Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Robinson”-vinnarens tårar efter dramat – avslöjar pengaplanen

Så här såg det ut under förra veckan i Robinson.
Starka känslor när Michael Björklund vann ”Robinson” 2020.Foto: TV4
Årets vinnare planerar at göra något kul med familjen för vinsten – och skänka en del av prispengarna till välgörenhet.Foto: Linus Nilsson / 2019
Att göra upp eld är något Michael Björklund övat mycket på under säsongen. Erfarenheten blev en styrka i finalen.Foto: TV4
Att göra upp eld är något Michael Björklund övat mycket på under säsongen. Erfarenheten blev en styrka i finalen.Foto: TV4

Michael Björklund från Åland är årets vinnare efter en dramatisk ”Robinson”-final.

Utöver äran vinner han en halv miljon kronor.

– Jag vrålade och grät, berättar Michael Björklund.

Michael Björklund har gjort sig känd som den genomsnälle, lojale mannen från Åland. Som inte kör med fulspel eller är elak. 

– Jag är så fruktansvärt dålig på att ljuga och pakta. Men tidigt kom jag överens Fabian och han skötte paktandet, det var vi, Nina och Josefina. Men jag kom nog överens med alla egentligen, jag tycker det är spännande med nya människor.

I den dramatiska finalen mötte han Clara Henry och Priya Svang efter att Christoffer Willén röstats ut av de andra deltagarna. Det gällde att i en rad tävlingsmoment samla på sig symboler för att öppna ett kodlås och få fram tändstål. Tändstålet behövdes för att göra upp eld i tävlingens sista moment.

Michael Björklund tävlade mot Priya Svang och Clara Henry i finalen.Foto: TV4
Clara Henry gråter när hon tittar tillbaka på säsongen som varit.Foto: TV4

Vid första momentet stötte både Priya och Michael på problem. När han väl hittat sin symbol gjorde adrenalinpåslaget att han snurrade fram fel symbol på låset.

Clara Henrys ledning växte och växte. När uppgiften var att öppna kokosnötter visade Michael på en snabb teknik och började ta igen på Clara. Men det höll på att sluta illa. När han ska dra loss tändstålet från låset upptäcker han att något är fel. En av symbolerna stämmer inte. 

– Men jag kom på att det nog var den första. Och få fick jag loss staven. Det var nära att jag föll på mållinjen.

Något stämmer inte när Michael Björklund förgäves försöker rubba låset.Foto: TV4
Michael Björklund kämpade för att komma ifatt Clara Henrys försprång.Foto: TV4

När det var dags att göra upp eld var det tydligt vem som tänt flest brasor i lägret.

– Det var jag trygg med. Och då förstod jag att nog kunde vinna de här. Men det var först när jag klättrade upp mot statyetten som jag började förstå. När jag stod där uppe vrålade jag och grät på samma gång. Det var en sån kick!

– Jag bara vrålade: ”Pappa kan! Pappa kan!”

Foto: TV4

Du råkade ha sönder framtänderna i en deltävling. Är det lagningar prispengarna på en halv miljon kommer gå till?

– Haha, nä, det fanns faktiskt en försäkring så det var ju tur, sånt där kan ju bli riktigt dyrt! Först ska jag och familjen göra något riktigt roligt. En del av pengarna ska jag skänka till matbanken på Åland som delar ut matkassar till utsatta äldre och familjer. För mig är det självklart att alla har rätt till bra, god mat. Det känns helt rätt. 

Michael Björklund säger att hans målsättning från början var att inte åka ut först ur tävlingen.

– De flesta som känner mig är nog chockade över vinsten och mest chockad är nog jag. Målen flyttades fram ju längre jag höll mig kvar, men jag trodde aldrig att jag skulle nå så här långt!

 

 

Varning för starka bilder!

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.