Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Robyn tillbaka efter åtta år - hetare än någonsin

Foto: GREGORY PACE/BEI/SHUTTERSTOCK / GREGORY PACE/BEI/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: MIKE GRAY/LFI / STELLA PICTURES B4227
Foto: DANNY PAYNE/REX / DANNY PAYNE/REX REX FEATURES

Det är försent med en sommarhit.

Men mörka dansgolv på sensommarnätterna lär vara Robyns.

”Missing u”. 

Jo, det kan vi lugnt säga att vi har gjort, Robyn.

Det har gått åtta år sedan Robyn var precis överallt och det kändes som att det kom en ny superhit månad efter månad. Det där galna succéåret 2010 är och kommer alltid förknippas med artisten som har gjort soundtracket till känslan av att dansa med ångest i bröstet på en klubb i en storstad mitt i natten. 

Sedan blev det tyst. 

Och nu är hon tillbaka. 

Om Robyn var i extrem framkant med sin elektroniska, dansanta och direkta pop då, är den kanske helt vanlig modern nu. Det var svårt att veta vad man skulle förvänta sig när åren har gått. Många artister väljer en annan väg och stil efter lång tids tystnad. 

Men man måste inte gå en smal och otillgänglig väg bara för att man har haft ett uppehåll som The Knife gjorde 2006 eller som Thåström revolterade med sitt Peace, Love & Pitbulls för många år sedan.

Det har gått oceaner av tid i musikbranschen sedan hon senast låg högst på listorna. Åtta år i sociala medier är en halv livstid. De som är 16 i dag minns knappt henne. Men de lever i högsta grad i post-Robyn-samhället. 

För det var hon som bröt sig loss från skivbolag och startade ett eget. Det var hon som blev entreprenör, kreativ chef, låtskrivare och artist för sig själv. Hennes mod och framåtanda banade väg för en hel generation självmedvetna, uppkäftiga popunder som Zara Larsson, Tove Lo och Icona Pop. 

”Missing u” vittnar om att hennes säregna sound och förmåga att mejsla fram enkla men självklara melodier fortfarande håller. 

Det är som att ingen tid har gått. Den slingriga, repetitiva versen, synthen, det underliggande obehaget och viljan att lämna barn, hushåll, allt och springa ut till ett dansgolv i vingliga klackar och bara överleva är överväldigande.

Att Robyn dessutom har stajlat håret på tidigt 80-talsvis som lär kopieras under hösten är bara en bonus.  

 

”Missing u”

Genre: Elektronisk pop

Vem: Robin ”Robyn” Carlsson, 39, slog igenom som tonåring 1995 med jättehiten ”Do you really want me (show respect)” och sålde 1,5 miljoner exemplar av debutalbumet bara i USA. När hon 2004 startade eget skivbolag och valde en ny elektronisk väg hittade hon en enorm publik och fick stora framgångar med brittisk listetta (”With every heartbeat”). Släpper nu första singeln från kommande album - det första på åtta år. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!