Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Robinsonvinnaren Mats Kemi: Jag har varit apatisk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Mats Kemi gick ner 17 kilo under tiden på ön och blev apatisk när han kom gem.

När Mats Kemi kom hem till Huddinge efter att ha vunnit Robinson 2011 tog det lång tid innan livet återvände till normalt. 

Och fortfarande flera månader efter tävlingen upplever de som står honom nära att han är svår att få kontakt med. 

- Jag har inte lidit av det själv, men det har alla runt mig, i och med att jag inte har varit närvarande. Jag har varit apatisk, säger han till Expressen.se. 

Robinson 2011 visade sig bli en stor utmaning. Många deltagare hoppade av mitt under tävlingen och de som stannade kvar fick uthärda långa perioder med svårt väder.

 För Mats Kemi, som vann tävlingen, har livet nu så sakta börjat återgå till normalt.

 – Det är oerhört påfrestande att vara i väg så där på en strand. Det tar på ens fysik. Jag gick ner 17 kilo och var oerhört svag när jag kom hem.

 Direkt efter finalen fördes deltagarna till en turistanläggning, och tanken var att de skulle flyga hem dagen efter. Men ett ihållande monsunregn gjorde landningsbanan av grus obrukbar. 

 Deltagarna fick transporteras via buss i sju timmar och hemresan försenades ett dygn. Men för Mats del var den förseningen inget problem.

 – Då var jag i ett glädjerus. Jag hade kunnat vara där i två veckor. Men för sådana som Hjalmtyr, som varit där längst, var det nog inget vidare.

"Har varit apatisk"

 Tillbaka hemma började den svåra tiden på Robinsonön att manifestera sig.

 – När jag kom hem och vi åt frukost, bacon och äggröra, tittade min fru på mig. Jag frågade vad det var. "Du äter med fingrarna", sa hon.

 Och fortfarande i dag, månader efter äventyret på Robinsonön, är Mats påverkad.

 – Jag har varit apatisk. Jag har tittat på folk som pratat med mig och inte hört vad de har sagt. Min fru har märkt av det där, hon tar tag i mig innan hon säger någonting.

Hur har det varit?

 – Jag har inte lidit av det själv, men det har alla runt mig, i och med att jag inte har varit närvarande.

 Mats berättar också att han har fått äta två penicillinkurer efter varandra för att komma till bukt med de många infekterade sår som inte ville läka efter tiden på ön.

 – I övrigt ångrar jag inte en sekund att jag åkte dit.  Det går så snabbt att fastna i ett ekorrhjul, man trampar runt och så går bara tiden. Jag tror att alla människor behöver kämpa lite för att uppskatta det liv man har.

"Extra fickpengar"

 Vinstpengarna, en halv miljon kronor, har inte Mats fått ännu. Och han planerar inga extraordinära utsvävningar när de kommer.

 – Jag ska inte betala av några lån eller så, utan kommer att använda pengarna till att köpa en jacka, kanske ge en tusenlapp åt farsan när han fyller år. Livet går med en jäkla fart och det känns skönt att ha extra mycket fickpengar. 

Blir det någon resa med familjen?

 – Jag, frun och mina två grabbar ska åka till Florida. Men det hade vi gjort i vilket fall som helst. Men det är klart att det blir lite lättare när man har lite mer pengar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.