Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Roger Moore är död – blev 89 år gammal

Rooger More blev mest känd som James Bond. Här i filmen Live and let die från 1973. Foto: Imdb
Roger Moore från filmen "in A View to a Kill" som kom ut 1985. Foto: Imdb
Roger Moore i filmen "The Sea Wolves" från 1980. Foto: Imdb
Roger Moore i "Moonraker" från 1979.Foto: Imdb
Roger Moore i "The spy who loved me" från 1977. Foto: Imdb
Roger Moore blev 89 år gammal. Foto: KEN MCKAY/ITV/REX/SHUTTERSTOCK
Roger Moore i James Bond-filmen "The man with golden gun" från 1974. Foto: Imdb
Roger Moore var känd över hela världen efter sin rolltolkning av den klassiska karaktären "James Bond". Foto: MOVIESTORE/REX/SHUTTERSTOCK
Roger Moore som James Bond. Foto: MOVIESTORE/REX/SHUTTERSTOCK
1 / 10

Skådespelaren Roger Moore är död.

James Bond-legendaren dog i Schweiz i sviterna av cancer och blev 89 år gammal. 

"Det är med tunga hjärtan vi bekräftar att vår älskade pappa, Sir Roger Moore, har avlidit" säger familjen i ett officiellt uttalande.

James Bond-skådespelaren Roger Moore har avlidit. Detta bekräftar hans familj i ett uttalande på stjärnans sociala medier. Roger Moore var gift med svenska Kristina Tholstrup som är född i Karlstad. Paret gifte sig 2002. Stjärnan lämnar efter sig de tre barnen Deborah, Geoffery och Christian. 

Skådespelaren, som föddes i Stockwell i London, blev 89 år gammal och avled i Schweiz i sviterna av cancer.

Roger Moore tillsammans med svenska frun Kristina Tholstrup. Foto: JULIAN MAKEY/REX/SHUTTERSTOCK

Roger Moore var den tredje skådespelaren som spelade James Bond. Stjärnan spelade den brittiska hemliga agenten i sju filmer mellan 1973 och 1985. Han har också spelat rollen som bland annat Simon Templar i tv-serien The Saint och som Lord Brett Sinclair i tv-serien The Persuaders

Under skådespelarens sista år drogs han med ett antal olika hälsoproblem. 1993 drabbades Moore av prostatacancer, behandlingen han fick hjälpte dock. Tio år senare kollapsade han på Broadwayscenen och fick då en pacemaker. Skådespelaren har också diagnostiserats med diabetes typ två för fyra år sedan. 

Den sista tiden i livet var han svårt sjuk och tvingades ställa in flera framträdanden. 

– Jag visste att han var väldigt sjuk, så det var inte otippat. Han har inte varit dåligt jättelänge men under senaste halvåret och ställt in framträdanden och så vidare, säger Johan Pråmell, agent för Britt Ekland, som skådespelade mot Roger Moore i Bond-filmen Mannen med den gyllene pistolen. 

 

Familjens ord

I det officiella uttalandet som Roger Moores barn har släppt under eftermiddagen skriver de om sorgen efter sin pappa:  

"Det är med tunga hjärtan vi bekräftar att vår älskade pappa, Sir Roger Moore, har avlidit i dag i Schweiz efter en kort men modig kamp mot cancer." 

Roger Moore blev 89 år gammal. Foto: SNAP/REX/SHUTTERSTOCK

De fortsätter:

"Kärleken han omgavs av under sina sista dagar är så stor att den inte kan beskrivas med ord. Vi vet att vår kärlek och beundran kommer att delas över hela världen av människor som kände till hans filmer, hans tv-program och hans passionerade arbete för Unicef. Något han själv ansåg som sin största prestation."

Familjer berättar också att Moores kärlek till sitt arbete är det som gjort att han har hållit i gång så länge som han har gjort. Det sista framträdandet han gjorde var november 2016 när han stod på scenen vid Londons Royal Festival Hall."

Ska begravas i Monaco 

Skådespelarens tre barn avslutar med en hälsning – och säger att Roger Moore kommer att begravas i Monaco. 

"Tack pappa för att du är du och för att du betytt så mycket för så många människor. Våra tankar går nu till Kristina under denna svåra tid och i enlighet med vår fars önskningar kommer det att bli en privat begravning i Monaco."

 

LÄS MER: Kändisarnas hyllningar till Roger Moore

 

Svenska kopplingar

Moore har flera Sverigekopplingar då han har spelat mot skådespelare som Maud Adams, Britt Ekland, Kristina Wayborn, Mary Stavin och Dolph Lundgren i James Bond-filmerna. 

– Jag är chockad. Han var en av de finaste människor jag lärt känna. Varm, humoristisk och en engelsk gentleman ut i fingerspetsarna, säger Mary Stavin som spelat in Bond-filmerna ”Octopussy” och ”Levande måltavla" tillsammans med Moore. 

2003 adlades Roger Moore av drottning Elisabeth för att hans stora insatser för välgörenhet och fick då namnet ”Sir Roger Moore”. 

 

LÄS MER: Lill Lindfors: "Roger Moore var en förtjusande man" 

 

Började som modell

Roger Moore började sin karriär som modell i olika reklamfilmer. På 50-talet åkte han till Amerika och Hollywood. Hans första filmer gick dock inte alls bra och skådespelaren reste tillbaka till Storbritannien igen.

Efter flytten fick han sitt genombrott när han spelade rollen som Simon Templar i tv-serien ”Helgonet”.

Foto: KEN MCKAY/ITV/REX/SHUTTERSTOCK

Det stora genombrottet kom dock när Roger Moore spelade rollen som James Bond i de sju Bond-filmerna Leva och låta dö, Mannen med den gyllene pistolen, Älskade spion, Moonraker, Ur dödlig synvinkel, Octopussy och Levande måltavla.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.