Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

1997: "Vi kanske hade sex, jag vet inte...hahaha"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bakre raden, från vänster: Christin Johansson, Anna Nordenfeldt, Susanne Lindström, Zai Gordon-White, Harald Treutiger, Åsa Vilbäck, Erika Bälldal, Marie-Louise Niklasson, Camilla Lundengård. Främre raden: Jürgen Weis, Markus Fondin, Peter Just, Martin Melin, Johan Reffel, Ola Melén, Sinisa Savija och Kent Larsen.

Det här var första gången någonsin  i hela världen som "Expedition: Robinson" sändes. Men det höll på att aldrig landsättas.

En månad efter inspelningsstarten tog en deltagare livet av sig - och på SVT avlöste krismötena varandra.

När tv-serien väl började sändas blev det ramaskri bland landets tv-kritiker.

"Mobbnings-tv!", tyckte de flesta och dåvarande tv-chefen Sam Nilsson var tvungen att rycka in och hela "Expedition:Robinson" fick göras om i redigeringsrummet.

Vinnare detta år blev polismannen Martin Melin.

Skandalerna

 Lag Nord hade inte ens hunnit anlända till Tengah förrän kocken Jürgen Weis överraskade sina lagkamrater. Han bjöd frikostigt runt med en flaska rom och snart var alla kraftigt berusade. Fullast blev deltagaren Christin Johnsson som var tvungen att gå ner till vattnet och spy vid ett flertal tillfällen. Polisen Martin Melin följde med henne ner. Niklas Svensson skriver i Robinson-boken, som kommer i början av mars: "De blev kvar ute i vattnet en bra stund, vilket snabbt gav upphov till skvaller och rykten bland de som satt kvar på stranden.  Anna Nordenfeldt var en av dem. I mörkret kunde varken hon eller någon annan se vad som hände där ute. Men de spekulerade. - Ingen vet säkert vad som hände. Men det var uppenbart att det handlade om någon slags förförelse. Många tror att han lyckades gå hela vägen och genomförde ett vattensamlag. Martin Melin skrattar åt påståendet.  - Nej, nej. Jag hjälpte henne bara. Men jag förstår att det kan ha sett konstigt ut från stranden.  Christin själv minns inte riktigt vad som hände.  "Vi kanske hade sex, jag vet inte...Hahaha...Nej, det hade vi inte. Men jag minns att det var många söta människor där som tog hand om mig.".

Romanserna

 Det här var första gången det verkligen slog gnistor på Tengah. Ola Melén och Åsa Vilbäck, i dag läkare, ständiga flörtande blev en följetong. På andra sidan sidan ön tände det till mellan Zai Gordon-White och lagkamraten Jürgen Weis. Ett halvår efter inspelningen flyttade de ihop hemma i Stockholm, i dag är de dock separerade.

Fusket

 Hungern var, som alltid i "Expedition: Robinson" ett stort problem. Deltagarna hittade dock vägar för att få tag på mat.  "Deltagare ur båda lagen stal så mycket de kunde. Så ofta de kunde. - Visst, jag erkänner att vårt lag stal mat. Men jag gillade det inte. Jag retade mig faktiskt på dem som stal från tv-teamet, men i dag kan ju känna att det var helt rätt. Vem bryr sig egentligen, säger Ola Melén. Hans lagkamrat Erika Bälldal säger hemlighetsfullt att det hände mycket när kamerateamet inte såg. Vid flera tillfällen lyckades till exempel Lag Nord stjäla stora paket mat i närheten av en inspelningsplats. Detta upptäcktes inte förrän flera dagar senare. - Det var små frigolitlådor med  nudlar, ris och äpplen, bland annat.", berättar Zai Gordon-White i Robinson-boken.

...och det du aldrig fick veta

 Deltagarna gjorde det till en sport att sabotera så mycket som möjligt för produktionspersonalen på ön. Ett av knepen var att säga ord framför kameran som man visste att SVT senare aldrig skulle våga sända. "Flera av dem satte i system att vråla "knulla", kuk" och "balle" när kamerorna fångat något olämpligt på bild. En gång satt deltagarna runt lägerelden och Jürgen Weis berättade en lång historia. Men poängen med historien var så grov och snuskig att detta inte kunde visas i tv. Det fanns flera sätt att störa tv-inspelningarna.  Christin Johansson gick ofta på stranden utan bikini, endast iförd stringtrosor.  - Det var känsligt eftersom malaysiska lagar inte tillät att man visade bröst i tv.", berättar Zai i Robinson-boken.