Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Rock-Olga död - somnade in efter svår blodförgiftning

Den 8 maj stod "Rock-Olga" på Tyrol på Gröna Lund med hög feber och ett litet sår på en tå. I går avled hon efter att nedsövd och med lunginflammation ha kämpat mot blodförgiftning i tre veckor.
- Hon sa att hon ville stå på scenen tills hon trillade av, så kan man också säga att det blev, säger hennes man Lars-Christer Magnusson.

FAKTA


Rock-Olga, egentligen Birgit Magnusson (fo dd Jacobsson), föddes 1940 i Gävle. Hon var en av Sveriges första rockartister pa 1950-talet. Hennes stora hit var covern av ”What you’ve done to me”. Den framförde hon första gången offentligt när hon vann en ungdomstävling i Uppsala 1958. Under 1970- och 1980-talet ingick hon i gruppen Hafvs- bandet. Både före och efter tiden med Hafvsbandet har Rock-Olga uppträtt med Rockfolket.
1972 gjorde hon en skiva med Benny Andersson pa piano och Agnetha Fältskog och Anni-Frid Lyng- stad i Abba i kören.

SÅ MINNS KOLLEGORNA ROCK-OLGA

KARL-GERHARD ”LITTLE GERHARD” LUNDQVIST

Hon var min vän och kollega i över femtio år. Vi jobbade på samma grammofonbolag och na r hon korades till rockdrottning i ”Timmen Tumba” gav jag henne ”What you’ve done to me” och den hade hon som ledmotiv i alla år. Vi kände varandra så väl. Hon var en kolossalt trevlig människa. Sa jordnära.

LEIF ”BURKEN” BJÖRKLUND
Mina tankar ga r fo rst och fra mst till hennes man Lars-Christer. Rock-Olga var en otrolig publikfriare och hade en ja ttefin kontakt med sin publik. Vi var kollegor och va nner, men ocksa konkurrenter pa ett sa tt. Det a r verkligen en epok som har ga tt vidare.

RAGNAR ”ROCK-RAGGE” NYGREN
Vi har varit vänner och kollegor i alla år. Det är en fruktansvärd sorg och saknad fo r oss som jobbade med henne. Vi fick hopp om att det skulle gå bra fo r någon vecka sedan, sa det här kom väldigt oväntat.

BORIS ”ROCK-BORIS” LINDQVIST
Vi var goda vänner och har känt varandra sedan 1957. Vi har haft jätteroligt ihop. Det a r en stor förlust. Hon skickade mig ett sms för några ånader sedan när hon skulle till Kanariöarna. Hon har alltid varit glad och positiv och tagit publiken bra.

Birgit "Rock-Olga" Magnusson, 70, genomförde en hyllad spelning på Tyrol på Gröna Lund den 8 maj. Med vid spelningen var också rockkollegorna Little Gerhard, Burken och Rock-Ragge.
- Publiken var galen. De nästan bar in henne. Men så var det alltid med Rock-Olga, hon behövde bara visa sig på scenen så stod publiken upp och jublade, säger Hans Edler, konsertarrangör, och Rock-Olgas vän sedan många år.
Men bakom scenen kämpade Rock-Olga mot feber.
- Hon hade väldigt hög feber och man tillkallade sjukvårdspersonal från Gröna Lund som gav henne febernedsättande, säger Leif "Burken" Björklund.
- När hon kom hem den 9 åkte vi direkt in på akuten, säger Lars-Christer Magnusson, hennes make sedan 27 år.

Hon blev nedsövd

Läkarna konstaterade att Rock-Olga hade fått blodförgiftning genom ett litet sår på en tå.
- De beslutade att söva ner henne för att hon inte skulle ha ont.
I tre veckor har Rock-Olga legat nedsövd. Trots att läkare har behandlat henne med antibiotika har tillståndet inte blivit bättre. Under tiden har hon också drabbats av lunginflammation.
Lars-Christer Magnusson berättar att hon först vårdades på infektionskliniken, men sedan flyttades till intensivvårdsavdelningen.
- Personalen på sjukhuset i Borås har verkligen gjort allt de har kunnat, säger han.
I går strax efter klockan 13 på eftermiddagen somnade Rock-Olga in.
Hon var en av Sveriges första rockartister - dessutom den första kvinnliga - på 1950-talet. Av kollegorna korades hon till "rockdrottningen".

"Levde för att stå på scen"

Hon har under sin 50-åriga karriär både spelat med Hafvsbandet och Rockfolket. Men hennes stora hit från 1958 med Paul Anka-covern "What you've done to me" har alltid följt henne. Rock-Olga hade fler spelningar planerade i höst.
- Vi hade en Elvis-gala inplanerad i början av september. Jag är verkligen bedrövad av beskedet, säger Hans Edler.
Lars-Christer Magnusson försäkrar att platsen framför publiken var hennes hem.
- Hon levde för att stå på scen, säger han.
Annons:
Expressen Refunder Kalkylator

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!