylleri höjdes förra året från fängelse i två år till fängelse i tre år.

Deltog i två Eurovision Song Contest

Roger Pontare har deltagit i Melodifestivalen vid flera tillfällen, senast 2017 där han blev utslagen i deltävling 2 i Malmö. Han vann tävlingen 1994 och 2000, och representerade Sverige i Eurovision Song Contest i Dublin respektive Stockholm.

Artisten har åkt fast för rattfylla förut. 2007 hade han 0,62 promille i blodet.

Expressen har sökt Roger Pontare.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.