Sveriges förste rockkung - Rock-Ragge, eller Ragnar Nygren som han riktiga namn var - är död. Rockidolen dog i cancer, 72 år gammal. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix
Sveriges förste rockkung - Rock-Ragge, eller Ragnar Nygren som han riktiga namn var - är död. Rockidolen dog i cancer, 72 år gammal. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Rock-Ragge död i cancer

Publicerad
Uppdaterad
Sverige första rockkung är död.
Rock-Ragge har sjungit Be-Bop-A-Lula för sista gången. Han blev 72 år. Dödsorsaken var cancer.
Hans riktiga namn var Ragnar Nygren, men det var som Rock-Ragge han blev känd i hela Sverige när han slog igenom 1957. Han var född och uppvuxen i Solna men hans första spelning skedde i Långsele Folkets Park. Den kom till av en slump och publikens reaktioner överrumplade honom totalt.
-  Efter tolv takter stod folk blickstilla med gapande munnar och bara stirrade på mig. Sedan började alla röra sig mot scenen. ”Ska dom lyfta ut mig?” var min första tanke. Men tvärtom fick jag inte gå av scenen. Folk tjöt och applåderade. De ville höra mer och mer. Jag fick köra mina få låtar tre gånger.

En rockidol

Snart var Rock-Ragge ett stort dragplåster på Nalen och turnéer följde i varenda folkpark. Han blev Sveriges första rockidol, spelade in flera skivor och fick skriva autografer på löpande band.
Under 60-talet tog den engelska popen över, men Rock-Ragge kom igen på 70-talet som en av förgrundsgestalterna i Rockfolket. Han har fortsatt uppträda under alla år, oftast i galor arrangerade av Hans Edler som säger så här om sin vän:
- Det var ett nöje att jobba med honom. Han stod vid sitt ord, gav alltid hundra procent, hade alltid gott humör och skapade skön stämning omkring sig.

Såg fram mot nästa spelning

Hans Edler pratade med Rock-Ragge så sent som härom dagen. Sjukdomen hade tagit på Ragge men han var inte uppgiven utan såg fram mot nästa spelning som skulle ske i Lustigkulla, Stockholm den 16 april. Spelningar i Stockholm och Göteborg var också planerade senare i år.
Kämpade mot cancern
Rock-Ragge hade kämpat mot sjukdomen under cirka ett år, men han ville inte ha publicitet kring sina problem utan var angelägen att bli hågkommen som den rockhjälte han var under ett halvt århundrade. Och det är så vi rockfans minns honom.
Ragnar Nygren sörjs närmast av sin fru Inger och deras fyra barn: Fredrik, Theodor, Sebastian och Sophia. Också dottern Lena från ett tidigare äktenskap.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen Nöje på Facebook - där kan du kommentera och diskutera våra artiklar.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag