Rockbandet i drama: "Vi hade kunnat dö"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Privat.

Precis utanför en tunnel, mitt i de Österrikiska alperna, började det svenska metalbandet Deathstars buss att brinna.

Med bara några få minuter till godo hann samtliga i bussen ta sig ut innan den exploderade och den delen där de låg och sov totalförstördes.

– Det var bara tur att vi kom ut, vi hade kunnat dö i bussen, säger sångaren Andreas Bergh.

Bandet som är ute på världsturné hade just hämtat upp bussen i Graz, Österrike, efter en reparation, och var på väg till en spelning i Italien. Klockan var runt åtta på morgonen då chauffören gjorde de få vakna i bussen uppmärksamma på att något inte stod rätt till.

– Han frågade om dörren bak var stängd, så vi gick och kollade det. Det var ju något med det elektriska. Helt plötsligt skrek han bara att det brann, säger Andreas Bergh, sångare i bandet.

"Vi hade kunnat dö"

I bussen befann sig 15-16 personer, och de som sov väcktes snabbt upp och alla sprang ut ur bussen, som just hade kommit ut ur en tunnel. Bara några få minuter efter att alla var ute ur bussen exploderade den och bakdelen där de flesta av sängplatserna finns brann upp.

– Som tur var var några av oss vakna. Jag satt nere i bussen. Om inte vi hade varit det och chauffören hade varit tvungen att stanna i tunneln och väcka alla så hade vi ju riskerat att det hade blivit ett enda stort rökmoln och att långtradare och andra hade kört in i bussen. Det hade kunnat bli en katastrof, säger Andreas Bergh och fortsätter:

– Det var en väldig, väldigt tur att vi kom ut. Vi hade kunnat dö i bussen.

Räddningstjänst var snabbt på plats efter olyckan och ambulanser och polis kallades till platsen som spärrades av. Även psykologer och personal från Röda korset kallades in. Bandet fördes till en alpstuga i närheten av Graz där de just nu tas om hand av räddningspersonal.

– Psykologerna och polisen och sjuksköterskorna är här. Vi är skärrade hela högen, i chocktillstånd faktiskt över att vi klarade oss, säger Andreas Bergh och berättar att bandet direkt efter olycka togs om hand av räddningspersonal på plats och sveptes in i värmefiltar.

– Vi har suttit nakna inlindade i folie i en brandbil eftersom alla kläder och allt annat är helförstört.

"Handlade om sekunder"

Även bandens instrument är förstörda då den trailer som var kopplad till bussen också brann.

– Vi vet ingenting än om vad som händer nu. Vi får ställa in spelningen i Italien, men vi ska till München sen så förhoppningsvis så löser det sig. Vi planerar att fortsätta turnén.

Andreas Bergh tror att det kommer att ta ett tag innan chocken lägger sig.

– Det var verkligen extremt, extremt nära att det kunde gått så jävla illa. Tänk dig att hela jävla bussen brinner och du sitter inne i den, och att den sen exploderar. Det handlade om inte minuter så till och med sekunder, och det var precis utanför tunneln.

– Man är lite spak om vi säger så.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.