Foto: Privat.
 Foto: Privat.

Rockbandet i drama: "Vi hade kunnat dö"

Publicerad

Precis utanför en tunnel, mitt i de Österrikiska alperna, började det svenska metalbandet Deathstars buss att brinna.

Med bara några få minuter till godo hann samtliga i bussen ta sig ut innan den exploderade och den delen där de låg och sov totalförstördes.

– Det var bara tur att vi kom ut, vi hade kunnat dö i bussen, säger sångaren Andreas Bergh.

Bandet som är ute på världsturné hade just hämtat upp bussen i Graz, Österrike, efter en reparation, och var på väg till en spelning i Italien. Klockan var runt åtta på morgonen då chauffören gjorde de få vakna i bussen uppmärksamma på att något inte stod rätt till.

– Han frågade om dörren bak var stängd, så vi gick och kollade det. Det var ju något med det elektriska. Helt plötsligt skrek han bara att det brann, säger Andreas Bergh, sångare i bandet.

"Vi hade kunnat dö"

I bussen befann sig 15-16 personer, och de som sov väcktes snabbt upp och alla sprang ut ur bussen, som just hade kommit ut ur en tunnel. Bara några få minuter efter att alla var ute ur bussen exploderade den och bakdelen där de flesta av sängplatserna finns brann upp.

– Som tur var var några av oss vakna. Jag satt nere i bussen. Om inte vi hade varit det och chauffören hade varit tvungen att stanna i tunneln och väcka alla så hade vi ju riskerat att det hade blivit ett enda stort rökmoln och att långtradare och andra hade kört in i bussen. Det hade kunnat bli en katastrof, säger Andreas Bergh och fortsätter:

– Det var en väldig, väldigt tur att vi kom ut. Vi hade kunnat dö i bussen.

Räddningstjänst var snabbt på plats efter olyckan och ambulanser och polis kallades till platsen som spärrades av. Även psykologer och personal från Röda korset kallades in. Bandet fördes till en alpstuga i närheten av Graz där de just nu tas om hand av räddningspersonal.

– Psykologerna och polisen och sjuksköterskorna är här. Vi är skärrade hela högen, i chocktillstånd faktiskt över att vi klarade oss, säger Andreas Bergh och berättar att bandet direkt efter olycka togs om hand av räddningspersonal på plats och sveptes in i värmefiltar.

– Vi har suttit nakna inlindade i folie i en brandbil eftersom alla kläder och allt annat är helförstört.

"Handlade om sekunder"

Även bandens instrument är förstörda då den trailer som var kopplad till bussen också brann.

– Vi vet ingenting än om vad som händer nu. Vi får ställa in spelningen i Italien, men vi ska till München sen så förhoppningsvis så löser det sig. Vi planerar att fortsätta turnén.

Andreas Bergh tror att det kommer att ta ett tag innan chocken lägger sig.

– Det var verkligen extremt, extremt nära att det kunde gått så jävla illa. Tänk dig att hela jävla bussen brinner och du sitter inne i den, och att den sen exploderar. Det handlade om inte minuter så till och med sekunder, och det var precis utanför tunneln.

– Man är lite spak om vi säger så.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag