Rockande Samen
är död - blev 74 år

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nu har Rockande Samen - alias Sven Gösta Jonsson - gått ur tiden. Han blev 74 år gammal.
Foto: Roger Turesson

Han var en osannolik rockidol men en av 50-talets mest populära.

Nu har Rockande Samen - alias Sven Gösta Jonsson - gått ur tiden och förenat sig med Rock-Ragge, Burken och Rock-Olga.

- Gösta älskade att sjunga och omge sig med sina gamla vänner, berättar hans livskamrat Christina "Kicki" Hiort Jonsson.

Rockande Samen slog igenom 1959.
Foto: - -

Kicki lärde känna sin blivande make på en dansskola redan 1959, året då han slog igenom. De gled ifrån varandra och gifte sig på var sitt håll. Men kärleken hann i fatt dem.

- Nästan 30 år senare ringde dansläraren och sa att någon ville träffa mig. Det var Gösta. Vi förlovade oss samma år på Tyrol, där han uppträdde med 50-talsgänget.

Rockande Samens genombrott kom lika plötsligt som oväntat. Elvis var hans stora förebild och när Gösta fick chansen att uppträda i en religiös skola valde han en rockig Elvislåt, vilken inte uppskattades av rektorn.

Tog tjejerna med storm

På lappmarknaden i Jokkmokk 1959 var Gösta klädd i samedräkt och rockade loss igen med Elvis. Den äldre publiken gick i protest. Men Allan Schulman, producent för ungdomsprogrammet "Timmen Tumba", bjöd Rockande Samen till Stockholm.

Rockande Samen tog tjejerna med storm. "Vid foten av fjället" blev en dundersuccé han aldrig lyckades upprepa. Men hans publik från den tiden svek honom aldrig.

Sven Gösta Jonsson var sjuklig på senare år. Han blev 74 år.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.