Robinson-Robbans kris – allt rasade efter ingreppet

Robert Andersson blev känd som "Robinson-Robban" i början av 2000-talet, ingen visste då att han led av kroniska smärtor.
Foto: OLLE SPORRONG
Robert Andersson.
Foto: ROBERT EKLUND / STELLA PICTURES ROBERT EKLUND

Som ung var Robert "Robinson-Robban" Andersson en lovande skidåkare, men efter en misslyckad operation har han sedan dess lidit av kronisk smärta.

Det gick så långt att han i sina mörkaste stunder övervägde den mest drastiska utvägen.

– Jag funderade på att ta livet av mig var och varannan dag, säger Robert Andersson i P5 Stockholm morgon.

Robert "Robinson-Robban" Andersson, 43, hade tillfälliga problem med ryggen under tonåren. 

Läkarna tog beslutet att operera, något som skulle komma att påverka hela Robert Anderssons liv.

– Jag var rätt duktig, gick skidgymnasium. Jag hade drömmen att bli bäst i längdskidåkning någon gång. Då var det en läkare som fick en snilleblixt och sa: "Vi opererar din rygg" – även fast de inte kunde hitta något fel på den egentligen. Efter operationen var det kört. Jag hade ryggskott på löpande band och ryggen pajade. När jag var 20 år gammal var det kört, det dras jag med hela tiden, säger han i P5 Stockholm morgon.

Robert Andersson frågade sig vad han skulle göra med sin framtid. Inget jobb fungerade på grund av ryggsmärtorna. Han övervägde att avsluta sitt eget liv.

– Jag hade några mörka år där när jag var i 21-22-årsåldern, då jag funderade på att ta livet av mig var och varannan dag. Och då hade jag mindre ont i ryggen än vad jag har i dag. I dag är det riktigt jävligt, säger han.


LÄS MER: Robinson-Robbans miljonklipp 


Första gången Andersson berättar om självmordstankarna

När Expressen talar med Robert Andersson berättar han att smärtorna bara blir värre och värre. Enligt "Robinson"-profilen plågas han dygnet runt och klarar knappt att diska.

Men om Robert Andersson tidigare hade självmordstankar, så vill han i dag inget hellre än att leva.

– Jag tänker så här: om jag jämför med döden så är allting bättre. Det är en omvänd psykologi för att lura mig själv. Jag är väl inte den enda människan som haft tankar om döden. Jag har inte berättat, mer än för mina närmaste, säger han.

Med facit i hand hade Robert Andersson utan tvekan offrat skidåkningen och aldrig genomgått operationen. Men han vägrar fastna i bittra tankar och håller hårt i sina strategier för att må psykiskt bra.

– Det sägs att kropp och själ är ett, men jag håller inte riktigt med där. För om min själ mådde lika illa som kroppen - då hade det bara varit att lägga in mig på psyket.

I dag arbetar Robert Andersson som tvärbaneförare och bor med sin sambo och två barn i Stockholm.


LÄS MER: Så träffade Robinson-Robban kärleken 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.