Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Robyns skimrande vackra dagbok om sorgen

Robyn. Foto: MATTIAS HANSSON / ALL OVER PRESS/ALL OVER PRESS HGBILD / MATTIAS HAN
Robyn. Foto: MATTIAS HANSSON / ALL OVER PRESS/ALL OVER PRESS HGBILD / MATTIAS HAN

2014 gick Christian Falk bort i cancer. 

Robyn förlorade inte bara en nära vän. Hon förlorade också den första producenten som tog henne på allvar och uppmuntrade henne att gå sin egen väg, att utforska musik lekfullt. 

Det här är hennes dagbok över sorgen.

Det är Robyn själv som beskriver skivan som en loggbok över saknaden. Men hon hade inte behövt vara så tydlig. Tecknen finns överallt på "Honey". Under sorgeperioden ifrågasatte Robyn allt i sitt liv. Det här är resultatet.

För den som förväntar sig en ny "Body talk" måste leta någon annanstans. Och Gud vet att det kommit många artister som velat vara just den Robyn-inkarnationen under de åtta år som gått sedan svenskan släppte världssuccén. I intervjuer med New York Times och Guardian har Robyn pratat om extrem sorg och att inte orka gå ur sängen. Hon har också berättat att skivan präglats av en separation.

Men under sorgearbetet fastnade hon också för DJ Kozes tre år gamla minimalistiska houselåt "Xtc". Plötsligt var den klassiska formeln för en hitlåt inte lika intressant längre. Och hon bestämde sig för att börja producera sin egen musik, tillsammans med radarpartnern Klas Åhlund samt Metronomys Joseph Mount och Kindness. De briljerar. Det är en skimrande vacker skiva som börjar i den hopplösa saknaden i "Missing U", men som sedan fylls av mer hopp och liv. Det blir till sist lekfullt och omfamnande på ett sätt som för tankarna till just hur Christian Falk såg på musik. 

DJ Kozes "Xtc" är den allra tydligare influensen, bredvid en obändig vägran att gå den förväntade vägen, men här finns också lekfulla flörtar med Chigagohouse, tidig Janet Jackson, Barbara Tucker, Masters at Work, Lil Louis “French Kiss” och till och med Crystal Waters "Gypsy woman".

Men experimentlustan hörs även på de mer klassiskt melankoliska radiovänliga Robyn-spåren om olycklig kärlek.
Albumets mästerverk är discon i "Because it’s in the music", en hyllning till låten som hjälper dig när du ratats. 

Och någonstans i himlen sitter Prince på ett lila moln och ler lyckligt av skivans stora hitlåt "Ever again" där Robyn lovar att aldrig ha ett brustet hjärta igen.

Antagligen skriver Lena Dunham i detta nu en ny tv-serie enbart för att få anledning att använda låten i en nyckelscen. 

Åtta år är en lång tid av stiltje. Det är inte alla artister som kan ha kvar så hängivna fans efter så lång tid.  

I "Honey" får de både en upplyftande, personlig och intressant återkomst.

Men framför allt känns det som en skimrande vacker hyllning till en vän.

 

Robyn

Album: ”Honey”

Genre: Pop