Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rockstjärnans försvar av kontroversiella julklassikern

Shane MacGowan var sångare i rockbandet Pogues.Foto: ROBERT E KLEIN / AP

Det är en av de mest älskade julsångerna någonsin – och en av de mest kontroversiella.

Ordvalet i ”Fairytale of New York” har till med lett till att Pogues-låten har bannlysts av programledare på radio.

– Det passade karaktären, det är så hon skulle prata, säger bandets sångare Shane MacGowan enligt Mirror

”Fairytale of New York” gavs ut på singel vintern 1987 och återfinns även på den tredje Pogues-plattan ”If I Should Fall From Grace With God”. Duetten mellan Shane MacGowan och Kirsty MacColl blev snabbt mycket populär och har så förblivit. Sångtemat var dock ovanligt för julmusik – en brutalt uppriktig skildring av ett trätande, nerdekat par i New York.

Varje år spelas låten flitigt igen under juletider – men alla är inte lika förtjusta. En programledare på brittisk radio vägrade förra året spela låten eftersom han tycker att låten är ”vidrig”.

– Jag gillar inte textraden ” you’re an old slut on junk” (ungefär ”du är en gammal knarkande slyna”). Jag tycker det är fruktansvärt. Jag gillar inte textraden ”you cheap lousy faggot” (ungefär ”din usla bögjävel”), jag tycker det är stötande, sade BBC-programledaren Alex Dyke.

”Ordet användes för att det passade karaktären”

Men mannen som sjöng sången håller inte alls med om kritiken.

– Det har sagts mig att ordvalet skulle vara förolämpande mot homosexuella, det kan jag inte begripa. Ordet användes för att det passade karaktären, det är så hon skulle prata, säger Pogues-sångaren Shane MacGowan på den irländska tv-showen ”Late Late Show”.

Shane MacGowan bryr sig inte om textraden censureras men betonar:

– Det är inte meningen att hon ska vara en trevlig person, eller ens en sund person. Hon tillhör en viss generation vid en viss tidspunkt i historien, hon är desperat och utslagen.

Shane MacGowan sparkades av bandet 1991 och Pogues splittrades fem år senare. Bandet återförenades 2001 och gav konserter till och från fram till 2014 då bandet återigen gick skilda vägar.

– När jag gick tillbaka till Pogues började vi hata varandra igen. Men jag gillar dem allihop, vi är vänner så länge vi inte turnerar ihop, sade MacGowan då.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.