Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stewart om Britt Ekland: ”Fortfarande inte förlåtit”

Rod Stewart kommer till Sverige.Foto: MARTIN MEISSNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Britt Ekland och Rod Stewart var ett par på 1970-talet.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Rod Stewart är tillbaka i Sverige för en jättekonsert i Globen.

I en öppenhjärtig intervju inför spelningen berättar han om allt från relationen till Britt Ekland och metoo till den stundande knäoperationen och vänskapen med Donald Trump.

– Min fru vägar gå dit efter allt han har sagt om kvinnor, säger rockikonen till Expressen.

Den 74-årige Rod Stewart tar emot på ett hotellrum i Köpenhamn. Han är vid gott mod men berättar att han precis blivit av med ett segdraget virus.

Förkylningar är numera något som bekymrar honom rejält – den klassiskt raspiga rösten har blivit känsligare med åren och måste vårdas.

– Jag är min egen rösts fånge. Så fort det börjar klia i halsen blir man så här ”åh Gud, hämta en läkare”. Du vet, det är bara två muskler som slår emot varandra och de är känsliga för förkylningar och influensor, säger Rod Stewart.

Det innebär att rockstjärnelivet inte riktigt ser ut som det brukade göra.

– Det är inte så mycket liggande och drickande längre. Jag måste verkligen ta hand om min röst. På den gamla goda tiden värmde jag aldrig upp, jag började bara sjunga.

Du nämnde sex och sprit. Du har ju verkligen levt, så att säga. Ångrar du något när du blickar tillbaka?

– Jag skulle inte ändra någonting, kompis. Det har varit underbart. Nej, jag kan inte komma på en enda grej.

Men du har sagt att du var dålig på att avsluta relationer?

– Ja... det var jag riktigt dålig på. Jag önskar att jag kunde ändra på det men det är allt. Jag var lite av en fegis och gillade inte konfrontationer. Jag brukade fly i stället.

”Ekland gillar mig inte”

Det var exakt vad som hände i Rod Stewarts förhållande med den svenska ”Bond”-stjärnan Britt Ekland, 76. Hon har fortfarande inte förlåtit honom – trots att det har gått mer än 40 år.

– Hon gillar mig inte överhuvudtaget. Hon har aldrig ett enda gott ord att säga om mig, jag vet egentligen inte varför. Men vi hade kul tillsammans, vi hade ett par riktigt roliga år, säger Rod Stewart.

På den tiden skrev han låtar som osade av sex. Nu har samhällsutvecklingen i allmänhet och metoo-uppropet i synnerhet fått Rod Stewart att inse att hans 70-talshits inte alltid höll sig på rätt sida av gränsen.

– Tiderna har förändrats. Vi är mycket mer medvetna nu än vad vi var då. Du vet, då var det okej att klappa en tjej som man gillade på stjärten, i dag är det en dödssynd. Och det är så klart bra.

– Några av mina tidiga låtar är fruktansvärda, ”Stay with me” och ”Hot legs”. Jag skulle personligen inte kunna skriva sådana låtar i dag, jag känner inte så längre. De är sexistiska.

”Trump har alltid varit schyst”

Förra året gav Rod Stewart ut sitt trettionde studioalbum ”Blood red roses”. I en intervju med The Independent i samband med släppet kallade han USA:s president Donald Trump för ”en kär vän” – något som skapade rubriker världen över.

– Låt mig reda ut det här nu. Jag bor 500 meter från Donald Trump på stranden i Palm Beach. Han har alltid bjudit mig på sina jul- och nyårsfester för jag brukar vara där under högtiderna, säger Rod Stewart.

Sedan Trump blev president och en rad uttalanden han gjort drogs fram i ljuset vägrar dock Stewarts fru, 48-åriga tv-stjärnan Penny Lancaster, att gå på festerna.

– Hon har satt ner foten och sagt att hon inte kan synas i hans närhet, och det är många människor som känner så. Men han har alltid varit schyst mot mig, även om jag inte kan säga att han är en nära vän.

”Brosket är helt borta”

På turnén, som når Globen den 16 maj, kommer Rod Stewart som vanligt att spela låtar från hela sin karriär – och han älskar fortfarande att stå på scenen.

– Jag menar, varför i hela världen skulle jag inte göra det? Du sjunger, tar ett glas vin efteråt, sitter ned med bandet och snackar. Jag antar att det är det närmaste man kan komma att vara med i fotbollslag.

Fotboll har som bekant alltid varit en stor del av Rod Stewarts liv, halvskotten är till exempel en stor Celtic-supporter. Han har också spelat mycket själv men den delen av livet är förbi,

– Du ser hur mitt ben pekar inåt där? Brosket på den sidan är helt borta så knät har kollapsat. Det gör att jag inte kan spela fotboll länge, jag kan sparka boll med mina ungar men jag kan inte spela tävlingsmatcher. Det är över, säger Rod Stewart.

– Men jag ska förmodligen byta ut knät. Skära upp här och stoppa in ett nytt. Inte i år och inte nästa, men året efter det.

Utöver det har han inga ålderskrämpor och inga planer på att pensionera sig.

– Inte just nu. Men allt har ett slut, det kommer inte att pågå för alltid. Det är bara dumt att tro att jag kommer att göra det här när jag är 85... Men man vet aldrig, jag njuter fortfarande. Det är allt som räknas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.