Pink med sin mamma Judy Moore i Göteborg på torsdagen, dagen innan hennes stora spelning på Ullevi. Foto: Anders Ylander
Pink med sin mamma Judy Moore i Göteborg på torsdagen, dagen innan hennes stora spelning på Ullevi.  Foto: Anders Ylander

Rocken gjorde Pink megastor

Publicerad
Uppdaterad
En minut in i mastodonthiten "Lady Marmalade" låter Pink rösten spricka.
Ögonblicket är musikhistoria.
För tack vare de där raspiga tonerna är Pink i dag stormrik popdrottning och en av världens mäktigaste personer. I kväll intar hon Ullevi.
"Lady Marmalade" var videon som liksom inte gick att skrapa från näthinnan år 2001. Den bestod av fyra hyfsat framgånsriska unga sångerskor, utklädda till prostituerade Barbies, och en idiotsäker cover som fastnade som öronvax i hörselgången.

Pink var långt från störst

Man kunde inte komma undan. Dansgolven var invaderade. Och det rapporterades om knappt skolmogna ungar som klädde ut sig i strumpeband och trallade "vill du ligga med mig i kväll", fast på franska då.
Sångerskorna var Christina Aguilera, Lil' Kim, Mya, Pink, och Missy Elliott, som höll sin skyddande hand över den fiktiva bordellen.
Då det begav sig var Pink långt i från storheten i det här sällskapet. Den nykläckta sångerskan hade precis släppt sitt första album, och lanserades som ännu en r'n'b-tjej med sting.
I videon till "There you go" (2000) är hon pimpad i päls och sjunger som om hon ansökte om medlemskap i gruppen TLC.

Sniffar armhålorna

Så i "Lady Marmalade" får vi för första gången se Pink som vi är vana att se henne - det vill säga nästan avklädd. Sånär som på några klassiska rockattribut. Hon bär hög hatt, svarta spetsar, och blottar äntligen sin skrovliga rockröst.
Succén är ett faktum. Till nästa album "Missundaztood" (2001) har Pink helt omfamnat den nya stilen. I videon till "Get the party started" partydansar sångerskan och sniffar sig i armhålorna, som det anstår en rockdonna. Albumet är fortfarande Pinks bäst säljande någonsin.
Vilket inte betyder att de senare framgångarna uteblivit. Förra året var Pink den femte största liveartisten i världen. Enligt Billboard var bara U2, Madonna, Bruce Springsteen och AC/DC större. Med andra ord artister, tjugo år äldre än Pink, med betydligt större potential att nå ut till den penningstarka medelålderspubliken.

"Pink är en underdog"

Svenske låtskrivaren och producenten Niklas Olovson har jobbat med Pink ända sen 2003 och albumet "Try This". Han har bland annat varit med och skrivit låten "Stupid Girls", som sägs vara en känga riktad mot Paris Hilton, Lindsay Lohan och Jessica Simpson, samt "Bad Influence" från senaste plattan "Funhouse".
Olovson är inte det minsta förvånad över sångerskans lysande karriär:
- Pink är en underdog, en fantastisk sångerska med en fantastisk utstrålning. Ett fullblodsproffs, och det är ett måste för att lyckas hålla sig på banan i dag.
Vilken roll tror du att "Lady Marmalade" och Pinks tydliga stilbyte har spelat för hennes karriär?
- Det spelar en väsentlig roll. Då kommer det ju mer från henne, är mer äkta. I den konkurrens som råder, så måste man ha en passion för det man gör.
Och för Pink har den här känslan av äkthet, tveklöst varit viktig att markera. På låten "Don't Let Me Get Me" (2001) sjunger hon om hur LA försökte göra om henne, så att hon skulle kunna bli popstjärna.

Gjort samma val som Robyn

Man kan säga att Pink delvis gjort samma val som vår svenska Robyn: Hon har tagit avstånd från r'n'b-prinsessan för att i stället satsa på en personligare stil. Och precis som den jämnåriga Robyn blir Pink bara större och större.
Turnéintäktarna rasslar in. "Funhouse Summer Carnival Tour" som i kväll kommer till Göteborg är en fortsättning på förra årets "Funhouse". Tillsammans har turnéerna dragit in cirka 830 000 000 kronor, enligt Billboard. En hisnande summa som förklarar varför amerikanska tidningen Forbes i juni placerade Pink på plats 27 över världens mäktigaste personer.
Och det var det väl knappast någon som trodde om Pink 2001 när hon väste "voulez-vous coucher avec moi ce soir?" in i kameran?

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Annons:
Till Expressens startsida

Mest läst i dag